Αναβάθμιση και ανάληψη της θηροφυλακής από δημόσιο φορέα

omospondiaki_thirofylaki

Το ζήτημα της αποσύνδεσης του έργου της θηροφύλαξης από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και την ένταξη των ιδιωτικών φυλάκων θήρας στη Δασική Υπηρεσία φέρνουν στη Βουλή, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας εάν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες που θα αναβαθμίζουν τη Θηροφυλακή και θα τη θέτουν υπό την άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία δημόσιου φορέα, τερματίζοντας έτσι την έμμεση εκχώρηση δημόσιων εξουσιών σε ιδιωτικούς φορείς και εάν θα προωθήσει την ένταξη της θηροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ερωτώντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, στην πρώτη παράγραφο του κειμένου που κατέθεσαν, αναφέρουν ότι «…κατά τα τελευταία χρόνια, το έργο και η ευθύνη της θηροφύλαξης αποτελεί ουσιαστικά αντικείμενο ιδιωτικών φορέων…». Οι συνεργάτες τους αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Δασική Υπηρεσία, παρά την υποστελέχωση της, προσφέρει ουσιαστικό έργο στην προστασία και φύλαξη της άγριας πανίδας είτε σε επίπεδο πρόληψης με τις χιλιάδες εργατοώρες περιπολιών στην ύπαιθρο καθ’ όλο το 24ωρο,  είτε σε επίπεδο καταστολής με τις εκατοντάδες μηνύσεις που υποβάλλονται κάθε χρόνο στις εισαγγελικές αρχές.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Είναι γνωστό ότι η θηροφύλαξη ουδέποτε, και σίγουρα όχι κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αποτελέσει αποκλειστική αρμοδιότητα δημόσιων φορέων. Ιδιαίτερα δε κατά τα τελευταία χρόνια, το έργο και η ευθύνη της θηροφύλαξης αποτελεί ουσιαστικά αντικείμενο ιδιωτικών φορέων οι οποίοι έχουν αναλάβει δημόσιες εξουσίες, συγκεκριμένα μέσω του σώματος της θηροφυλακής η οποία λειτουργεί με πόρους των και ευθύνη των κατά τόπους Κυνηγετικών Οργανώσεων και Ομοσπονδιών.

Όπως αναφέρεται στη Γνωμοδότηση 06/11 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας ασκούν καθήκοντα τα οποία ανάγονται στην «τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του Δασικού Κώδικος», πρωτίστως αναφορικά με τη θηροφύλαξη, και μάλιστα στα πλαίσια αυτών των καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων των προανακριτικών, «ασκούν δημόσια εξουσία, όπως ακριβώς και οι δασοφύλακες». Η ανωτέρω Γνωμοδότηση αναφέρεται επίσης στον «ιδιότυπο διορισμό» των θηροφυλάκων, καθώς για την ιδιωτικού δικαίου σύμβαση εργασίας τους με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις εκδίδεται πράξη αναγνωρίσεως από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ επιπλέον ορκίζονται «ενώπιον του προϊσταμένου της δασικής αρχής».

Σε δημόσια, προγραμματικού χαρακτήρα, κείμενά τους, αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών τους, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το συνεργαζόμενο κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, έχουν επικρίνει την οργανική σύνδεση της θηροφυλακής με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, ενώ έχουν προτείνει την κατάργηση διατάξεων που αναθέτουν εμμέσως τη θηροφύλαξη σε ιδιωτικούς φορείς, παραχωρώντας τους έτσι δημόσιες εξουσίες, και την ταυτόχρονη ανάληψη της θηροφυλακής από δημόσιο φορέα, ενδεχομένως και μέσω της ένταξής της στη Δασική Υπηρεσία.

Δεδομένου ότι οι προαναφερθείσεις προγραμματικές στοχεύσεις δεν έχουν ως τώρα μετουσιωθεί σε νομοθετικές πρωτοβουλίες ή έστω σε δημόσια δήλωση προθέσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεδομένου ότι, χωρίς να παραγνωρίζονται οι προσπάθειες των μελών της θηροφυλακής και η ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας τους, η αποσύνδεση του έργου της θηροφύλαξης από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις θα συντελέσει και στην ουσιαστικότερη επόπτευση των τελευταίων από το δημόσιο.

Δεδομένου ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από το κράτος αποτελεί συνταγματική επιταγή, καθώς και ότι η προστασία της άγριας πανίδας και του θηραματικού πλούτου αποτελούν κοινωνικές ανάγκες για τις οποίες οφείλει να μεριμνά η κυβέρνηση.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες που θα αναβαθμίζουν τη θηροφυλακή και θα τη θέτουν υπό την άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία δημόσιου φορέα, τερματίζοντας έτσι την έμμεση εκχώρηση δημόσιων εξουσιών σε ιδιωτικούς φορείς;

Πιο συγκεκριμένα, προτίθεται να προωθήσει την ένταξη της Θηροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχαηλίδης Ανδρέας
Αραχωβίτης Σταύρος
Γεννιά Γεωργία
Ψυχογιός ΓιώργοςΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Θήρα

Tags: , , , ,

8 replies

 1. Μήπως βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα;

  Υπάρχει περίπτωση ο ιδιωτικός θυροφύλακας που πληρώνεται απ’ τους κυνηγούς να τους συλλάβει, αν τους δει να παρανομούν;

  Τις επόμενες ημέρες θα βρούν αφορμή να τον διώξουν,

  που δεν εκτίμησε ΄΄το ψωμί που του έδιναν και έτρωγε΄΄

 2. Είναι όμως σε λάθος κατεύθυνση και εκφράζει μία άδικα ισοπεδωτική αλλά και μοιρολατρική λογική. Ειδικά για τομείς κρίσιμων και ουσιωδών αρμοδιοτήτων όπως είναι τα αστυνομικά και ανακριτικά καθήκοντα, που προορίζονται να ασκηθούν με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, σε δημόσιες εκτάσεις και σε κάθε πολίτη που κινείται ή δραστηριοποιείται σε αυτές. Η απαίτηση και ο θεμιτός έλεγχος για μία χρηστή και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι συνεχής. Κάθε άλλο ευνοεί τα φαινόμενα διαφθοράς και ανεξάρτητα της όποιας καλής πρόθεσης και εικόνας που μπορεί να υπάρχει σήμερα αφήνεται πεδίο δράσης, πίεσης και συναγωνισμού διαφόρων ομάδων – συμφερόντων για τη διεκδίκηση ανάλογων εξουσιών.

 3. Άρα σε μηχανισμό αστυνόμευσης από υπαλλήλους των ιδιωτών συνδικαλιστών σκεφτείτε τι μπορεί να γίνεται.

  • Υπαλληλοι ιδιωτες δεν απεργουν οπως θα ξερεις !
   Πιο πολυ για την αποτυχια , την διαφθορα και την αδιαφορια του δημοσιου εγραψα το σχολιο κι οχι προς υποστηριξη των ιδιωτικων υπαλληλων κι επιχειρησεων !
   Κατα την γνωμη μου , σε τετοια θεματα θεωρω καταλληλοτερους ανεξαρτητους φορεις , σαν το μουσειο φυσικης ιστοριας της Γουλανδρη ,που δεν ειναι διαπλεκομενο ουτε με το δημοσιο , ουτε με ιδιωτες και παντα συνεργαζομενο με το δημοσιο …σε υψηλο επιπεδο !

 4. Και οι υπαλληλοι της πολεοδομιας , δημοσιοι υπαλληλοι ειναι , αλλα αιθαιρετο γκρεμισμενο , ουτε ειδαμε ουτα και θα δουμε !
  …υπαλληλους συνδικαλισμενους τι να τους κανουμε αφου ουτως η αλλως το κρατος δενει τα χερια αυτων που ενεργουν και δινει επιδοματα σ αυτους που απεργουν !

 5. Δεν μπορει τα προβατα να φυλανε τους λυκος. Αμεση τοποθετηση ολων των θηροφυλακων καθως και των εργαζομενων των φορσων διαχειρισης στην Δασικη Υπηρεσια.

 6. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι βουλευτές που υπενθυμίζουν αυτή την πολύ σημαντική πολιτική εξαγγελία – δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ η υλοποίηση της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την άγρια πανίδα και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα.

 7. Όση και καλή θέληση να υπάρχει στους ερωτώντες, αλλά και σε πλείστους άλλους βουλευτές και όχι μόνο που παςχίζουν για τη διαχείριση και προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας, δεν πρόκειται να σημειωθεί καμία πρόοδος τη στιγμή που ενημερώνονται αποσπασματικά (ασφαλώς για ενημέρωση πρόκειται, απ´ όπου και εξικνούνται οι ερωτήσεις) και παγίωνονται έννοιες για τη διαχέιριση και προστασία των Δασών αντίθετες με τις επιταγές της δασικής επιστήμης και της δέουσας πρακτικής, με αποτέλεσμα να εφαρμόζωνται πολιτικές κατάτμησης του δασικού αντικειμένου και τον καταμερισμό σε διαφορετικούς φορείς… Έτσι βλέπουμε (πλέον) την παγίωση της έννοιας “θηροφυλακή” σαν ξεχωριστό αντικείμενο, οπως έχει παγιωθεί ως ξεχωριστό αντικείμενο η “καταστολή” των Δ.Π. η “πρόληψη”, η διαχείριση και προστασία των Π.Ε.Π. Με το ίδιο πνεύμα και τακτική ήδη δρομολογείται η “απομόνωση” της διευθέτησης χειμάρρων, η διαχείριση των “βοσκησίμων εκτάσεων” και ασφαλώς θα ακολουθήσουν και άλλα αντικείμενα, όπως οι αναδασώσεις και βάλε… Την κύρια ευθύνη την φέρει ο δασικούς κόσμος, που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα ως απλός θεατής, ικανοποιούμενος στη δικαιολογία της “απογοήτευσης” της έλλειψης πολιτικής βούλησης των ιθυνόντων λησμονώντας ότι ανάμεσα στα καθήκοντά του συμπεριλαμβάνεται και η ενημέρωση του κοινού, από τον τελευταίο μέχρι και τον Πρώτο πολίτη για το ποιά είναι η δέουσα αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης και προστασίας των Δασικών Οικοσυστημάτων της Χώρας, γνωστού όντως ότι αποτελούν το θεμέλιο και τη σπονδυλική στήλη του χερσέου Φυσικού Περιβάλλοντος….

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: