Λαθροϋλοτομία: Αλβανοί καταστρέφουν τα δάση του Γράμμου

ylotomia moularia

Περνούν από τα «περάσματα» των ελληνοαλβανικών συνόρων στον Γράμμο, καταστρέφοντας τα δάση της περιοχής. Πρόκειται για παράνομους υλοτόμους από την Αλβανία, οι οποίοι υλοτομούν ανεξέλεγκτα δέντρα, τα φορτώνουν σε μουλάρια, για να τα πουλήσουν στη χώρα τους.

Η αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων λαθροϋλοτομίας της περιόδου αυτής, πραγματοποιούν διαρκώς περιπολίες στις ορεινές περιοχές του Γράμμου στην Καστοριά. Μόνο χθες ανακοινώθηκε σε δύο περιπτώσεις η σύλληψη τριών αλβανών παράνομων υλοτόμων, οι οποίοι είχαν κόψει ξυλεία βάρους 1,5 τόνου και ήταν έτοιμοι να τα φορτώσουν σε 18 μουλάρια που είχαν μαζί τους.

Οι παράνομοι υλοτόμοι «χτυπούν» τον Γράμμο αυτήν την εποχή, καθώς τον υπόλοιπο χρόνο είναι αδύνατο να προσεγγίσουν το δάσος λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όπως περιγράφουν στις δικογραφίες που σχηματίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες των ελληνοαλβανικών συνόρων, φτάνουν οργανωμένοι και κόβουν δέντρα σε μικρή απόσταση από τη συνοριακή γραμμή. «Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν, όταν αντιλαμβάνονται την παρουσία άλλων στην περιοχή, να φύγουν γρήγορα και να μπουν στο αλβανικό έδαφος», τόνισαν αξιωματικοί στη «Μ».

Και οι δύο υποθέσεις λαθροϋλοτομίας εξιχνιάστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη δασική περιοχή Καλής Βρύσης της Καστοριάς. Αστυνομικοί της ομάδας πάταξης διασυνοριακού εγκλήματος του τμήματος συνοριακής φύλαξης Μεσοποταμίας εντόπισαν αρχικά δύο Αλβανούς, 31 και 59 χρόνων. Στην έφοδο που έγινε διαπιστώθηκε πως είχαν κόψει ξυλεία βάρους ενός τόνου που ετοιμάζονταν να φορτώσουν σε τρία μουλάρια που είχαν δεμένα στο σημείο. Ακόμη βρέθηκαν δύο ξύλινα τσεκούρια.

Λίγα μέτρα μακρύτερα η ομάδα των αστυνομικών εντόπισε ακόμη δύο Αλβανούς, ο ένας εκ των οποίων κατάφερε να επιστρέψει στο αλβανικό έδαφος, ενώ ο δεύτερος, 26 χρόνων, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Όπως ανακοινώθηκε χθες, είχαν κόψει ήδη 400 κιλά ξύλα, ενώ μαζί τους είχαν 15 μουλάρια για τη μεταφορά τους, εκ των οποίων βρέθηκαν τα δύο. Κατασχέθηκαν επίσης ένα τσεκούρι και ένα αλυσοπρίονο.

Καταστροφή

Οι παράνομοι υλοτόμοι, εκτός του ότι κλέβουν ξυλεία για να την εκμεταλλευτούν, προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στα δάση του Γράμμου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Η υλοτομία στην περιοχή είναι απολύτως ελεγχόμενη από τις δασικές υπηρεσίες, που επισημαίνουν τα δέντρα που πρέπει να κοπούν προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες της περιοχής, αλλά και να ανανεωθεί το δάσος.

Αντίθετα, οι λαθροϋλοτόμοι δεν περιορίζονται να κόψουν δέντρα που έχουν σημαδευτεί από τις δασικές υπηρεσίες. Όπως επιβεβαιώνουν οι αστυνομικοί, που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των δασών για την πάταξη του φαινομένου με διαρκείς περιπολίες, κόβουν ανεξέλεγκτα τα δέντρα που βρίσκουν μπροστά τους, σε όποια κατάσταση και αν είναι αυτά. «Καταστρέφουν το δάσος σε συγκεκριμένες περιοχές», συμπληρώνουν δασολόγοι, που γνωρίζουν το φαινόμενο του καλοκαιριού.

Του Κώστα Καντούρη | kantouris@hotmail.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΑρχικήΚατηγορίεςΥλοτομίες

Tags: , , ,

2 replies

  1. Ειναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει και αυτό που επέρχεται. Στην Αλβανία έχει ήδη απαγορευθεί η υλοτομία και πλέον όλο και πιο συχνά θα εισέρχονται σε ελληνικά εδάφη για ξυλεία. Οτι και να γίνει ,απο τους εκάστοτε δασικούς υπάλληλους, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, θα απογυμνωθεί η μεθοριακή γραμμή.

  2. Τα πρόσωπα καλύφτηκαν για να μην προσβληθούν;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: