Η Βουλγαρία παραμένει ελκυστικός κυνηγετικός προορισμός

“Φύση, κυνήγι και ψάρεμα” ονομάζεται η παραδοσιακή έκθεση που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο στην πόλη Πλόβντιφ της Βουλγαρίας. Στην φετινή εαρινή έκθεση συμμετείχαν περίπου 40 εκθέτες. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στα περίπτερα δημοφιλών κυνηγητικών περιοχών (EKΠ) και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες κυνηγιού που προσφέρουν. Οι επισκέπτες έδειξαν ενδιαφέρον και για τις εταιρείες που παράγουν ή εμπορεύονται κυνηγετικό εξοπλισμό. Η έκθεση διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων.

Περίπου 130 χιλ. είναι οι κάτοχοι άδειας θήρας και σχεδόν διπλάσιοι οι ψαράδες. Αυτή είναι και η πελατεία που στοχεύουν οι παραγωγοί και έμποροι κυνηγετικού εξοπλισμού. Στον τομέα όμως υπάρχει στασιμότητα. Η αιτία κατά τη γνώμη των ειδικών είναι η περιορισμένη βουλγαρική αγορά με χαμηλή αγοραστική δύναμη .

Η κρίση είναι αισθητή και στον διεθνή κυνηγητικό τουρισμό, που στο παρελθόν εξασφάλιζε σταθερά έσοδα για το κράτος. Παρόλο, όμως, που ο αριθμός των ξένων κυνηγών στη Βουλγαρία μειώθηκε, η χώρα ακόμα φημίζεται ως ελκυστικός κυνηγετικός προορισμός. Οχι μόνο λόγω της πλούσιας πανίδας της, αλλά και επειδή ορισμένα από τα είδη της, όπως η καφέ αρκούδα και το αγριοκάτσικο είναι εξαιρετικά σπάνια για την Ευρώπη. Το άλλο πλεονέκτημα είναι η ποιότητα των τροπαίων. Η Βουλγαρία π.χ. είναι πολλαπλός κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ για τρόπαιο ευρωπαϊκού ελαφιού.

«Ελπίζω η Βουλγαρία να καταλάβει εκ νέου τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια κατάταξη τροπαίων μεταξύ των χωρών που φημίζονται ως κυνηγετικοί προορισμοί», λέει ο ΓΓ της Βουλγαρικής Ένωσης Κυνηγών και Ψαράδων, Βασίλ Βασίλεφ. «Στο παρελθόν, τα πιο επιθυμητά τρόπαια ήταν του ευρωπαϊκού ελαφιού και του αγριογούρουνου. Τελευταία, όμως, έρχονται κυνηγοί από την Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, κυρίως για πτηνά, ορτύκια και τρυγόνια. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και προς τα θηλαστικά μας, και βασικά προς τον λύκο, το περιζήτητο τρόπαιο για κάθε κυνηγό στην Ευρώπη, επειδή το κυνήγι του λύκου επιτρέπεται σε ελάχιστες χώρες».

Σε αντίθεση με τους κυνηγούς για τους οποίους υπάρχουν νόμιμα ρυθμισμένες ζώνες, αποδεικνύεται ότι για τους ψαράδες οι ζώνες αυτές είναι αρκετά λίγες. Γιατί, μαθαίνουμε από τον κ. Βασίλεφ: «Λόγω ορισμένων ατελειών στους κανονισμούς, ήδη για 8η χρονιά το κράτος αρνείται να παραχωρήσει την διαχείριση των ψαρότοπων στις οργανώσεις των ψαράδων ώστε να επενδύουν σ’ αυτούς για ιχθυοκαλλιέργεια και να εξασφαλίσουν, μάλιστα, και ελκυστικά, τόσο για τους ντόπιους όσο και για ξένους ψαράδες, είδη».
Φωτογραφία: αρχείο

Μετάφραση: Σοφία Μπόντσεβα για το Radio Bulgaria

Επιμέλεια: dasarxeio.comΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

1 reply

  1. Πρέπει να ξέρουμε ότι ενώ εμείς στην Ροδόπη έχουμε ένα τεράστιο Φυσικό Πάρκο, κολλητά στα βόρεια του Πάρκου στο έδαφος της Βουλγαρίας γίνεται κυνήγι Αρκούδας!!!
    Φυσικά όλο το κυνήγι γίνεται σε Ελεγχόμενες Κυνηγητικές Περιοχές. Η Βουλγαρία διαθέτει 22!!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: