Σημαντική αύξηση του πληθυσμού νανόκυκνων στο Δέλτα του Έβρου

Oι νανόκυκνοι έρχονται το χειμώνα, για ένα με δύο μήνες στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα και μετακινούνται ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα

(photo Didier Vangeluwe)

(photo Didier Vangeluwe)

Σημαντική αύξηση του πληθυσμού των νανόκυκνων έχει καταγραφεί στο Δέλτα του Έβρου, σύμφωνα με τη συντονίστρια του φορέα διαχείρισης, Ελένη Μακρυγιάννη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μακρυγιάννη, εξηγεί πως για το συγκεκριμένο είδος, το Δέλτα είναι μία πολύ σημαντική περιοχή. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από την αύξηση του πληθυσμού του, η οποία φτάνει μέχρι και τις 4,5 χιλιάδες πουλιά, τη στιγμή που ο διαχειμάζων πληθυσμός νανόκυκνων, έχει μειωθεί από 25 σε 18 χιλιάδες στη βορειοδυτική Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο.

Ειδικότερα οι νανόκυκνοι έρχονται το χειμώνα, για ένα με δύο μήνες στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα και μετακινούνται ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. «Το συνηθισμένο είναι να κοιμούνται στην Ελλάδα και να τρέφονται στην Τουρκία, αν και τους βλέπουμε στην περιοχή μας και κατά τη διάρκεια της ημέρας» εξηγεί η κα Μακρυγιάννη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των 4,5 χιλιάδων νανόκυκνων, φέτος διαπιστώθηκε και η παρουσία ενός εκ των έξι που δακτυλιώθηκαν το καλοκαίρι, βόρεια της Ρωσίας, ενώ οι άλλοι πέντε κινήθηκαν ανατολικά στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Η δακτυλίωση έγινε στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησής τους, σε μια συνεργασία επιστημόνων από τη Ρωσία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

«Επόμενο βήμα είναι η προσπάθεια δακτυλίωσης και τοποθέτησης πομπών σε πουλιά από το Δέλτα του Έβρου, για να παρακολουθήσουμε το που αναπαράγονται και που πηγαίνουν για την πτερόρειά τους (διαδικασία απώλειας και επανάκτησης του πτερώματος)», καταλήγει η κα Μακρυγιάννη.


Γίνετε ενεργά η πηγή του dasarxeio.com. Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο dasarxeio@gmail.com


logo_dokimastiko

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , ,

1 reply

  1. https://www.youtube.com/watch?v=TWb4KuGKoD4

    Μνημονεύοντας, Θανάσης Βέγγος
    στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Όλα είναι δρόμος” (1998).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: