Επιτάχυνση για Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες προβλέπει η ελληνική πρόταση

dasikos xartis

Την ολοκλήρωση σύνταξης του έργου του Κτηματολογίου και της κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών για όλη τη χώρα προβλέπει η ελληνική πρόταση. Όπως αναφέρεται, μέσα στον μήνα θα κατατεθεί πρόταση συγχρηματοδότησης στην Ε.Ε. για την ανάπτυξη του τρέχοντος προγράμματος του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται επί συνολικά 37.000.000 εμπραγμάτων δικαιωμάτων όλης της επικράτειας, μόνο σε ποσοστό 21,8% έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Κτηματολογίου με τις πρώτες εγγραφές, ενώ ποσοστό 23,5% βρίσκεται υπό κτηματογράφηση και για το μεγαλύτερο ποσοστό 54,7% εκκρεμεί η ανάθεση των μελετών κτηματογράφησης.

Προβλέπεται, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με αποφάσεις του ΥΠΑΠΕΝ και του υπουργείου Οικονομικών, η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους κτηματογράφησης του παλαιού προγράμματος, που έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του και το καταβάλλει ο πολίτης όταν αποκτά τον οριστικό τίτλο.

Εντός του Αυγούστου προβλέπεται η ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών που καλύπτουν το 55% της χώρας και έχει καθυστερήσει τραγικά, όπως και πρόγραμμα κατάρτισης δασικών χαρτών για το υπόλοιπο της χώρας. Το ύψος της χρηματοδότησης καθορίζεται στα 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αντληθούν από το “Πράσινο Ταμείο”.

Επιπλέον στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική υπηρεσία για λογαριασμό της εταιρείας του Κτηματολογίου, στην οποία θα καταχωρίζονται οι νέες εγγραφές των δικαιοπραξιών επί των ακινήτων από τους συμβολαιογράφους.

Σταυρογιάννη Λούλη | Η ΑΥΓΗΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Κτηματολόγιο

Tags: , , ,

1 reply

  1. οι αρμόδιες υπηρεσίες που έζησαν τα προβλήματα θα ερωτηθούν ποτέ ή πάλι ασκήσεις επί χάρτου θα κάνουν οι υπουργοί?

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: