Συμμαχία ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα

seminaria kalampaka

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια σε Δασική Υπηρεσία και κυνηγετική κοινότητα στα Μετέωρα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια που υλοποίησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στην Καλαμπάκα στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη». Τα σεμινάρια με τίτλο  «Το ζήτημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων: επιπτώσεις και τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου» αφορούσαν στη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας και της κυνηγετικής κοινότητας στην καταπολέμηση της παράνομης  χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), που συνιστούν την κύρια απειλή για την επιβίωση των εναπομεινάντων ζευγαριών του Ασπροπάρη στα Μετέωρα.

Τα Σεμινάρια διεξήχθησαν στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας, με την ευγενική παραχώρηση του οικείου Δήμου, στις 31 Μαρτίου για τη Δασική Υπηρεσία και την 1η Απριλίου για την κυνηγετική κοινότητα.

Στο Σεμινάριο που απευθυνόταν στη Δασική Υπηρεσία, συμμετείχαν συνολικά 40 δασικοί υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων οι δασάρχες Καλαμπάκας και Περτουλίου, οι υπεύθυνοι θήρας, δασικοί υπάλληλοι και δασοφύλακες των δασαρχείων Καλαμπάκας και Τρικάλων, καθώς επίσης και υπάλληλοι της διεύθυνσης δασών Τρικάλων. Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία της κτηνιάτρου του τοπικού αγροτικού κτηνιατρείου. Στο σεμινάριο για την κυνηγετική κοινότητα παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της  Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Ν. Σποράδων, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμπάκας, καθώς και 10 θηροφύλακες.

Οι παρουσιάσεις των σεμιναρίων είχαν ενημερωτικό – εκπαιδευτικό χαρακτήρα και επικεντρώθηκαν αρχικά στην παρουσίαση των δράσεων του Προγράμματος, το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων και τα μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης αυτής πρακτικής. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με τον ειδικά εκπαιδευμένο γι’ αυτό τον σκοπό σκύλο και τέλος οι λεπτομερείς οδηγίες διαχείρισης κρούσματος δηλητηριασμένων δολωμάτων για την ασφαλή συλλογή των πτωμάτων ή/και των δολωμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς. Τόσο οι δασικοί υπάλληλοι όσο και οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών οργανώσεων και οι θηροφύλακες εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον και χαρακτήρισαν τα σεμινάρια ως πολύ εποικοδομητικά και χρήσιμα στο αντικείμενο εργασίας τους.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους δασικούς υπαλλήλους και την κτηνίατρο τονίστηκε το πρόβλημα της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών κυρίως στη συλλογή των νεκρών οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων στο φυσικό περιβάλλον, καθώς στην υφιστάμενη νομοθεσία δεν υπάρχει σαφής υποχρέωση παρέμβασης της Δασικής Υπηρεσίας. Αναφορά έγινε επίσης στην αδυναμία ανταπόκρισης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στη διαχείριση του περιστατικού (αυτοψία και τοξικολογικές αναλύσεις), λόγω των σοβαρών ελλείψεων που αντιμετωπίζει σε προσωπικό και πόρους.

Κοινό συμπέρασμα όλων των παρευρισκομένων είναι ότι κρίνεται αναγκαία για την ορθή αντιμετώπιση των κρουσμάτων δηλητηρίασης (εντοπισμός, συλλογή, τοξικολογική ανάλυση, διενέργεια ανακριτικής διαδικασίας) η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, με την απαραίτητη στελέχωση και οικονομική ενίσχυση της δασικής και κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Μετά το πέρας των Σεμιναρίων, η Δασική Υπηρεσία και η Ζ’ ΚΟΕ με τη Θηροφυλακή της, ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα της Ορνιθολογικής στην από κοινού συνεργασία για την προστασία του Ασπροπάρη από τα δηλητήρια και τη συνδρομή τους, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, στον εντοπισμό και την έγκαιρη απομάκρυνση των δολωμάτων από το περιβάλλον, ώστε να αποφευχθούν οι περαιτέρω δηλητηριάσεις.

http://lifeneophron.eu/gr/news-view/324.html



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading