Διαμαρτυρία των υλοτόμων της Μαγνησίας

ylotomoi volos

Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Δασαρχείου Βόλου και της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας, πραγματοποίησαν σήμερα υλοτόμοι της Μαγνησίας, αντιδρώντας στην απόφαση του Γενικού Διευθυντή Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για διακοπή της υλοτόμησης σε διακατεχόμενα δασοτεμάχια. Οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν υπόμνημα στο Δασάρχη Βόλου Ν. Ντίτορα, ο οποίος επιφυλάχθηκε να το μελετήσει.

Σημειώνεται οτι από τις αρχές του χρόνου, με διαταγή του Γενικού Διευθυντή Δασών δεν εγκρίνονται υλοτομίες στους φερόμενους ως διακατόχους δασοτεμαχίων και ζητείται από τα κατά τόπους δασαρχεία να υποδεικνύουν στους ενδιαφερόμενους τη διαδικασία για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους στην υλοτόμηση των δασοτεμαχίων.

“Αυτό αναφέρει η διαταγή, αυτή εφάρμοσα, χωρίς να διερευνώ γιατί και πως ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση” δήλωσε ο κ. Ντίτορας, μιλώντας στην e-thessalia.gr

Εξήγησε οι οι υλοτόμοι θίγονται έμμεσα από αυτή την απόφαση, καθώς δεν έχουν πλέον δουλειά. “Αυτοί που στην ουσία θίγονται είναι οι διακάτοχοι, αλλά μπορούν να αναγνωρίσουν, αν το επιθυμούν, διοικητικά ή δικαστικά τα δικαιώματά τους” επισήμανε ο κ. Ντίτορας.

Πριν την υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης, όσοι είχαν δικαίωμα υλοτόμησης δασικών τεμαχίων, προσέρχονταν στο Δασαρχείο και με την κατάθεση κάποιων δικαιολογητικών, έπαιρναν άδεια υλοτόμησης. Βασικό δικαιολογητικό αποτελούσε η προσκόμιση βεβαίωσης από το Δασαρχείο ότι κάποιος ήταν διακάτοχος του συγκεκριμένου δασοτεμαχίου, μέσω κυρίως κληρονομικού δικαιώματος, τα τελευταία 25 χρόνια τουλάχιστον. “Σήμερα ακόμη και να ζει αυτός που αρχικά απέκτησε το δικαίωμα υλοτόμησης, π.χ. πριν από 60 χρόνια, θα πρέπει να κινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης αυτού του δικαιώματος”, εξήγησε ο κ. Ντίτορας.

«Δεν υπάρχει απαγόρευση υλοτομίας»

Η διευθύντρια Δασών Ν. Μαγνησίας Ελένη Δημητρακοπούλου, δέχτηκε τους υλοτόμους και τους είπε ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Η κα Δημητρακοπούλου, μιλώντας προς τους υλοτόμους ήταν σαφέστατη ότι δεν υπάρχει απαγόρευση υλοτομικών εργασιών στο Πήλιο και οι εγκύκλιοι που εκδίδονται επικαιροποιούν τα ισχύοντα από τη νομοθεσία και, επί της ουσίας, δεν αλλάζει κάτι.
Τέλος, τους είπε ότι τα αιτήματα υλοτομίας που έχουν υποβάλει προς το Δασαρχείο Βόλου θα απαντηθούν, ενώ επιφυλάχτηκε να πει περισσότερα, για ν’ ακούσει και την άποψη του δασάρχη Βόλου.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων και Υλοτόμων Μαγνησίας «Αγ. Προκόπιος» Απόστολος Πετρόπουλος δήλωσε ότι ανάμεσα στους υλοτόμους υπάρχουν νέα παιδιά που σπούδασαν, δεν μπορούν να βρουν δουλειά και αποφάσισαν να ανέβουν στο βουνό για ν’ ασχοληθούν με την υλοτομία.

«Μ’ αυτή την απόφαση τους καταδικάζουν στην ανεργία», δήλωσε.

Πηγ΄ς;: e-thessalia.gr & magnesianews.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: