Σύσκεψη με θέμα την ανάθεση της υλοτόμησης των συστάδων στους δασικούς συνεταιρισμούς

Ο κ. Λαφαζάνης έδωσε εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου να καταρτίσουν νομοθετική ρύθμιση με την μορφή τροπολογίας που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

siskepsi gia aridaia

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27-4-2015 με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Λαφαζάνη, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Δασών κ. Κ. Δημόπουλου, του Παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Κ. Βαρδακαστάνη και εκπροσώπων των υλοτομικών οργανώσεων της Αλμωπίας κκ. Χρήστου Μήνου, Γιάννη Στεφανίδη και Κωνσταντίνου Πέγιου, με θέμα την ανάθεση της υλοτόμησης των συστάδων στους δασικούς συνεταιρισμούς που υπάγονται στο Δασαρχείο Αριδαίας σύμφωνα με το Π.Δ. 126/86 και όχι σύμφωνα με το άρθρο 134 του Ν.Δ/τος 86/69, για τον λόγο ότι όχι από ευθύνη των δασικών συνεταιρισμών δεν είχε ολοκληρωθεί ο πίνακας υλοτομίας που αφορούσε τις προς διάθεση συστάδες μέχρι την 20η-12-2014 σύμφωνα με το Π.Δ. 126/86.

Τόσο η βουλευτής, όσο και οι παριστάμενοι υλοτόμοι, υποστήριξαν την άποψη ότι η ανάθεση των συστάδων σύμφωνα με το Π.Δ. 126/86 συνεπάγεται λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερα οικονομικά βάρη για τους δασικούς συνεταιρισμούς και τους υλοτόμους και περισσότερες ημέρες εργασίας άρα και ασφάλισης για τους τελευταίους. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση ανάθεσης των συστάδων σύμφωνα με το άρθρο 134 του Ν.Δ/τος 86/69, θα υπάρχει μεγάλος γραφειοκρατικός όγκος, ο οποίος λόγω της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών δεν θα μπορεί να διεκπεραιωθεί και θα σωρευτούν πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους δασικούς συνεταιρισμούς και τους υλοτόμους, με αποτέλεσμα η υφιστάμενη οικονομική κρίση να καταστεί ακόμη πιο δυσβάσταχτη για τους ίδιους.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Γενικός Διευθυντής Δασών, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι η διαχείριση των συστάδων με το Π.Δ. 126/86 είναι ο επωφελέστερος τρόπος διαχείρισης όχι μόνο για τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς και τους υλοτόμους, αλλά και για την ίδια την δασική υπηρεσία.

Κατόπιν αυτών ο κ. Λαφαζάνης έδωσε εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου να καταρτίσουν νομοθετική ρύθμιση με την μορφή της τροπολογίας που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την οποία θα διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα που προέκυψε με την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας της 20ης-12-2014 που προβλέπεται από το ΠΔ 126/86, ώστε η ανάθεση της διαχείρισης της υλοτόμησης των συστάδων από τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς που υπάγονται στο Δασαρχείο Αριδαίας να γίνει σύμφωνα με αυτό.

Η κ. Τζάκρη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άμεση ανταπόκριση του κ. Λαφαζάνη στο δίκαιο αίτημα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών σύμφωνα με το Π.Δ. 126/86, στο οποίο κατέληξαν οι δασικοί συνεταιρισμοί της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Αριδαίας και η Δασική Υπηρεσία του ιδίου Δασαρχείου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στον Δήμο Αλμωπίας, παρουσία και της ιδίας.


ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , ,

1 reply

  1. Αυτά βλέπω και ακούω και με παίρνει η χαρά. Αν αναφερόμασταν και στο τι είναι καλύτερο για το δάσος ίσως;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: