Γιάννης Τσιρώνης: Μάχες που δόθηκαν

tsironis

Με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο πρώην αν. υπουργός περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, κάνει μια σύντομη αποτίμηση της παρουσίας του στην κυβέρνηση, σαν εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων.

Τονίζει ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι «εάν η συμμετοχή στην κυβέρνηση δυσκολεύει ή διευκολύνει τις μάχες που δίνουν το κόμμα (Ο.Π), τα κινήματα και οι πολίτες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων». 

Στην συνέχεια παραθέτει κάποια παραδείγματα, όπου, όπως αναφέρει, η πραγματικότητα θα ήταν πολύ διαφορετική χωρίς την παρουσία του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «…είναι αδύνατον να αποτυπωθούν οι καθημερινές μάχες ενάντια σε μία Λερναία Ύδρα με αρκετή δόση Κόπρου του Αυγείου». 

Ας δούμε ορισμένα από τα παραδείγματα αυτά:

ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Κάθε «κινηματική» απόπειρα να κλείσουμε την δραστηριότητα, θα έχει δύο αποτελέσματα:

  • Την ακύρωση των ενεργειών μας από την δικαιοσύνη, αφού η εταιρία στηριζόταν στις πελατειακές αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης.
  • Την διεκδίκηση από την εταιρία σοβαρών αποζημιώσεων για αποθετικές ζημίες.

Έμενε λοιπόν να διερευνηθούν τυχόν αντισυμβατικές πράξεις της εταιρίας. Στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μου, πρώτος και έγκαιρα, ανέστειλα τις άδειες υλοτόμησης μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκληση των αδειών στις Σκουριές, επειδή η εταιρία δεν έχει υλοποιήσει την μέθοδο μεταλλουργίας όπως ρητά υποχρεούται από την σύμβαση. Αυτή η ανάκληση πραγματοποιήθηκε τελικά από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα μας δικαιώνει, αλλά η μάχη συνεχίζεται.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Ολοκληρώθηκε ο διάλογος για αλλαγή νομοθεσίας και θα αναρτηθεί στην διαβούλευση ο νέος νόμος που θα επιτρέψει την ταχύτατη ανάρτηση και κύρωση των χαρτών. Θα πρέπει να ανοίξει ο κοινωνικός διάλογος για τις περιοχές με εκτεταμένες καταπατήσεις.

ΚΥΝΗΓΙ

Η νομοθεσία για το κυνήγι είναι πεπαλαιωμένη. Η αναθεώρηση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά το φθινόπωρο ώστε να υπάρξει χρόνος για επαρκή διάλογο και υλοποίηση. Ενδεικτικά, η ενδεχόμενη θέσπιση δημόσιας θηροφυλακής, προϋποθέτει αρκετούς μήνες για προσλήψεις, απόκτηση υλικοτεχνικής υποδομής κ.λπ. Δικαίως οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για τις ελάχιστες αλλαγές που πετύχαμε στη φετινή ρυθμιστική, αλλά αν προχωρούσαμε σε βιαστικές αλλαγές, χωρίς υποδομές, κινδυνεύαμε να χαρίσουμε την φετινή περίοδο στους λαθροθήρες. Θεωρώ, ότι η στάση της κυβέρνησης θα δικαιωθεί όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Συστήθηκε επιτροπή για αλλαγή του Νόμου 4178 και θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ακινήτων ώστε να κλείσει οριστικά το καρκίνωμα των αυθαιρέτων.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Είναι έτοιμη η νομοθεσία για πλήρη απαγόρευση των μεταλλαγμένων.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Μέσα στο φθινόπωρο προβλεπόταν να αλλάξει η νομοθεσία για πλήρη κάλυψη όλων των περιοχών. Ταυτόχρονα εγγράψαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας 5 εκατομμύρια € στον προϋπολογισμό του 2016 ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στους φορείς από 1-1-16. Μέχρι σήμερα οι φορείς χρηματοδοτούντο αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια που λήγουν στις 31-12-15.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Η αντίδραση του Υπουργείου για την αποκατάσταση των καμένων υπήρξε ταχύτερη από ποτέ, κατά παραδοχή όλων των δημάρχων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Θήρα, Νομοθεσία

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Χρήσιμο θα ήταν να πούμε και το τι δεν έγινε από αυτά που έπρεπε να γίνουν.
    Ας πούμε ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: