Ένας από τους τέσσερις τελευταίους εν ζωή λευκούς ρινόκερους του Βορρά, ένα υποείδος που απειλείται με εξαφάνιση, πέθανε αργά προχθές στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, ανακοίνωσε το ζωολογικό πάρκο.
Η Νόλα, μια θηλυκή ρινοκερίνα 41 ετών, χρειάστηκε να υποβληθεί σε “ευθανασία σήμερα το πρωί και ήταν μια δύσκολη απόφαση”, διευκρίνισε ο ζωολογικός κήπος της Καλιφόρνιας σε ανακοίνωσή του.
Το ζώο, ένα από τα τέσσερα τελευταία που απέμεναν από το είδος αυτό, το οποίο έχει ήδη εξαφανιστεί στη φύση αφού κανένα δεν ζει πλέον ελεύθερο εξαιτίας της αμείλικτης λαθροθηρίας, ζούσε στον ζωολογικό κήπο από το 1989. Χρειάστηκε να εγχειρηθεί έπειτα από επιπλοκές που παρουσίασε εξαιτίας μιας λοίμωξης στις 13 Νοεμβρίου, αλλά από τότε σταμάτησε να σιτίζεται.
Η Νόλα έφτασε στο Σαν Ντιέγκο το 1989 από έναν ζωολογικό κήπο της Τσεχίας και γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα από τα αγαπημένα ζώα του κοινού και του προσωπικού του πάρκου.
Τον Δεκέμβριο του 2014, ο Ανγκαλίφου, ένας αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος, πέθανε σε ηλικία 44 ετών στο ίδιο πάρκο, λόγω καρκίνου. Τον περασμένο Ιούλιο, η θηλυκή 31χρονη Ναμπιρέ έχασε τη ζωή της σε ζωολογικό κήπο της Τσεχίας μετά από ρήξη κύστης, με αποτέλεσμα πλέον να απομένουν μόνο τα δύο θηλυκά και το ένα αρσενικό στην Κένυα. Από τα τρία ζώα έχουν αφαιρεθεί τα κέρατα προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι λαθροκυνηγοί.
Τα τελευταία τρία ζώα αυτού του υποείδους, δύο θηλυκά και ένα αρσενικό, εξακολουθούν να ζουν σε κέντρο στην Κένυα, αλλά είναι πλέον υπέργηρα. Το τελευταίο αρσενικό που θα μπορούσε να αναπαραχθεί πέθανε το 2014.
Ο λευκός Ρινόκερος του Βορρά (Ceratotherium simum cottoni) είναι ένα από τα δύο υποείδη του λευκού ρινόκερου μαζί με αυτόν του Νότου (Ceratotherium simum simum). Κατάγεται από την ανατολική και την κεντρική Αφρική και έχει αποδεκατισθεί εξαιτίας της λαθροθηρίας.
Σε αντίθεση με το νότιο λευκό ρινόκερο, το αναπαραγωγικό σύστημα του βόρειου λευκού ρινόκερου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και η μέτρηση του κύκλου οίστρου των θηλυκών πολύ δύσκολη.
Αυτό προκαλεί αξεπέραστες μέχρι τώρα δυσκολίες στην ανάπτυξη μίας επιτυχημένης μεθόδου τεχνητής γονιμοποίησης.
Προς το παρόν, ποσότητες σπέρματος και ιστού έχουν φυλαχθεί σε κατάψυξη. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η γονιμοποίηση ενός θηλυκού νότιου λευκού ρινόκερου με σπέρμα από ένα αρσενικό βόρειο λευκό ρινόκερο.
Πηγή: http://www.skai.gr και www.naftemporiki.gr
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή
Αφήστε μια απάντηση