Οι λύκοι επέστρεψαν στην Πάρνηθα

lukos_parnitha

Ζώο περήφανο, σύμβολο της άγριας ζωής, αλλά και παρεξηγημένος κομιστής του φόβου, ο λύκος, αν και κυνηγήθηκε ανά τους αιώνες, φαίνεται να επανακάμπτει σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, από τις τελευταίες έρευνες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, οι λύκοι έχουν επιστρέψει ύστερα από πενήντα χρόνια στα βόρεια της Αττικής.

Πριν από έναν χρόνο το Δασαρχείο Πάρνηθας ζήτησε τη συνδρομή της Καλλιστώς για τη διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με την πιθανή επανεμφάνιση του λύκου στην περιοχή, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρχαν παρατηρήσεις ζώων που έμοιαζαν με λύκους, μαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και η εύρεση ενός νεκρού ζώου που έμοιαζε με λύκο.

Ο βιολόγος της Καλλιστώς κ. Γιώργος Ηλιόπουλος έστησε έναν μικρό αριθμό από κάμερες, σε διαφορετικές περιοχές του Εθνικού Δρυμού, θέσεις επιστημονικά επιλεγμένες με βάση την εκτίμηση της πιθανότερης θέσης για την παρουσία των λύκων.

Από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Μάιο του 2015, οι κάμερες αυτές κατέγραψαν την παρουσία λίγων ατόμων, τόσο ενηλίκων όσο και νεαρών, και πλέον τα ευρήματα μελετώνται από τους υπεύθυνους για να παραχθούν τα επιστημονικά συμπεράσματα.

Επιβεβαίωση

Οι λύκοι επέστρεψαν στην Πάρνηθα

Οπως αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος: «Η εξακρίβωση της παρουσίας των λύκων της Πάρνηθας ήταν κάτι αναμενόμενο, περισσότερο επιβεβαίωση, καθώς υπήρχαν φήμες ήδη από το 2012, παρά έκπληξη. Γνωρίζαμε μάλιστα ότι οι λύκοι είχαν επιστρέψει στον Ελικώνα από το 2005, επομένως ήταν φυσικό ένα ζώο με τόσο μεγάλες επικράτειες να βρεθεί σύντομα και στην Πάρνηθα».

Το πρώτο γενικό αποτέλεσμα της έρευνας ορίζει ως ελάχιστο πληθυσμιακό μέγεθος τον μέγιστο αριθμό λύκων που καταγράφηκαν ταυτόχρονα σε μια σειρά φωτογραφιών. Στις 21 Νοεμβρίου 2014 καταγράφηκε μια αγέλη οχτώ λύκων, μέσα στην οποία υπήρχαν ενήλικοι αλλά και νεαροί λύκοι.

Οι πρώτες φωτογραφίες λύκων στην Πάρνηθα ύστερα από 50 χρόνια, οι οποίες απέδειξαν την ύπαρξή τους στο βουνό.

Οι κάμερες κατέγραψαν επίσης την παρουσία πολλών αδέσποτων σκυλιών, κάτι που οφείλεται στις αθρόες και ανήθικες απελευθερώσεις κατοικίδιων ζώων στο βουνό, στα οποία η παρουσία των λύκων ασκεί ευνοϊκή επίδραση καθώς τα εκτοπίζουν. Επίσης, στις περιοχές των ερευνών βρέθηκαν περιττώματα λύκων τα οποία περιέχουν τρίχες από ελάφια. Παράλληλα ένα ακόμα εντυπωσιακό περιστατικό εμφάνισης λύκου σημειώθηκε ακόμα πιο νότια, στην περιοχή των Γερανείων, όπου ένα αποπροσανατολισμένο νεαρό άτομο παρατηρήθηκε στα περίχωρα της πόλης του Λουτρακίου.

Οι λύκοι είχαν να φανούν στην Αττική από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, καθώς για χρόνια οι παγάνες και τα δηλητηριασμένα δολώματα είχαν αφανίσει το είδος στα βουνά όλης της Ελλάδας. Σε αυτή την εξόντωση είχε συντελέσει και η αμοιβή του κράτους για κάθε νεκρό λύκο, καθώς θεωρούνταν επίσημα «επιβλαβές θήραμα» μέχρι και το 1991.

Τα ελάφια της Πάρνηθας συντηρούν τους πληθυσμούς των λύκων στο βουνό. Credit photo: Γιώργος Ηλιόπουλος/ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Οπως φαίνεται, οι λύκοι στην Ελλάδα ακολούθησαν τον ίδιο κύκλο επανεμφάνισης που παρατηρείται εδώ και χρόνια και στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια οι λύκοι έχουν εμφανιστεί ξανά στη νότια Γαλλία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Τσεχία και στην Ουγγαρία, σε περιοχές από τις οποίες απουσίαζαν για δεκαετίες. Οι μαζικές επανεμφανίσεις λύκων σε όλη την Ευρώπη καταρρίπτουν και τον ελληνικό «μύθο της υπαίθρου» που θέλει να ερμηνεύσει το γεγονός της αύξησης ή επανεμφάνισης κάποιου άγριου ζώου στη γνωστή φράση «οι οικολόγοι τα αμολήσανε».

Η επέκταση της επικράτειας του λύκου στη χώρα μας παρατηρείται εδώ και δύο δεκαετίες και κύρια αίτια είναι η μείωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις ορεινές περιοχές και ακολουθούν η μείωση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, το νομικό καθεστώς προστασίας που ισχύει, η σχετική αύξηση των οπληφόρων ζώων (αγριόχοιροι, ζαρκάδια, ελάφια), αλλά και η ίδια η επεκτατική συμπεριφορά του είδους, το οποίο καλύπτει τεράστιες αποστάσεις προς εύρεση κατάλληλου ενδιαιτήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο λύκος, κατά τους ιστορικούς χρόνους, υπήρξε το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη, ύστερα βέβαια από τον άνθρωπο. Οι λύκοι της Πάρνηθας ακολούθησαν σε διάστημα χρόνων μια πορεία που από την κεντρική Πίνδο, τους οδήγησε στην Αττική μέσω της ορεινής αλυσίδας Παρνασσού-Ελικώνα-Κιθαιρώνα.

Η φυσική διαδικασία φαίνεται ότι βρήκε, ή ότι θα βρει, στην Πάρνηθα τις κατάλληλες συνθήκες εποικισμού, καθώς η παρουσία των εκατοντάδων ελαφιών, εξασφαλίζει επαρκή τροφή για έναν μικρό αριθμό λύκων. Το συναρπαστικό για τους βιολόγους είναι το γεγονός ότι παρακολουθούν τον εποικισμό των λύκων στην Πάρνηθα από την αρχή του και οι έρευνες που θα ακολουθήσουν θα καταλήξουν σε πρώτης τάξεως συμπεράσματα σχετικά με την επιβίωση της άγριας φύσης.

Εντούτοις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι πραγματικές καταστροφές στην κτηνοτροφία, κάτι που δεν θα γινόταν αν δεν είχαμε στο παρελθόν αφανίσει από τα βουνά μας, τα θηράματα του ζώου.

Πρόληψη
Οι αποζημιώσεις που ανά καιρούς δίνονταν, μόνο επικουρικά μπορούν να βοηθήσουν σε ένα πρόβλημα που χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση.

Από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης είναι η χρήση των ελληνικών ποιμενικών σκύλων και η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ έχει εδώ και χρόνια αναπτύξει ένα πανελλαδικό δίκτυο ανταλλαγών ή δωρεών τέτοιων σκύλων μεταξύ κτηνοτρόφων.

Και βέβαια δεν εγείρεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς οι λύκοι έχουν μάθει εδώ και δεκαετίες να φοβούνται τον άνθρωπο και στη θέα του τρέπονται σε φυγή. (Μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό ως νέο η ύπαρξη λύκων στην Πάρνηθα, εντούτοις απλά το ζώο έφυγε για κάποια χρόνια και επέστρεψε, όταν οι συνθήκες γίνανε ευνοϊκές, στις ίδιες βουνοπλαγιές που ζούσε άγριο και περήφανο εδώ και αιώνες).

ΔΑΥΙΔ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.grΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , , , ,

29 replies

 1. SM ειμαι σιγουρος οτι τα βουνα τα βλεπεις απο μακρυα οταν πηγαινες σε καμια εξοχικη ταβερνα ! Πως ξερεις εσυ καλυτερα απο αυτους που ζουν στα χωρια αν υπαρχου λυκοι η οχι οταν δηλωνουν οτι τα εχουν δει η τα ακουν ? Οπως ξερεις για μενα οτι εκφραζω τα αγρια ενστικτα μου στην φυση αφου περπατω ελευθερα στα βουνα ! Υποχρεωτικο περπατημα μονο στα μονοπατια ενας αδαης θα το ελεγε , ουτε οι χουντες παντου στον κοσμο δεν εφαρμοζουν τετοιες ανοησιες ! Οτι γνωριζεις τελικα ειναι απο την τηλεοραση τρωγοντας πιτσες ! Οσο δε για το αν γνωρισα απο το αρθρο οτι υπαρχουν λυκοι στην Παρνηθα , παλι υποθετεις οπως σε βολευει αφου δεν μπορει να γνωριζεις τι ξερουν η τι κανουν οι αλλοι , εκτος κι αν εισαι ο …πανθορων ..που δεν εισαι !
  Μαλλον η ανωνυμια σε κανει να νοιωθεις οτι μπορεις να λες οτι σουρθει !
  …αντε καλες γιορτες και ασχολησου με κατι αλλο που γνωριζεις !

 2. Νομίζω ότι ο κύριος SM δεν ξέρει καθόλου την Πάρνηθα (δεν πιστεύω να έχει πάει ούτε μια φορά να δει πως είναι) και έχει πλήρη άγνοια. Πρέπει να είναι από εκείνους τους οικολόγους που παπαγαλίζουν από τον καναπέ του σπιτιού τους, μαθαίνοντας τα νέα από το Internet και από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.
  Μόνο αν έρθεις σε επαφή με τη φύση αρχίζεις σιγά σιγά να ξεχνάς τα όποια προβλήματα έχεις, να βλέπεις καινούρια πράγματα, να μαθαίνεις να ενδιαφέρεσαι για τον τόπο σου ώστε αργότερα και τα παιδιά σου να μπορούν να χαίρονται τη φύση χωρίς αναστολές και απαγορεύσεις. Η φύση κύριε SM δεν ανήκει σε εσένα ολοκληρωτικά, γι ‘αυτό κατάλαβε ότι δεν μπορείς να κάνεις ότι θες. Ανήκει σε όλους μας για να μπορούμε να τη χαιρόμαστε όποτε θέλουμε, όσο θέλουμε και όλες τις ώρες, ημέρα και νύχτα.
  Τελικά πιστεύω ότι είναι λάθος η ταμπέλα (οι λύκοι επέστρεψαν στην Πάρνηθα), πρέπει να λέει (τοποθέτηση λύκων στην Πάρνηθα).

  • Αγαπητε Αντωνη , τους λυκους τους φυτεψαν οι ..επιδοτουμενοι οικολογοι και τους αγριοχοιρους οι ..περιξ ταβερνιαρηδες σε συνεργασια με κυνηγους ! Τις νυχτες σκοτωνουν με τοξα και καραμπινες ελαφια και οταν εχει κακοκαιρια ..οτι ναναι ! Ολοι το γνωριζουν αλλα κανεις δεν κανει τιποτα ! Ολα τα λιβαδια εχουν γινει πιστες μοτοκρος , κυριως τα Σαββατοκυριακα και η δασικη υπηρεσια ..περα βρεχει …γιατι , λεει , δεν εχει προσωπικο ! Καθε χρονο τελη Οκτωβρη στα βασιλικα κτηματα και Κατσιμιδι γινεται το αδιαχωρητο απο κυνηγους με κυνηγοσκυλα στα τρειλερ κι …αντιλαλουνε τα βουνα απο τις κουμπουριες γιατι ειναι περασμα τσιχλας !
   Οπου κι αν πας στις ταβερνες γυρω απο την Παρνηθα , σερβιρουν ελαφια και τελευταια αγριογουρουνα ! Τα αγριοσκυλα στην Μολα και στην Σκιπιζα κανουν αγελες και κυνηγουν ελαφια ! Τα λιβαδια πισω απο την κορυφη Αερα και στις εγκαταστασεις του ΣΕΓΑΣ δεν μπορουν να αναπτυχθουν πια μετα την πυρκαγια απο τα εκατονταδες ελαφια που δεν αφηνουν κανενα δεντρο να αναπτυχθει ! Η δε πυρκαια που εκαψε το βουνο , ( 56.000 στρεματα ) ξεκινησε απο την Στεφανη για να εγκαταστησουν ανεμογεννητριες και την αφησαν να περασει αδρανωντας επι δυο ημερες που μας ελεγαν για φωτια στην Βοιωτια κι οχι στην Παρνηθα , για μην κοινητοποιηθει ο κοσμος ! Μονο το καζινο τους ενδιεφερε να σωσουν και στον περιξ χωρο που καηκε , κτισαν κι αλλα κτιρια ! Τα δε καταφυγια γεμιζουν απο δεκαδες αυτοκινητα με οικογενειες που μαλλον νομιζουν οτι ειναι ταβερνες ! Στις μετρησεις αρχων 2014 σχεδον ολες οι πηγες κριθηκαν ακαταλληλες , τελευταια δεν γνωριζω αν υπαρχει καποια βελτιωση !
   Το βουνο κατα την γνωμη μου πρεπει να το αναλαβει ενας οργανισμος , οπως το Ιδρυμα Γουλανδρη και να ασκει την διοικηση σαν προισταμενη αρχη η δε δασικη υπηρεσια να υποκειται στο ιδρυμα κι οχι σε διεφθαρμενες κι αδιαφορες δημοσιες υπηρεσιες και Υπουργεια !

   • Από ένα φίλο μου που έχει σπίτι στα Βίλια, με ενημέρωσε ότι συχνά κάνουν επιδρομές οι λύκοι εκεί, ακόμα και την ημέρα και οι βοσκοί έχουν και τις καραμπίνες μαζί τους.

   • Ντάξει με επιβεβαιώσατε και οι δύο πλήρως! Αυταρχικότητα αγαπητέ Νίκο ή γνώση του τι γίνεται? Και επίσης να καταλαβαίνεις τι γράφει ο άλλος πριν του απαντήσεις. Τον Σίφη (δηλ. κροκόδειλο του Νείλου) στην Κρήτη τον ανέφερα για να τονίσω την υπερβολή με την οποία χειρίστηκαν την κατάσταση οι Κρητίκαροι! Που είδες στην ανάρτησή μου ότι είμαι υπέρ της τοποθέτησής του εκεί? Ο κροκόδειλος του Νείλου ήρθε φυτευτός στο Ρέθυμνο, από κάποιο ζούδι που τον αγόρασε παράνομα κι όταν πιθανότατα έχασε κανά δαχτυλάκι, κατάλαβε ότι δεν πρόκειται για κατοικίδιο. Στην κουβέντα μου μπήκε για να τονίσω ότι ενώ στην αρχή ΟΛΟΙ τον κατηγορούσαν για τα ΠΑΝΤΑ που συνέβαιναν στη γύρω περιοχή, όταν διαπίστωσαν ότι τους φέρνει χρήμα ζεστό, γιατί σκάνε τουρίστες από περιέργεια να τον δουν στο φυσικό περιβάλλον, τρομάρα τους, ξαφνικά τον λάτρεψαν τον Σίφη και ως δια μαγείας ούτε κότα δεν ξαναπείραξε! Αλλά μετά βεβαίως πέθανε, γιατί πολύ απλά δεν βρισκόταν στο φυσικό του περιβάλλον. Για να γυρίσουμε στους λύκους της Πάρνηθας λοιπόν, τους οποίους εσύ ο γνώστης ούτε μυρωδιά δεν είχες πάρει πριν το παρόν δημοσίευμα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι θα τους φορτώσουν μέχρι και ληστείες. Ποιοι? Κάποιοι σαν κι εσένα!!! Και για να κάνω απολύτως σαφές αυτό που λέω, θα αναφέρω ένα παράδειγμα: στην Πελοπόννησο αποδεδειγμένα από πάρα πολλές πηγές (όχι νερού), δεν υπάρχουν λύκοι από τα τέλη της 10ετίας του 1930. Ακόμα και σήμερα όμως (κάνε την αφαίρεση) αν πας σε χωριά και ρωτήσεις θα σου πουν για παρουσίες λύκων και για επιθέσεις λύκων και για ουρλιαχτά λύκων!!!! Το πιάνεις το νόημα?? Αν δεν το έπιασες και μετά από αυτό, απλά δες την ανάρτηση του Αντώνη για τον φίλο του στα Βίλια!!! Τέλος έχω να πω ότι με λύκους ή χωρίς λύκους η Πάρνηθα έχει υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα. Το να ξεσπάς εσύ τα άγρια ένστικτά σου στο βουνό δεν σώζει την κατάσταση, αντιθέτως την χειροτερεύει. Γιατί πολύ απλά το βουνό ΔΕΝ σου ανήκει με την ιδιοκτησιακή έννοια της λέξης και φυσικά δεν έχεις κανένα απολύτως δικαίωμα να βγαίνεις από τα χαραγμένα μονοπάτια και να ενοχλείς τα ζώα, τα πουλιά και τα ραδίκια που κατοικούν εκεί, γιατί εκεί πρέπει να κατοικούν κι εσύ οφείλεις να το αναγνωρίζεις και να το σέβεσαι. Χαιρετώ!

 3. Αγαπητε , που λεει ο λογος , SM , Βλεπω οτι η αγαπη σου για τους λυκους , εντελως αφηρημενη , σε κανει να μισεις τους ανθρωπους , γενικευοντας και κατηγορωντας τους , λες και ολοι ειναι ιδιοι και οπως τους εχει πλασει εσυ στην φαντασια σου που κυριαρχειται απο το ..ζωηρο θυμικο σου ! Ολα οσα εγραψες ειναι εκτος θεματος , γενικευσεις και κατηγοριες ! Βλεπω κι εναν αυταρχισμο αφου δεν θελεις οι φυσιολατρες και οδοιποροι να βγαινουν απο τα μονοπατια και να περπατουν στο βουνο σαν τουριστες μαλλον που πανε εκει που θελει ο ξεναγος τους ! Παλι καλα που δεν ειπες να σκουπιζουμε και τα ποδαρακια μας πριν μπουμε και να προσεχουμε μην πατησουμε κανα …ραδικι ! Ολοι το βρωμιζουν , το καταπατουν και τα βραδια ξεσπουν τα αγρια ενστικτα τους στο βουνο !! Τι να εννοεις αραγε , ελπιζω οχι αυτο που φανταζομαι !
  Εγω εκτος των αλλων , γουσταρω να περπατω στα βουνα τις νυχτες με πανσεληνο μονος ! Εχεις κανα προβλημα η θα φταιω αν μου επιτεθουν τα αγριοσκυλα που εχει γεμισει η Παρνηθα , οι αγριοχοιροι αν βρεθω στο μονοπατι τους η καμια αγελη λυκων ? Κι αν δεν το κανω επιτηδες που εσυ το ferboten , αλλα ειτε χαθω , ειτε εχω καποιο ατυχημα μονος μου η με το παιδι μου και μας παρει η νυχτα , να σκαρφαλωσω σε κανα δεντρο η να κουβαλαω και καραμπινα μαζι μου , μην τυχον καποιο ..ενοχλημενο μου την πεσει νυχτιατικα , ενα χιλιομετρο μακρια απο το σπιτι μου που ευρισκεται σε μια πολη 5.000.000 κατοικων ?
  Το καθε ζωο πρεπει να βρισκεται εκει που του αρμοζει ειτε ειναι λυκος που χρειαζεται μεγαλες κι απομονωμενες εκτασεις μακρυα απο τους ανθρωπους ειτε ειναι ..Σηφης που σωνει και καλα τον θες στην Κρητη , σαν τουριστικη ατραξιον , διχως ταιρι , αγαμο και δυστυχη , μονο και μονο γιατι σου την σπανε οι ανθρωποι !
  Οποιος δεν κανει με τους ανθρωπους ας… παρει τα βουνα , εμεις τα περπαταμε οχι γιατι δεν θελουμε ανθρωπους αλλα γιατι τα αγαπαμε και η επαφη μας με αυτα μας κανει καλυτερους ανθρωπους και μας γεμιζει με αισθηση αληθινης ελευθεριας , που εσυ και οι ομοιοι σου προσπαθειτε να μας την στερησετε !
  ..οποτε κανε οπισθεν , παρτο αλλιως και φευγα , γιατι …τοχεις παρει στραβα !

 4. Αγαπητέ μου φίλε όταν εγώ ασχολούμενα με την (αληθινή) φύση, όχι ψευτοοικολογίστικα πράγματα, κάποιοι ακόμα παίζανε με τα αυτοκινητάκια matchbox και mazorette και κάποιες με κούκλες.
  Είμαι ενεργός 30+ χρόνια πάνω στον τομέα της φύσης και δυστυχώς για κάποιους γνωρίζω αρκετά θέματα. Όσο για τις οργανώσεις πρέπει να σου πω για να μάθεις, ότι ήμουν μέλος σε μερικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και είχα συνεργαστεί με μερικές άλλες για θέματα πανίδας και κυρίως πουλιών. Όταν είδα όμως κάποια πράγματα που με ενόχλησαν απομακρύνθηκα με ελαφρά πηδηματάκια. Μπορούσα να σου γράψω πάρα πολλά πράγματα για εμένα σχετικά με τη φύση αλλά αυτό θα ήταν μια βιογραφική έκθεση. Αυτά τα λίγα να τα γνωρίζεις για εμένα που μου απευθύνεις το λόγο.
  Και ξαναγυρίζουμε πάλι στο θέμα της Πάρνηθας που πονάει, επειδή υποστηρίζετε τους λύκους και πιστεύω ότι κάνετε τα πάντα για να γεμίσει όλη η χώρα από αυτούς, ενώ δεν επιτρέπονται να ζουν και να αναπαράγονται τόσο κοντά στις μεγάλες πόλεις. Έλεος, δεν ζούμε σε κανένα ορεινό χωριό των 2000 μέτρων!!! Να μάθεις λοιπόν ότι αυτό το ζώο είναι πονηρό και όταν βρει τροφή δεν θα την αφήσει, γιατί κυνηγάει σε αγέλες και όταν αυξηθεί και κάνει καταστροφές εσύ και κάποιοι υποστηρικτές του δεν θα ξέρετε τι να κάνετε. Υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις αλλά βέβαια όλοι το ξέρουμε καλά ότι το χρήμα κυβερνάει.

 5. από το 2014, βάσει του δημοσιεύματος, που επίσημα ζήτησε το Δασαρχείο Πάρνηθας τη συμβολή της ”Καλλιστώς”, για να αποδείξει αν υπάρχουν λύκοι, οι οποίοι πιθανότατα έχουν μετοικήσει στην Πάρνηθα ήδη από το ’12, έως σήμερα που βρισκόμαστε στο 2015 που όοοολοι εσείς οι καταστροφολόγοι προφητεύετε τον αφανισμό της ανθρώπινης φυλής που κατοικεί στην Αττική από τους λύκους….δεν είχατε πάρει χαμπάρι ότι ήδη ζουν ανάμεσά μας!!! Από τότε έως σήμερα χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανέβει στην Πάρνηθα. Ομάδες δασοπροστασίας, το Δασαρχείο, η Θηροφυλακή και όπως παραδέχεστε κάποιοι και πολλοί άλλοι περιπολούν στο βουνό νύχτα-μέρα. Σοβαρευτείτε λίγο. Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα που αποδεικνύουν με στοιχεία αν συμβάλει ή όχι αυτό το ζώο στη βελτίωση ενός οικο-συστήματος. Τώρα αν τους πήρε η Καλλιστώ με βαν ή ελικόπτερα ή και αεροπλανοφόρα και τους ξαμόλησε στην Πάρνηθα, φαντάζομαι θα το γνωρίζουν με ακρίβεια όσοι γνωρίζουν και με ακρίβεια την ημερομηνία αφιξής τους!!! Καλά τι έχουμε να ακούσουμε…θυμάστε με τον Σίφη στην Κρήτη??? Μέχρι να πάρουν οι μπουρτζο…Κρητίκαροι χαμπάρι ότι βοηθάει τον τουρισμό της περιοχής κι ότι τους φέρνει χρήμα ζεστό, του είχαν φορτώσει τον αφανισμό όλων των αιγοπροβάτων της Κρήτης….Και μετά πέθανε. Περαστικά στους λύκους έχω να πω, για το τι έχουν να τραβήξουν.

  • Μπορεί να ζουν στην Πάρνηθα 5-10 λύκοι δεν έχει σημασία. Έτσι και αλλιώς οι λύκοι φοβούνται τον άνθρωπο οπότε είναι δύσκολο να τους συναντήσει κανείς, εκτός από το βράδυ που τότε ενώνονται σε αγέλες και δεν φοβούνται γιατί τότε κυριαρχεί το άγριο ένστικτο. Το ερώτημα είναι όμως ότι δεν κάνω ότι γουστάρω (βέβαια στην Ελλάδα είμαστε, μην το ξεχνάμε) και ενώ υπάρχουν άλλοι τρόποι και μέθοδοι, κάποιοι ασχολούνται ειδικά με λύκους και αρκούδες (επειδή πέφτουν λεφτά από την ευρωπαϊκή ένωση μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ;) Και εύλογα ερωτώ:
   Γιατί δεν σώζουν κάποια είδη ζώων και πουλιών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και ασχολούνται με κάτι για να γίνεται ντόρος, γιατί περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν παρά σημαντικά ευεργετήματα θα φέρουν.
   Τον λύγκα σύμβολο της δύναμης και της κυριαρχίας που κατοικούσε παλιότερα μέχρι και τον Μαραθώνα, τώρα ζήτημα αν κατεβαίνουν από τις βόρειες χώρες 2-3 άτομα μέχρι το Φρακτό Δράμας. Και συνεχίζουμε γυπαετοί, βασιλαετοί, χρυσαετοί, όρνια, ασπροπάρηδες και πολλά άλλα βρίσκονται στο έλεος του αφανισμού που μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία της φύσης.
   Για αυτό μην έχουμε παρωπίδες, και να κοιτάμε τα πραγματικά προβλήματα που μας απασχολούν, και όχι ότι έχουμε συμφέρον.

   • αγαπητέ Αντώνη κι εσύ και όλοι οι υπόλοιποι ειδικοί που βιάστηκαν να δώσουν την….επιστημονική τους απάντηση, αν ασχολούνταν μια οργάνωση με τον λύγκα και έκανε αναπαραγωγή του λύγκα, γιατί διάσωση σημαίνει και αυτό, κι επίσης διάσωση σημαίνει ότι κάπου θα πρέπει να τον επανεντάξω, θα σου άρεσε?? Θα πρότεινες να επανεντάξουμε λύγκες στην Πάρνηθα? Ή μήπως να τους έχουμε σε κλουβάκια για να χαίρεσαι εσύ όταν τους βλέπεις αλλά να είσαι και ασφαλής και να πληρώνεις και το εισιτηριάκι σου? Μήπως είσαι από εκείνα τα περιβαλλοντολογάκια που επειδή δεν έγλειψαν αρκετά και δεν μπήκαν σε κάποια οργανωσούλα ή σε κάποια δημόσια υπηρεσιούλα, λες το μακρύ και το κοντό σου στηριζόμενος στην στείρα γνώση χωρίς αντίκρυσμα που έχεις αποκτήσει? Και τι σχέση έχουν οι γυπαετοί και οι βασιλαετοί με αυτό που συζητάμε? Παρακαλώ να μάθετε όλοι σας, όταν κάνετε μια συζήτηση να παραμένετε στο θέμα. Και να μην πηγαίνετε από το ένα θέμα στο άλλο για να αποπροσανατολίσετε την κουβέντα γιατί μόνον άγνοια αποδεικνύετε. Τους βασιλαετούς και τους γυπαετούς και όλα τα υπόλοιπα αρπακτικά πτηνά να τα αφήσετε στην ησυχία τους. Αρκετά έχουν τραβήξει και αυτά. Επίσης και οι λύκοι και οι αρκούδες αποτελούν κινδυνεύοντα ζώα, έτσι για να υπάρχει σαν παρατήρηση. Να μάθετε τι σημαίνει Φύση και τι σημαίνει Πάρνηθα παρακαλώ. Και όταν το παίζετε κάποιοι φυσιοδίφες φεύγοντας από το βουνό να παίρνετε και τα σκουπιδάκια σας (έτσι για να αλλάξω κι εγώ το θέμα). Κι επίσης όταν πάτε στο βουνό να μένετε στα χαραγμένα μονοπάτια, να μην επεμβαίνετε και προκαλείτε όχληση στη χλωρίδα και πανίδα και επίσης το βράδυ να μην ξεσπάτε τα άγρια ένστικτά σας στην Πάρνηθα. Αρκετά έχει υποστεί! Τόσα χρόνια για την παράνομη δόμηση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τους πρόποδες της Πάρνηθας, τις καταπατήσεις που έχει κάνει το Καζίνο, την παράνομη βόσκηση, τις παράνομες υλοτομήσεις και το παράνομο κυνήγι δεν είδα μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων της Αττικής που τόσο αγαπάνε την Πάρνηθα!!!! Έλα σκεφτείτε και κάτι άλλο καλό να μας πείτε. Επίσης η ορεινή πέρδικα έχει πολύ μειωμένους αριθμούς. Γιατί άραγε? Ψάξε βρέστο! Αλλά αυτή δεν αναπαράγεται καλά στην αιχμαλωσία ρε γαμώτο! (τώρα άλλαξα τελείως το θέμα!!!!!). Για να μπορεί να βελτιωθεί μια κατάσταση, ότι κι αν αφορά, πρέπει ο κόσμος με την ευρεία έννοια του όρου (δηλ. εξειδικευμένοι και άσχετοι επί του θέματος μαζί) να ξέρει 1ον τι γίνεται διασταυρώνοντας πληροφορίες από διάφορες πλευρές, 2ον τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και 3ον να είναι ενεργός και να έχει κοινωνική συνείδηση. Κοινωνική συνείδηση εκτός των άλλων σημαίνει γνωρίζω το περιβάλλον μου το ανθρώπινο (οικογενειακό, συναδελφικό, συν-οικιακό, περιφερειακό, κρατικό και παγκόσμιο) και το φυσικό που βρίσκεται γύρω μου και αλληλεπιδρά μαζί μου και προσπαθώ να το βελτιώσω συνειδητά και ευσυνείδητα, γιατί επίσης έχω τη γνώση ότι σε αυτό στηρίζομαι και από αυτό εξαρτάμαι (τώρα βγήκα εντελώς εκτός θέματος!!!!!). Όλα τα υπόλοιπα είναι μπούρδες και άχρηστες πληροφορίες. Να μάθετε να βλέπετε την ουσία παρακαλώ!!

 6. Μέχρι στιγμής ο λύκος σκυλιά και παραγωγικά ζώα τρώει. Για να φτάσει ο λύκος στην Αττική πόσους έχουμε σε όλη την Ελλάδα;Τα στοιχεία που δίνουν ειναι ψεύτικα γιατί αν ήταν πραγματικά δεν θα είχαν ακτινοβολησει οι λύκοι μέχρι την Αττική. Ποιοι έχουν συμφέρων να μας λένε ψέματα για τον πραγματικό αριθμό των λύκων; Ειναι ίδια η Αττική με αυτή που ήταν πριν 100 χρόνια;Ποιος εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την παρουσία του λύκου μέσα σε μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό θα πρέπει να το εγγυηθεί η δασική υπηρεσία που έχει και την αρμοδιότητα.Το τι λένε οι λυκολογοι ελάχιστα ενδιαφέρει τον κόσμο.

 7. Από το να μας ειρωνεύεσαι και να κάνεις επικριτικά σχόλια πες μας τι ακριβώς πιστεύεις εσύ ότι πρέπει να γίνει. Εξήγησε μας εσύ που είσαι γνώστης των πάντων. Αν δεν κάνω λάθος δεν θες ούτε ελάφια στην Πάρνηθα;; Θέλεις να απογυμνωθεί το δάσος από κάθε μορφή πανίδας για να μπορείς να κάνεις τις βόλτες σου ανενόχλητος; Αφού λες ότι τα ελάφια είναι πάρα πολλά αυτό σημαίνει ότι και οι λύκοι έχουν τροφή και δεν θα κατέβουν κοντά στην πόλη ή στα ποιμνιοστάσια. Και μην μου πεις ότι αργότερα θα μειωθούν τα ελάφια και θα ψάξουν οι λύκοι αλλού για τροφή, διότι πολλαπλασιάζονται όλα τα ζώα (ελάφια και λύκοι). Και τώρα ξέρεις ότι έχω δίκιο σε αυτό, γιατί ξέρεις πως αναπαράγονται όλα και πως λειτουργεί η αλυσίδα (μάλλον), και δεν υπάρχει περίπτωση οι λύκοι να εξαφανίσουν όλα τα ζώα με τα οποία τρέφονται σε μια μέρα ή σε ένα χρόνο και δεν υπάρχει περίπτωση μια μέρα να γίνουν τόσα πολλά για να κινδυνεύει ο άνθρωπος. Επίσης, οι λύκοι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο διότι τον φοβούνται,είτε το πιστεύεις είτε όχι. Μπορείς να το επιβεβαιώσεις κάνοντας μια μικρή έρευνα ή ρωτώντας κάποιον πραγματικά ειδικό.
  Πες μας λοιπόν τι θες..

  • Δεν ισχυριζομαι οτι το προβλημα της Παρνηθας ειναι οι λυκοι ! Το μεγαλυτερο προβλημα ειναι κατ αρχας η αδιαφορια και η απραξια των υπευθυνων ! Την μεγαλυτερη καταστροφη στο ..ημιθανες βουνο την προκαλουν τα ελαφια που πρεπει αμεσα να μειωθουν ! Η δευτερη και ισως μακροπροθεσμα μεγαλυτερη απειλη για την χλωριδα ειναι τα αγριογουρουνα που κανεις δεν μιλαει γι αυτα !
   Σε λιγο το βουνο θα γεμισει απο μερακληδες κυνηγους και οι ταβερνες ..στα περιξ θα θησαυρισουν ! Ο λυκος ερχεται σαν κερασακι , στην ξινισμενη τουρτα , για να εκπληρωθουν οι επιθυμιες καποιων ..λυκοφιλων !
   Το σημαντικοτερο για το βουνο ειναι η ΧΛΩΡΙΔΑ του που υποβαθμιζεται μερα με την μερα απο τα υπεραριθμα φυτοφαγα , η απογυμνωση των εδαφων απο το χωμα και η μελλοντικη καταρρευση ολου του συστηματος ! Τα νησια του Αιγαιου καποτε ησαν γεματα δαση ! Η υλοτομιση οι πυρκαγιες και τα φυτοφαγα τα μετετρεψαν σε αυτο που βλεπουμε ! Η Παρνηθα παιζει τον σπουδαιοτερο ρολο για την …ανασα της Αθηνας των 5.000.000 κατοικων !
   Οσο δε για τους λυκους ειναι η αφορμη να μιλησουμε για το βουνο , που δεν απειλειται απ αυτους , αλλα το οτι …επεστρεψαν , ενω ολοι γνωριζουμε οτι τους μετεφεραν καποιοι εν κρυπτω , διχως να ζητησουν την εγκριση καποιου φορεα , με το ετσι θελω !

 8. ” Έχει μελετηθεί διεξοδικά, είναι «διάσημος» για την ευφυία του, τα ιδιαίτερα μορφολογικά και ηθολογικά του χαρακτηριστικά, κυρίως για την διαπεραστική φωνή του και την «μυθική» κοινωνική ιεραρχία που επικρατεί στις αγέλες που σχηματίζει, όπως και για την κορυφαία θέση που κατέχει στην τροφική αλυσίδα των ενδιαιτημάτων του. Ωστόσο, η σχέση του με τον άνθρωπο, είναι εκείνη που χαρακτηρίζει αυτό το -καθ’ όλα αξιοθαύμαστο- ζώο και έχει συντελέσει στην δημιουργία μιας ιδιαίτερα «εύθραυστης» ισορροπίας μεταξύ τους. Ο άνθρωπος «οφείλει» στον λύκο την προέλευση και δημιουργία (sic) του σημαντικότερου κατοικιδίου ζώου της υφηλίου, του σκύλου, δεν μπορεί όμως να τού συγχωρήσει την «εισβολή» στον κόσμο του. Ιδιαίτερα στις απόμακρες, αγροτικές περιοχές όπου -αναμφίβολα- προξενεί ζημιές, ο άνθρωπος οδηγείται σε αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις με τον λύκο, προσδίδοντάς του τον ρόλο του «κακού» (sic), αγνοώντας ή ξεχνώντας ότι το σκληροτράχηλο και ευφυές αυτό ζώο είναι καταλυτικός κρίκος στην οικολογική ισορροπία των ενδιαιτημάτων όπου απαντά [11] και, η απουσία του από αυτά, δημιουργεί σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες στην τροφική αλυσίδα του συνολικού βιοτόπου”
  (βλ. Λύκος και άνθρωπος, Λαογραφία).

  • Ωραια η αντιγραφη που μας μετεφερες , αλλα τι σχεση εχει ο λυκος στην Παρνηθα με 5-6 εκατομμυρια κατοικους τριγυρω , ποιμνιοστασια , περιηγητες και ομαδικες εξορμησεις παιδιων , δεν μας εξηγησες !

   • Ρε κουμπάρε, πες μας μια λύση σοβαρή που θεωρείς οτι δεν θα εχει αρνητικές επιπτωσεις και σε εσας τους ίδιους μακρυπρόθεσμα. Ασε λίγο τις στενόμυαλες και βραχυστόχαστες τεχνικες του παλαιάντερταλ (ούτε νεαντερταλ).

  • Αυτά είναι σωστά αλλά γυρίζουμε πολλές δεκαετίες πίσω όταν το περιβάλλον ήταν αναίμακτο και αγνό από κάθε λογής <> επιδράσεις του ανθρώπου. Στη σημερινή εποχή όμως που τα 3/5 των βιότοπων παγκοσμίως έχουν καταστραφεί, το 1/5 των πουλιών έχει εξαφανιστεί και άλλο τόσο κινδυνεύει με εξαφάνιση και τέτοιου είδους ενέργειες συνεχίζονται, τα ηνία τα έχει πάρει ο άνθρωπος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σωστή, ομαλή διαχείριση των βιοτόπων αλλά και της άγριας πανίδας που την περικλείει.
   Στην περίπτωση της Πάρνηθας και σε κάθε τέτοια περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε ανακάτεμα της τροφικής αλυσίδας χωρίς να έχουμε κάνει μακροχρόνιες και σωστές μελέτες, γιατί κάτι τέτοιο συνήθως φέρνει δυσάρεστα αποτελέσματα.

 9. Κοιτάξτε! Το θέμα δεν λύνεται με κόντρες ως ποιος είναι ο καλύτερος σωτήρας σύμφωνα με τις δικές μας αντιλήψεις και ιδέες, απλώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάπως.
  Υπάρχουν συγκεκριμένες και απαράβατες προϋποθέσεις και κανόνες για την υγιή λειτουργία και μελέτη ενός βιότοπου. Εξετάζουμε λεπτομερώς τη μορφολογία του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν καθώς και τα άγρια είδη του ζωϊκού βασιλείου που μπορούν να ζήσουν σ’ αυτόν. Η τροφική αλυσίδα αρχίζει από την κατώτερη κλίμακα και φθάνει στην ανώτερη κοιτάζοντας βέβαια τη φυτική αλυσίδα (είδη φυτών, θάμνων, δέντρων). Μετά τοποθετούμε τα φυτοφάγα και ανθοφόρα έντομα, μετά τα σαρκοφάγα έντομα, τα εντομοφάγα πουλιά, τα σαρκοφάγα πουλιά, τα φυτοφάγα ζώα και τα σαρκοφάγα ζώα. Δεν έχω τόσο πολύ χρόνο και χώρο να τα αναλύσω λεπτομερώς, τα αναφέρω ως παράδειγμα και κεντρικό σκελετό ενός οικοσυστήματος.
  Όταν για κάποιους λόγους αυξηθεί ραγδαία κάποιο είδος ή είδη δεν κάνουμε ακαταλόγιστες ενέργειες, αλλά μελετάμε τις πιθανότητες χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Στην περίπτωση του κόκκινου ελαφιού βρίσκουμε τι τρώει, σε τι θερμοκρασίες μπορεί να ζήσει ικανοποιητικά, και αν βρεθούν τέτοια οικοσυστήματα, φροντίζουμε για τη μεταφορά τους σε άλλο παρόμοιο βιότοπο. Έτσι αν για παράδειγμα υπάρχουν 1000 ελάφια στην Πάρνηθα, τα 100 τα μεταφέρουμε στην Οίτη, τα άλλα 100 στον Όλυμπο, τα άλλα 100 στα Βαρδούσια κ.ο.κ.
  Για κανέναν λόγο εκτός από έσχατες μηδαμινές περιπτώσεις δεν τοποθετούμε ζώα της ανώτερης τροφικής αλυσίδας για να ελέγξουμε τον πληθυσμό των ειδών, εκτός αν νομίζετε ότι βρισκόμαστε στο πάρκο Σερενγκέτι της Αφρικής.
  Τοποθετώντας λοιπόν τους λύκους έχουμε τις εξής επιλογές:
  α) να μειωθούν τα ελάφια, όχι όμως σε σημαντικό αριθμό,
  β) να πληθύνουν οι λύκοι και να κατέβουν και άλλες αγέλες από κοντινά βουνά λόγω επάρκειας τροφής,
  γ) στους πολύ βαριούς χειμώνες οι λύκοι να κατεβαίνουν στους πρόποδες για πιο εύκολη τροφή (οικόσιτα ζώα, σκύλοι, κότες, αρνιά κ.α.) καταστρέφοντας την περιουσία των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.
  ΝΑ σκεφτόμαστε λογικά λοιπόν, γιατί κάποιοι μπορούν να πουν να αφήσουμε λύγκες στην Πάρνηθα που είναι σε κίνδυνο εξαφάνισης και πιο δυνατοί από τους λύκους για να τους ελέγξουν (αν θέλουμε να βάλουμε τον ανώτερο θηρευτή της χώρας μας) και κάποιοι άλλοι να βγάλουν τα όπλα.
  ΝΑ προσπαθήσουμε εμείς από τη μεριά μας και οι επιστήμονες από την άλλη να λύνονται τέτοια θέματα χωρίς να προβαίνουμε σε ακραίες τακτικές και ενέργειες.

  • Πολυ σωστα τα λες , αλλα τα ελαφια δεν ειναι 1000 αλλα κοντα στις 2000 και ..συναθροιζονται στα Κυκλαμινα οπου τα ταιζουν οι μικροαστοι και τα παιδια τους , με γκοφρετες , κρουασαν και ..δρακουλινια ! Οι λυκοι δεν ..επεστρεψαν αλλα ..φυτευτηκαν απο τους επιτηδειους οικολογους που μεσα απο τα ΕΣΠΑ και επιδοτησεις ..διαχειριζονται , κοινως τα κονομανε και την ιδεοληψια τους ..εξυπηρετουν !
   Η προταση σου , που ειναι ρεαλιστικη και η μονη ,δεν θα πραγματοποιηθει ποτε , γιατι αυτοι που ειναι ..αρμοδιως υπευθυνοι , ουτε νοιαζονται ουτε ενεργουν !
   Οι δε αγριοχοιροι που κανεις δεν μιλαει γι αυτους και θα ξεπατωσουν το βουνο θα προσελκυσουν … μερακληδες κι επαγγελματιες κυνηγους !
   …φετος τον χειμωνα ..θα αντιλαλουνε τα βουνα …μπαμ και μπουμ οι κουμπουριες κι οποιον παρει ο χαρος , οι δε ταβερνες γυρω απο το βουνο θα πλουτισουν !

   • Δυστυχώς Νίκο τα πιστεύω που έχουμε για την άγρια φύση διαφοροποιούνται όταν πέφτουν οι επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και άλλες ιδιωτικές εταιρίες!!!
    Κάτι τέτοιες ενέργειες φροντίζουν για τον αποπροσανατολισμό του κοινού σπρώχνοντάς το αναμφίβολα σε άγνοια και καταστώντας τη φύση σε εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής που μέσα της πέφτει και ο ίδιος ο άνθρωπος.

 10. Αμμωνα εκτος απο ψυχολογος και γνωστης του χαρακτηρα μου και των συνηθειων μου , πετας και μερικα απλοικα …οπως να μην τρωνε οι ανθρωποι γιατι θα πολλαπλασιαστουν και ..κοιμασαι ησυχος !
  Το προβλημα το μεγαλο κατ αρχας ειναι ο υπερδεκαπλασιος αριθμος των ελαφιων που μετα την πυρκαια δεν επιτρεπουν καμια αναδασωση ειτε φυσικη ειτε τεχνικη !
  Το δευτερο ειναι τα αγριογουρουνα που οχι μονο το κατατρωγουν αλλα το ξεπατωνουν στην κυριολεξια με τους χαυλιοδοντες τους , αφου ειναι αδηφαγα , επισης γιατι πολλαπλασιαζονται με γεωμετρικη προοδο και ειναι πιο επιθετικα κι επικινδυνα για τους ανθρωπους απο τους λυκους ! Αυτα προφανως …δεν ακουσες δεν ειδες , σκασιλα σου μεγαλη , φερτε λυκους να εκπληρωθει η εμμονη σου περι του …περιβαλλοντος , εεμπροος ..πισω !!
  Τα ελαφια θα επρεπε να ειχαν απομακρυνθει εδω και χρονια , αφου συμφωνα με ολες τις μελετες ειδικων το βουνο αντεχει μονον διακοσια ατομα , το ιδιο ισχυει και για τα αγριογουρουνα , αλλιως να επιτραπει το ελεγχομενο κυνηγι , γιατι η Παρνηθα θα καταρρευσει !
  Βεβαιως ειμαι υπερ της πρωτης λυσης και απορω πως δεν εχει κανει κανεις ..αρμοδιος κατι γι αυτο το προβλημα ! Οσον δε για τους λυκους , εσυ απο το διαμερισμα σου δεν καταλαβαινεις το εξης απλο ! Σε ενα με δυο χρονια θα τους εχουν αφανισει οι βοσκοι καθως και οι …ξυλοκοποι για να προστατευσουν τις ..κοκκινοσκουφιτσες τους , τα δε παιδια , σαν παιδια που ειναι , θα αρχισουν να βλεπουν το βουνο με φοβο ! Βεβαια στο χωριο σου πουναι πεντεξη νοματαιοι …νο προμπλεμ , αλλα παρ ολα αυτα τους εξολοθρευουν απο χομπυ !
  Ολα τ αλλα ειναι οικολογια απο την αναποδη , ανιδεων μικροαστων που δεν εχουν ιδεα απο φυσικο περιβαλλον και την ισορροπια που αρμοζει ειδικα διπλα σε μεγαλουπολεις που το χρειαζονται ζωντανο και για τα ζωα και για τους ανθρωπους και ειδικα για την ιδια του την υπαρξη και επιβιωση σαν ενα υγιες συστημα !
  Οσο για μενα , ειδικα την Παρνηθα , τα τελευταια 10 χρονια την εχω περπατησει πανω απο 500 φορες , σχεδον παντα μονος μου , μερα η νυχτα , με βροχες , καταιγιδες και με χιονια και δεν φοβηθηκα ποτε ΤΙΠΟΤΑ κι ουτε προκειται !
  …να παψεις να διαβαζεις …ψυχολογικα βιβλια θα καταστρεψεις το μυαλο σου και μακρυα απο ιδεοληπτικους οικολογιζοντες και κατ επαγγελμα φιλοζωους , της μεταμοντερνας εποχης που βιωνουμε αν δεν εισαι βεβαια κι εσυ ενας απο δαυτους ! !

  • Ωρραια τα λες. Φαινεται σαν να ξερεις πολλά. Οπότε βρες μια σωστή λυση εσύ. Εγώ απο χωριό είμαι. Αγράμματος άνθρωπος, οπως λες. Εσύ που είσαι έξυπνος και ατρόμητος, πιστεύω πως θα εχεις δίκιο. Μόνο πως νομίζω πως δεν κατάλαβες τι λέω παραπάνω. Απλά σου άρεσε να πετάξεις ορους που τους έχεις δει στο διαδίκτυο για να το παίξεις ψευδο-φιλόσοφος και διαβασμένος. Ανατρίχιασα.
   Πιάσε να σοβαρευτείς και βρες εκεί τους δικους σου να λυσετε το πρόβλημα μόνοι σας, οπως νομίζετε ότι ειναι το σωστο. Μόνο σκεφτήτε καλά μηπως και η αποφασή σας δημιουργήσει διαφορετικες επιπτωσεις για αυτά που θέλετε να σώσετε. Εσύ μένεις εκεί, εγώ μένω μακρυα. Βρες την λυση που θα κάνει καλό στην περιοχή σου αλλά σοβαρά και μετρήμένα. Δεν χρειάζεται να το παίζεις εξυπνος και να μας τσουρεκοποιείς τον οργανισμό. Υγεία.

   • Παλι μαντεψιες κανεις για τον χαρακτηρα μου ! Δεν σε αποκαλεσα αγραμματο , αλλα σαν καποιο που υπεραπλουστευει καταστασεις που ειναι πολυ επικινδυνες για την Παρνηθα , που εχει καταντησει βορρα επιτηδειων και ερμαιο αδιαφοριας των υπευθυνων !
    ..χαρα και υγεια !

 11. Σωστά, αλλά έτσι όπως πάμε σε λίγο δεν θα μπορούμε να κάνουμε βόλτα αναψυχής στο βουνό. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ είμαι φυσιοδίφης και μου αρέσει να περπατάω στο βουνό, όπως και πολλοί άλλοι. Το ίδιο σκηνικό συμβαίνει τελευταία και με τις αρκούδες. Αν θέλετε τόσο πολύ και ενδιαφέρεστε να μη χαθούν τα σαρκοφάγα ζώα, τότε δημιουργείστε ένα πάρκο πολλών στρεμμάτων στην Β. Ελλάδα με άγρια ζώα όπως στην Αμερική, Αφρική και ενημερώστε μας τι υπάρχει εκεί, ώστε να ξέρουμε να μη πλησιάζουμε.
  Γιατί όταν απαγορεύεται να σκοτώνουμε λύκους, αρκούδες, όταν δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε σπρέϋ πιπεριού, κυνηγετικά μαχαίρια κ.α. για να προστατευθούμε (απαγορεύονται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία), και τα βρούμε μπροστά μας χωρίς να έχουμε πιθανότητες διαφυγής, πως θα τα αντιμετωπίσουμε, με βρισιές;

  • Έχεις απόλυτο δίκιο. Παρόλο που κάποιοι θεωρούν ότι έχω άγνοια περί αυτών των θεμάτων, η δημιουργία πάρκων ή καταφυγίων είναι η ορθή λύση. Πρέπει να ενδιαφερθούν οι αρμόδιες αρχές για την δημιουργία πάρκου για τη διαφύλαξη των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να αποστείλουν μια επιστολή στην αρμόδια υπηρεσία για να τους ενημερώσουν και να τους “αναγκάσουν” να λάβουν τα αναγκαία μέτρα.

 12. Τι πρέπει να γίνει; Μήπως να φροντίσουμε να “εξαφανιστούν” πάλι για να μην είναι μια μέρα πάρα πολλοί οι λύκοι; Αυτές ήταν πρακτικές των περασμένων αιώνων (ότι με ενοχλεί και με φοβίζει θα το εξοντώνω), και είναι ένας από τους αμέτρητους λόγους για τους οποίους έχει φτάσει ο πλανήτης σε αυτά τα χάλια. Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν μαζί μου και είναι φυσικό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα ζώα συμβάλλουν στο περιβάλλον.

  • Μαλλον δεν γνωριζεις πως επιτυγχανεται ισορροπια σε ενα δασικο περιβαλλον , ειδικα οταν αυτο βρισκεται ..αγκαλια με μια μεγαλουπολη !
   Τα αφηρημενα …τα ζωα συμβαλλουν στο περιβαλλον… ειναι λαθος , πχ ελαφια , αγριογουρουνα που σε μεγαλο αριθμο οπως ειναι τωρα το αφανιζουν χειροτερα κι απο τις πυρκαγιες , ειναι μαλλον δηλωση αγνοιας απο μερους σου ! Οι δε λυκοι που θα ερθουν σαν σωτηρες του περιβαλλοντος , αφανιζοντας τα φυτοφαγα , θα γινουν τοσοι πολλοι οπου στο τελος θα γινουν θηραματα των ανθρωπων που δικαιως θα νοιωθουν οτι απειλουνται απο αγρια ζωα που θα τριγυρνουν εξω απο τα σπιτια τους πχ Θρακομακεδονες , Αχαρναι , Ιπποκρατειος Πολιτεια , Βαρη κλπ που ειναι πυκνοκατοικημενα , οπως κι απο βοσκους που εχουν τα ποιμνιοστασια τους ειδικα στη δυτικη Παρνηθα !
   …κατα τ αλλα μαλλον δεν σ ενδιαφερει το βουνο , ουτε τα ζωα , ουτε οι ανθρωποι παρ οτι νομιζεις οτι συμβαινει το αντιθετο !

   • Νομίζω ότι γίνεσαι λίγο υπερβολικός. Ναι οι λύκοι θα πολλαπλασιαστούν με την πάροδο του χρόνου αλλά μετά από πολλά χρόνια. Δεν πρόκειται ποτέ να αρχίσουν να τρώνε ανθρώπους επειδή θα “τελειώσουν” τα άλλα ζώα. Το θέμα είναι πλήρως διαχειρίσιμο αφού μπορούμε να προστατέψουμε τα ζώα και να προστατευτούμε από αυτά. Μάλλον αυτά τα λες επειδή έχεις κάποιες φοβίες όσον αφορά τα ζώα γενικά. Μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξει πρόβλημα, αλλά όταν κάνει σεισμό και υπάρχει ένα βάζο από πάνω σου, δεν το πετάς από το παράθυρο για να γλυτώσεις, το πιάνεις και το βάζεις κάτω. Μην σκέφτεστε στενόμυαλα.
    Σκέψου και το άλλο, αν σκοτώσουμε (ή διώξουμε) τους λύκους, τα ελάφια θα πολλαπλασιαστούν τόσο που θα αναγκαστούμε να σκοτώσουμε και αυτά. Εκτός αν τα τρόμε, οπότε θα πολλαπλασιαστούμε εμείς (κι αυτό ισχύει και για άλλες περιπτώσεις όχι μόνο για αυτή). Δηλαδή η λύση θα είναι να σκοτώνουμε και ανθρώπους για να μην χαλάει η ισορροπία -όπως την φαντάζεσαι εσύ-;
    Τέτοιο σκεφτικό καταστρέφει μόνο, δεν δημιουργεί. Ας το αλλάξουμε εγκαίρως.

 13. Ωραια λοιπον , ηρθαν οι λυκοι κι ολοι οι κρικοι της αλυσιδας επανασυνδεθηκαν !
  Αυτη την στιγμη ολοι γνωριζουμε οτι ο αριθμος των ελαφιων στην Παρνηθα ειναι υπερδεκαπλασιος αυτου που αντεχει το οικοσυστημα κι αν προσθεσουμε και τον ..ιλιγγιωδως αυξανομενο πληθυσμο αγριοχοιρων που εχουν εισβαλλει τα τελευταια χρονια , αποτελειωνοντας το βουνο , μπορουμε να συμπερανουμε οτι οι λυκοι …θα φανε καλα και θα επανερθει σιγα σιγα η ισορροπια !!
  Ως γνωστον ομως ..τρωγοντας καλα οι λυκοι δεν θ αργησει η μερα , οπου ο αριθμος τους θα φτασει και θα ξεπερασει τους 50 κι ακομη περισσοτερους !
  …οποιος αναρωτιεται τι κανουμε τοτε , απλα οτι καναμε και με το προβλημα των ελαφιων και των αγριοχοιρων , δηλαδη θα παρακολουθουμε αμετοχοι κι απραγοι οπως κανουμε ..αιωνες τωρα , οπου δεν λυνουμε κανενα προβλημα αλλα απλως το περιγραφουμε …σαν βλακες , οι μονοι στην Ευρωπη !

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: