Τα δέντρα πεθαίνουν κατά εκατομμύρια στη διψασμένη γη

dasos_xirasia

Τα χρώματα μοιάζουν φθινοπωρινά στα δάση κωνοφόρων της Καλιφόρνια, στην πραγματικότητα όμως τα δέντρα φορούν τα κόκκινα χρώματα του θανάτου. Σύμφωνα με εναέρια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απρίλη από τη Δασική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, σε διάστημα ενός έτους, τουλάχιστον 12,5 εκατομμύρια δέντρα υπέκυψαν στους εθνικούς δρυμούς της Καλιφόρνια λόγω των ακραίων συνθηκών ξηρασίας που συνεχίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια. Και η ξερή βιομάζα αυξάνει τώρα τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Υπάρχει πολύ υψηλή θνησιμότητα, έντονος αποχρωματισμός στα πεύκα, καθώς και στις βελανιδιές που υποφέρουν», δήλωσε ο Τζέφρι Μουρ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησε οπτική έρευνα των δέντρων, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό σύστημα χαρτογράφησης κατά τη διάρκεια πτήσης με αεροσκάφος 300 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Η έρευνα κάλυψε 33 εκατομμύρια στρέμματα, από τα οποία τα 4 εκατομμύρια είναι πια καλυμμένα με ξερά δέντρα, με τις αφυδατωμένες βελόνες τους να βάφονται καφέ και κόκκινες.

Η ακραία ξηρασία εμποδίζει τα κωνοφόρα να παράγουν ρητίνη που αποθαρρύνει τα σκαθάρια. Τα έντομα εισβάλλουν ανενόχλητα στον φλοιό των δέντρων και τους καταφέρνουν τη χαριστική βολή.

Η επιβίωση ενός δέντρου εξαρτάται συχνά από την συνύπαρξη του με άλλα δέντρα, σύμφωνα με τον Μουρ.

«Πολλά δέντρα ανταγωνίζονται για όλη τη διαθέσιμη υγρασία που υπάρχει σε μια κατάσταση ξηρασίας. Όταν υπάρχουν πάρα πολλά δέντρα σε μια περιοχή, τότε η επιβίωση γίνεται δύσκολη για όλα τα δέντρα», πρόσθεσε ο Μουρ.

Στη νότια Καλιφόρνια, οι ερευνητές σάρωσαν περισσότερα από 4,2 εκατομμύρια στρέμματα, όπου υπολόγισαν ότι χάθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια δέντρα. Παρακολουθώντας άλλα 4,1 εκατομμύρια στρέμματα στη νότια πλευρά της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα, ανακάλυψαν την απώλεια περίπου 10 εκατομμυρίων νεκρών δέντρων. Οι μετρήσεις έγιναν σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από παρόμοιες έρευνες τον Ιούλιο του 2014, ενώ δε μετρήθηκαν είδη δέντρων που δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί αν μαράθηκαν ή απλά βρίσκονταν σε διαδικασία ανανέωσης του φυλλώματός τους.

Μεγάλα δέντρα, όπως τα κωνοφόρα, είναι σημαντικά για την αποθήκευση του άνθρακα και μπορούν επίσης να παρέχουν τροφή και ενδιαιτήματα για διάφορα είδη, όπως σκίουρους, ελάφια και πουλιά.

Τα ξερά πεύκα θα είναι πιο επιρρεπή σε κάθε τύπο πυρκαγιάς και μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των υδάτων καθώς μέσω των πλημμυρών θα καταλήγουν περισσότερα σωματίδια στα ποτάμια και ρέματα.

Περίπου το 67 τοις εκατό της Καλιφόρνια παραμένει σε «ακραία» ή «εξαιρετική» ξηρασία, και οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν καθώς πλησιάζουν οι θερινοί μήνες.

Καλλιέργειες αμυγδάλου έχουν καταστραφεί εντελώς (Reuters)

Πληροφορίες: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, In.grΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Περιβάλλον

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: