Μετέτρεψαν σε χωματερή την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Δεν πρόκειται για απλή απόρριψη υλικών, αλλά για συστηματικό μπάζωμα…

Σε… χωματερή έχει μετατραπεί η πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014 (εξαιρουμένης της περιόδου της απεργίας των τρεισήμισι μηνών των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος, καθώς η είσοδος ελεγχόταν από τους απεργούς) φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά στην πανεπιστημιούπολη μεταφέροντας μπάζα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο δασύλλιο που οριοθετείται από τη Β΄ Φοιτητική Εστία του πανεπιστημίου Αθηνών, τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, τις εγκαταστάσεις του αθλητικού ομίλου Ηλυσιακού και την οδό Ταξίλου. Στη συγκεκριμένη έκταση υπάρχουν πάρα πολλά δέντρα, των οποίων οι κορμοί έχουν θαφτεί στο έδαφος κατά 1-1,5 μέτρο με αποτέλεσμα να μην έχουν δυνατότητα επιβίωσης.

«Δεν πρόκειται για απλή απόρριψη υλικών, αλλά για συστηματικό μπάζωμα, δεδομένου ότι η επιφάνεια που διαμορφώθηκε ισιώθηκε με μηχανήματα» καταγγέλλει ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού ΕΚΠΑ σε υπόμνημα που υπέβαλε ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 στη διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας Αττικής, καθώς και στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων Ζωγράφου και Καισαριανής.

«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις συνέπειες που θα έχει η πρόσμειξη του εδάφους της περιοχής με τα υλικά αυτά. Οι συνέπειες για τη βλάστηση της περιοχής πάντως, εάν τα μπάζα παραμείνουν, ενδέχεται να είναι άμεσες και σοβαρές», προσθέτει ο σύλλογος.

Τον Νοέμβριο του 2014, υπάλληλοι της περιφέρειας Αττικής, προχώρησαν σε αυτοψία στο δασύλλιο, έκτασης περίπου 3-4,5 στρεμμάτων, παρουσία εργαζομένων και φοιτητών του ιδρύματος. Στην έκθεση αυτοψίας, γίνεται λόγο για σειρά παραβάσεων που αφορούν στη μη σύννομη διάθεση στερεών αποβλήτων με ορθά περιβαλλοντικό τρόπο, τη μεταφόρτωση και εναπόθεση των αποβλήτων χωρίς σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση με αποτέλεσμα να προκαλείται αλλοίωση του τοπίου. Μάλιστα, σε επόμενο έγγραφό της, τον Δεκέμβριο του 2014, η διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας Αττικής ζήτησε από την πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών να προχωρήσει σε κατάλληλες ενέργειες για την αποκατάσταση του χώρου με απομάκρυνση και ορθή διάθεση των αποβλήτων σε κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες.

Για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη ένορκη διοικητική εξέταση.

imerisia.grΚατηγορίεςΔιάφορα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: