Ανακοίνωση ΠΟΓΕΔΥ για επαναφορά δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΑΑΤ

pogedy

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για το χωρισμό του υπερ -Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε δυο ξεχωριστά Υπουργεία, η Ομοσπονδία μας, εκφράζοντας και τα πρωτοβάθμια Σωματεία των Γεωπόνων, Δασολόγων, Κτηνιάτρων, Γεωλόγων και Ιχθυολόγων, ανακοινώνει τα εξής:

Αποτελεί θετική και αναμενόμενη εξέλιξη αυτός ο διαχωρισμός και η πολιτική αναβάθμιση του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη λειτουργία του ως αυτοτελούς Υπουργείου, το οποίο θα διαχειριστεί τα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής, της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της προστασίας των φυσικών πόρων.

Οι τρεις βασικές συνιστώσες της πρωτογενούς παραγωγής, η γεωργία – κτηνοτροφία, τα δάση και η αλιεία, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας της υπαίθρου και συνεπώς η διάκρισή – πολιτική τους αναβάθμιση- με την υπαγωγή τους στο νέο Υπουργείο, είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα.

Επισημαίνουμε όμως με μεγάλη δυσαρέσκεια πώς και αυτή τη φορά ΔΕΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΗΚΕ το θέμα της υπαγωγής της δασικής πολιτικής και των Δασικών Υπηρεσιών (Κεντρικών και Περιφερειακών) στο νέο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αυτό αποτελεί σοβαρό έλλειμμα στην θετική κατά τα λοιπά πολιτική απόφαση του διαχωρισμού των Υπουργείων, το οποίο και πρέπει να επανεξεταστεί.

Εμείς τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην προστασία του Αγροτικού – δασικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας, ελέγχοντας το 95% της υπαίθρου Χώρας, έχουν ήδη αξιολογηθεί ως προς το έργο και τη δυνατότητά τους, από ειδική επιτροπή του ΥΠΕΚΑ και θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το σχετικό πόρισμα για την σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία τους (διάρθρωση, προσωπικό, μέσα, βελτίωση αποτελεσματικότητας).

Η δασική πολιτική και οι Δασικές Υπηρεσίες που την υλοποιούν, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πρωτογενούς τομέα και ο φυσικός χώρος τους χώρος είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Ομοσπονδία μας στηρίζει διαχρονικά και με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της, την προσπάθεια επαναφοράς των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταδικάζει κάθε άλλη αποσπασματική πρόταση από όπου και αν προέρχεται και συνδέεται μονοσήμαντα με την εξυπηρέτηση μικρο-πολιτικών, οικονομικών και συντεχνιακών σκοπιμοτήτων που θέλουν τον Τομέα κατακερματισμένο και χωρίς σύγχρονη διάρθρωση, δομή και λειτουργία.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

4 replies

  1. Η κοινή συνισταμένη όλων των δράσεων για και στο Δάσος είναι η προστασία, πολύ δε περισσότερο η διαχείριση την οποία, ως μη όφειλε, πολλοί την ταυτίζουν με ξυλοπονία. Ας μην απορούμε λοιπόν που αμφισβητήθηκε για τους Δασικούς της κεντρικής Υπηρεσίας το δικαίωμα του σχετικού επιδόματος, όταν τη λεγόμενη ΔΑΣΟΠΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΚΟΠΩΝ την αντιμετωπίζουμε τμηματικά και αποσπασματικά. – στα λόγια κυρίως, καθώς στην πράξη δεν μπορεί να γίνει αλλοιώς, με εξαίρεση τηΝ πυροπροστασία όπου επιβλήθηκε η κατάτμησή της-…

  2. Ας πάψουμε να θεωρούμε τη συμβολή των Δαςών στο περιβάλλον, στον πρωτογενή τομέα και όπου αλλού σαν βάρκες και η Δ.Υ. σαρανταποδαρούσα να αγωνίζεται να ισορροπήσει με το κάθε πόδι σε μια, ή και περισσότερες…

  3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΚΕΡΗΣ Η έλλειψη Εθνικής Δασικής Πολιτικής δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η βελτίωση των δασικών πραγμάτων στη Χώρα και η αναστροφή του κατήφορου της Δ.Υ. έχει να κάνει με τό αν θα υπάγεται αυτή στο Υ.ΠΕ, ή στο Γεωργίας… Έτσι πριν 15ετία περίπου “ερωτοτροπούσαν” οι “ταγοί” των δασικών με το εκαςτοτε υπουργείο περιβάλλοντος(κάθε λίγο και λιγάκι με άλλο όνομα), μέχρι που τους “έγινε το κέφι”… Εμείς λέγαμε και λέμε ότι η υπαγωγή της Δ.Υ. σε όποιο από τα δυο δεν αποτελεί πανάκεια. Οι “ελιγμοί” των πολιτικών (προσώπων) με το να παρουσιάζονται να τονίζουν πότε την περιβαλλοντική αξία των Δασών και πότε την εκ των ουκ άνευ συμβολή τους στον πρωτογενή τομέα, ας μη βρίσκουν μιμητές ανάμεσα στους δασικούς που γνωρίζουμε την πολλαπλή προσφορά του Δάσους και η οποία πρέπει να υποστηρίζεται πανταχόθεν… Το 2007 υπήρξε σκέψη για την επιστροφή της Δ.Υ. στο ΥΠΑΑΤ. Το ίδιο και το 2012… Ποιοί “αρμόδιοι” έκοψαν τη φόρα τους;… Εάν οι νεοέλληνες έχουμε τη φήμη των επιμηθέων, οι δασικοί είμαστε ΕΠΙΜΗΘΕΙΣ…(με κεφαλαία)

  4. ρωτήσατε κανένα συνάδελφο και παίρνετε τέτοια θέση??? δεν εχουμε καμια δουλεια με ττην πρωτογενή παραγωγή, είμαστε περιβαλλοντικη επιστημη

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: