ΣτΕ: Συνταγματική η παραχώρηση δασικής έκτασης στην «Ελληνικός Χρυσός»

Τα μεταλεία χρυσού στο δάσος στις Σκουριές Χαλκιδικής (φωτογραφία από το διαδίκτυο).

Τα μεταλεία χρυσού στο δάσος στις Σκουριές Χαλκιδικής (φωτογραφία από το διαδίκτυο).

Δύο αποφάσεις υπέρ της εταιρείας « Ελληνικός Χρυσός » εκδόθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας , τα μέλη του οποίου ουσιαστικά δίνουν το πράσινο φως για τη συνέχιση εργασιών στα μεταλλεία χρυσού.

Συγκεκριμένα, το Ε. Τμήμα του ΣΤΕ απέρριψε αίτηση κατοίκων της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης με την οποία παραχωρήθηκαν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» κατά χρήση και κυριότητα τμήματα δημοσίου δάσους, συνολικού εμβαδού 3.273 στρεμμάτων το 2012 στις θέσεις Σκουριές και Μαντέμ Λάκκος του Δήμου Αριστοτέλη.

Οι κάτοικοι υποστήριζαν στην προσφυγή τους ότι με την επίμαχη παραχώρηση παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις που συνδέονται με την προστασία των Δασών . Οι ανώτατοι δικαστές όμως, απέρριψαν την αίτηση κρίνοντας συνταγματική την παραχώρηση.

Όπως προκύπτει από την απόφασή τους δέχθηκαν ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η μεταβολή μορφής έκτασης με δασική βλάστηση για την άσκηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εφόσον έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Επιπλέον το ΣΤΕ τονίζει ότι η υπουργική απόφαση έλαβε υπόψη της τη σπανιότητα και την ποιότητα του μεταλλεύματος, την εξόρυξη του χάρην του δημοσίου συμφέροντος και της οικονομίας και τις επιπτώσεις από την επέμβαση στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής που αντιστοιχίσει το 0,44%της ευρύτερης περιοχής μελέτης.

Με τη δεύτερη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε σήματα του δασάρχη Αρναίας που εκδόθηκαν σχετικά με την διακοπή των εργασιών υλοτόμησης στις Σκουριές που διενεργούνταν στην παραχωρηθείσα έκταση.

Σε αυτή την περίπτωση οι δικαστές έκαναν δεκτές αιτήσεις ακύρωσης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και άλλων επαγγελματικών σωματείων μεταλλωρύχων, της εταιρείας.

http://www.tanea.gr


Διαβάστε επίσης:ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Υλοτομίες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: