Advertisements

Συνεργασία της ΚΟΜΑΘ με τον Αγγλικό Οργανισμό Άγριας Πανίδας για την προστασία του κολχικού φασιανού

fasianos kolxikos

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ) συνεχίζοντας τις δράσεις της για την προστασία του κολχικού φασιανού και την ανάδειξη της σημασίας του είδους έχει αναπτύξει δράσεις συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς.

Έτσι μετά από το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών (WPA-World Pheasant Association), την ειδική επιστημονική ομάδα IUCN-SSC Galliformes Specialist Group και την δημοσίευση σχετικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε και ο Οργανισμός Θήρας και Προστασίας της Άγριας Πανίδας της Αγγλίας (Game & Wildlife Conservation Trust).

Για το λόγο αυτό στις αρχές Μαΐου 2015 ειδικός επιστήμονας από τον αγγλικό οργανισμό θα έρθει στην Ελλάδα, ώστε σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης να αξιολογήσει την περιοχή που αποτελεί το ενδιαίτημα του μοναδικού αυτόχθονου πληθυσμού της Ευρώπης στο Δέλτα του Νέστου και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις και να διαμορφώσουν κλίμα συνεργασίας για τη διαχείριση και διάσωση του είδους.

Είναι Κολχικός αλλά …και Ελληνικός 

Ο φασιανός είναι ένα εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές πουλί, που παραδοσιακά, αποτελεί προσφιλές θήραμα για τον άνθρωπο.

Το υποείδος που είναι ιστορικά συνδεδεμένο με την Ελλάδα, είναι ο κολχικός φασιανός (Phasianus colchicus colchicus), το οποίο μορφολογικά ξεχωρίζει από την απουσία λευκού «δακτυλιδιού» στο λαιμό. Ευρήματα ανασκαφών αποδεικνύουν ότι το υποείδος αποτελεί θήραμα για τον άνθρωπο στα Βαλκάνια από την προϊστορική περίοδο. Σε συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων επίσης, αναφέρεται ότι οι κολχικοί φασιανοί αφθονούσαν στις εκβολές των ποταμών. Τον 19ο αιώνα πληθυσμοί υπήρχαν στην Αττική, Εύβοια, Ακαρνανία και έως τη δεκαετία του 1940 σε περιοχές της Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Η απουσία ή η ελλιπής διαχείριση των πληθυσμών του κολχικού φασιανού και των ενδιαιτημάτων του είχε ως αποτέλεσμα το υποείδος σήμερα να έχει περιοριστεί στο Δέλτα του Νέστου, αποτελώντας έναν από τους λίγους εναπομείναντες και απειλούμενους πληθυσμούς παγκοσμίως.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Advertisements
Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Θήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: