Παράνομη βόσκηση στο ν. Χανίων

Περισσότερες από 150 υποθέσεις απασχολούν ετησίως τη Δικαιοσύνη

Περισσότερες από 150 υποθέσεις με αγροζημίες μικρές ή μεγάλες από αιγοπρόβατα φτάνουν στα δικαστήρια των Χανίων ετησίως, ενώ υπάρχουν και χρονιές όπου τα περιστατικά αυτά ξεπερνούν τα 200 αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόβλημα της παράνομης βόσκησης!

Πλέον όμως κάθε καταδίκη ή και καταγγελία σε βάρος κτηνοτρόφου κοινοποιείται άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ κάτι που θα έχει ως συνέπεια το κόψιμο της επιδότησης, κάτι που φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί αρκετοί εξ αυτών. Με βάση τα στοιχεία του Δημόσιου Κατηγόρου της Διεύθυνσης Δασών που επιλαμβάνεται κυρίως των δασικών και αγροτικών πταισμάτων οι παρανομούντες κτηνοτρόφοι σε πολλές περιπτώσεις είναι τα ίδια πρόσωπα.

«Όπως ορίζει η νομοθεσία πλέον κοινοποιούμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ κάθε απόφασή μας. Αυτό ξεκίνησε από πέρυσι, επομένως από του χρόνου πολλοί κτηνοτρόφοι δεν θα λαμβάνουν την επιδότηση που λάμβαναν μέχρι σήμερα» δηλώνει η Κα Αργυρώ Λουπάκη, δημόσια κατήγορος από πλευράς της Δασικής Υπηρεσίας Χανίων. Υπάρχει σαφέστατη υπουργική απόφαση «που ξεκαθαρίζει ότι ο κάθε κτηνοτρόφος που είτε έχει καταδικαστεί είτε κατηγορηθεί ακόμα για αγροζημία έστω και πταισματική -και προσπάθησαν πάρα πολύ οι Σύλλογοι Κτηνοτρόφων της Κρήτης με σωρεία επισκέψεών τους στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης να αφαιρέσουν το κομμάτι αυτό των πταισμάτων- τότε τα στοιχεία του θα κοινοποιούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα χάνει την επιδότηση που λάμβανε. Από του χρόνου θα δουν οι παρανομούντες ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα τους δίνει τίποτα, γιατί θα έχουν κοινοποιηθεί οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων» αναφέρει η δημόσια κατήγορος. Στα πταισματοδικεία Χανίων και Βάμου οδηγούνται όλες οι υποθέσεις που αφορούν αγροζημίες μέχρι και 600 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά η δικογραφία από τον δημόσιο κατήγορο διαβιβάζεται στο μονομελές πλημμελειοδικείο. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι σε σχέση με τις εκτιμήσεις μας των ζημιών που κάνουν οι πραγματογνώμονές μας, ενώ και η εκδίκαση των υποθέσεων προχωράει γρήγορα. Τα πταίσματα ενώ παραγράφονταν στο ένα έτος, τώρα παραγράφονται στα δύο και η διεύθυνση Δασών Χανίων εισάγει τις υποθέσεις όλες εντός του έτους, γι’ αυτό και κάθε μήνα έχουμε 2-3 δικάσιμους προκειμένου να ανταποκριθούμε στον όγκο των υποθέσεων» λέει η κα Λουπάκη.

ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Πρόσφατα σε σύσκεψη που έγινε με βασικό θέμα την αδεσποτία, η Υπηρεσία δεν κλήθηκε, γεγονός για το οποίο η κα Λουπάκη εκφράζει την απορία της αφού η συγκεκριμένη περιοχή δίνει τα 3/5 των  αδικημάτων που έχουν να κάνουν με αγροζημίες. Παράλληλα τονίζει πως κανένας Δήμος παρότι το ορίζει ξεκάθαρα η νομοθεσία, δεν έχει δημιουργήσει χώρους για την σταύλιση ζώων που κατάσχει η δασική υπηρεσία ή η αστυνομία και τα οποία έχουν πιαστεί να βόσκουν σε ξένες περιουσίες.

Το ζήτημα της αδεσποτίας στην περιοχή τους έβαλαν και περισσότεροι από 250 κάτοικοι του Πλάτανου Κισάμου. Οπως μας ανέφερε κάτοικος της περιοχής «οι αγροζημιές από την ανεξέλεγκτη δράση των αιγοπροβάτων είναι κάτι παραπάνω από συχνές. Δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα γι’ αυτό και στη συνάντηση που είχαμε με τον αστυνομικό διευθυντή βάλαμε το ζήτημα προκειμένου η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της».

Ανάλογα προβλήματα έχουν καταγραφεί και έχουν καταγγελθεί και για την περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας και χωριών στην περιοχή του Ιναχωρίου όπου γίνεται λόγος για «ελλιπή παρουσία της αστυνομίας» και για «πλήρη και ανεξέλεγκτη δράση κτηνοτρόφων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑΚατηγορίεςΚτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: