Καταστροφή Πευκοδάσους Νιόκαστρου (Πύλος)

PEUKO_YLOTOMIA

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με μια πρωτοφανή απόφαση, που δεν έχει προηγούμενο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προχώρησε στην κοπή μέρους του ιστορικού πευκοδάσους που περιβάλει το Νιόκαστρο, με το επιχείρημα της βελτίωσης της θέασης του κάστρου!!! Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό πευκοδάσος έχει ταυτιστεί με την ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης της Πύλου εδώ και περίπου έναν αιώνα.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη μια σειρά κάστρων και αρχαιολογικών χώρων περιβάλλονται από δέντρα (π.χ. κάστρο Ναυπάκτου, κάστρο Ιωαννίνων, κάστρο Χαλκίδας, αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας). Πότε όμως δεν σκέφτηκε κανείς να καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον για να κάνει πιο εμφανή κάποιο αρχαιολογικό χώρο, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ήταν εις βάρος του πολιτιστικού τοπίου που χαρακτηρίζει το πλαίσιο συνύπαρξης πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Ας θυμηθούμε, ακόμη, ότι η πρόταση για κατεδάφιση 2 νεοκλασικών κτηρίων κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών, με το σκεπτικό να βελτιωθεί η θέαση των επισκεπτών από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης προς τον ιερό βράχο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς θα ήταν εις βάρος της ιστορίας και της ταυτότητας της διαχρονικής ιστορικής διαδρομής του ευρύτερου χώρου.

Η δενδροφύτευση του περιβάλλοντα χώρου του Νιόκαστρου, που έγινε την δεκαετία του 1930, σκοπό είχε να δημιουργήσει μια νέα αισθητική αρμονία μεταξύ φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς πλέον το κάστρο δεν εξυπηρετούσε τους αρχικούς λόγους κατασκευής του, που αφορούσαν την προστασία των κατοίκων από τις εχθρικές επιδρομές.

Έτσι, από οποιαδήποτε οπτική, ιστορική και περιβαλλοντική γωνία προσεγγίσει κανείς αυτή την πρωτοφανή ενέργεια, σίγουρα θα έρθει αντιμέτωπος με το εξής ερώτημα: έχει δικαίωμα μια δημοτική αρχή να λάβει και πολύ περισσότερο να εφαρμόσει μια τόσο «βαριά» απόφαση, που αφορά την αλλοίωση του πολιτιστικού τοπίου, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων αυτής της ιδιαίτερης περιοχής;

Δημοσθένης Κορδός
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Τοπογραφική απεικόνιση κοπής πεύκων

mn



ΚατηγορίεςΥλοτομίες

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading