«Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» σε όλη τη χώρα

Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος, από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα σε όλη τη χώρα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε το 2012, το 2013 και το 2014 σε 3, 12 και 29 νομούς αντίστοιχα, ενώ φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς σε 31 νομούς της επικράτειας.

Στη φετινή διοργάνωση 34 Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 21 Δήμους, 17 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 5 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 4 Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και πολλούς εθελοντές.

Από την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου έως την Κυριακή 7 Ιουνίου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά. Ο πλήρης κατάλογος των εκδηλώσεων επισυνάπτεται.

Σχετικά Αρχεία:
  Αφίσα 2015
  Πρόγραμμα εκδηλώσεων 2015

Tο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Στις 5 και 6 Ιουνίου 2015 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Το πρωί της Παρασκευής 5 Ιουνίου και ώρα 10.00-12.00 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες Δ’ και ΣΤ’ Δημοτικού με τίτλο «Φυτά, αρώματα και χρώματα». Περιλαμβάνει γνωριμία με τα εκθέματα της προϊστορικής Σαντορίνης που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον , καθοδηγούμενη έρευνα στον εκθεσιακό χώρο και τέλος εικαστικό εργαστήρι.

Στόχος του προγράμματος είναι η διαχρονική επίδραση του περιβάλλοντος από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το απόγευμα της Παρασκευής 5 Ιουνίου και ώρα 17.00-19.00, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Βιολογίας, τομέας Βοτανικής, Βοτανικός κήπος Διομήδους και την εταιρεία ECOSCAPES IKE – Aρχιτεκτονική τοπίου και περιβάλλοντος, o Διδάκτωρ Βοτανικής του ΕΚΠΑ κ. Αντώνης Σκορδίλης θα δώσει διάλεξη στο αμφιθέατρο του Μουσείου, με θέμα «Η ελληνική χλωρίδα στον αρχαίο μύθο και στην τέχνη. Μια περιήγηση μέσα από τα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου». Τη διάλεξη θα προλογίσει η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου, εμπνεύστρια της πανελλήνιας εκστρατείας των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, επεξηγώντας το σκεπτικό της. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει περιήγηση σε σχετικά εκθέματα του μουσείου, από αρχαιολόγους του Μουσείου.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου και ώρα 13.00-14.00, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου θα επαναλάβουν την περιήγηση στα εκθέματα που σχετίζονται με την ελληνική χλωρίδα και το τοπίο του Αιγαίου και καλούν τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στην «τέχνη του τοπίου».

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες. Το Σάββατο 6 Ιουνίου, ελεύθερη είσοδο θα έχουν όσοι επισκέπτες δηλώσουν με την προσέλευσή τους συμμετοχή στη θεματική περιήγηση των αρχαιοτήτων που σχετίζονται με τη χλωρίδα και το τοπίο. Για τη συμμετοχή των σχολικών ομάδων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη η τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής. Δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις.ΚατηγορίεςΠεριβάλλον, Χλωρίδα

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: