Αναβάθμιση και ανάληψη της θηροφυλακής από δημόσιο φορέα

omospondiaki_thirofylaki

Το ζήτημα της αποσύνδεσης του έργου της θηροφύλαξης από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και την ένταξη των ιδιωτικών φυλάκων θήρας στη Δασική Υπηρεσία φέρνουν στη Βουλή, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας εάν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες που θα αναβαθμίζουν τη Θηροφυλακή και θα τη θέτουν υπό την άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία δημόσιου φορέα, τερματίζοντας έτσι την έμμεση εκχώρηση δημόσιων εξουσιών σε ιδιωτικούς φορείς και εάν θα προωθήσει την ένταξη της θηροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ερωτώντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, στην πρώτη παράγραφο του κειμένου που κατέθεσαν, αναφέρουν ότι «…κατά τα τελευταία χρόνια, το έργο και η ευθύνη της θηροφύλαξης αποτελεί ουσιαστικά αντικείμενο ιδιωτικών φορέων…». Οι συνεργάτες τους αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Δασική Υπηρεσία, παρά την υποστελέχωση της, προσφέρει ουσιαστικό έργο στην προστασία και φύλαξη της άγριας πανίδας είτε σε επίπεδο πρόληψης με τις χιλιάδες εργατοώρες περιπολιών στην ύπαιθρο καθ’ όλο το 24ωρο,  είτε σε επίπεδο καταστολής με τις εκατοντάδες μηνύσεις που υποβάλλονται κάθε χρόνο στις εισαγγελικές αρχές.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Είναι γνωστό ότι η θηροφύλαξη ουδέποτε, και σίγουρα όχι κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αποτελέσει αποκλειστική αρμοδιότητα δημόσιων φορέων. Ιδιαίτερα δε κατά τα τελευταία χρόνια, το έργο και η ευθύνη της θηροφύλαξης αποτελεί ουσιαστικά αντικείμενο ιδιωτικών φορέων οι οποίοι έχουν αναλάβει δημόσιες εξουσίες, συγκεκριμένα μέσω του σώματος της θηροφυλακής η οποία λειτουργεί με πόρους των και ευθύνη των κατά τόπους Κυνηγετικών Οργανώσεων και Ομοσπονδιών.

Όπως αναφέρεται στη Γνωμοδότηση 06/11 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας ασκούν καθήκοντα τα οποία ανάγονται στην «τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του Δασικού Κώδικος», πρωτίστως αναφορικά με τη θηροφύλαξη, και μάλιστα στα πλαίσια αυτών των καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων των προανακριτικών, «ασκούν δημόσια εξουσία, όπως ακριβώς και οι δασοφύλακες». Η ανωτέρω Γνωμοδότηση αναφέρεται επίσης στον «ιδιότυπο διορισμό» των θηροφυλάκων, καθώς για την ιδιωτικού δικαίου σύμβαση εργασίας τους με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις εκδίδεται πράξη αναγνωρίσεως από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ επιπλέον ορκίζονται «ενώπιον του προϊσταμένου της δασικής αρχής».

Σε δημόσια, προγραμματικού χαρακτήρα, κείμενά τους, αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών τους, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το συνεργαζόμενο κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, έχουν επικρίνει την οργανική σύνδεση της θηροφυλακής με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, ενώ έχουν προτείνει την κατάργηση διατάξεων που αναθέτουν εμμέσως τη θηροφύλαξη σε ιδιωτικούς φορείς, παραχωρώντας τους έτσι δημόσιες εξουσίες, και την ταυτόχρονη ανάληψη της θηροφυλακής από δημόσιο φορέα, ενδεχομένως και μέσω της ένταξής της στη Δασική Υπηρεσία.

Δεδομένου ότι οι προαναφερθείσεις προγραμματικές στοχεύσεις δεν έχουν ως τώρα μετουσιωθεί σε νομοθετικές πρωτοβουλίες ή έστω σε δημόσια δήλωση προθέσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεδομένου ότι, χωρίς να παραγνωρίζονται οι προσπάθειες των μελών της θηροφυλακής και η ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας τους, η αποσύνδεση του έργου της θηροφύλαξης από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις θα συντελέσει και στην ουσιαστικότερη επόπτευση των τελευταίων από το δημόσιο.

Δεδομένου ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από το κράτος αποτελεί συνταγματική επιταγή, καθώς και ότι η προστασία της άγριας πανίδας και του θηραματικού πλούτου αποτελούν κοινωνικές ανάγκες για τις οποίες οφείλει να μεριμνά η κυβέρνηση.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες που θα αναβαθμίζουν τη θηροφυλακή και θα τη θέτουν υπό την άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία δημόσιου φορέα, τερματίζοντας έτσι την έμμεση εκχώρηση δημόσιων εξουσιών σε ιδιωτικούς φορείς;

Πιο συγκεκριμένα, προτίθεται να προωθήσει την ένταξη της Θηροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχαηλίδης Ανδρέας
Αραχωβίτης Σταύρος
Γεννιά Γεωργία
Ψυχογιός ΓιώργοςΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Θήρα

Tags: , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: