Φτυάρια αντί όπλων

Μεξικανός καλλιτέχνης λιώνει 1.527 όπλα και κατασκευάζει φτυάρια για φύτεμα δένδρων

opla

Στο Κουλιαχάν του Μεξικό, την πόλη με τον υψηλότερο δείκτη θανάτων από οπλοχρησία στον πλανήτη, πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις ολέθριες συνέπειες των όπλων. Στον τόπο αυτό ζει κι ο δημιουργικός καλλιτέχνης Πέδρο Ρέγιες.

Ο Ρέγιες, με καταγωγή από την πόλη του Μεξικό, είναι ένας εμπνευσμένος καλλιτέχνης που αγαπά ν΄ αναδεικνύει μέσα από ένα θετικό φως τις αποτυχίες του μοντέρνου πολιτισμού. Δεν πιστεύει στην αποτυχία αυτή καθ΄ αυτή, αλλά στην αποτυχία ως αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης αντίληψης.

Με τη μοναδική του ματιά στα πράγματα μεταμορφώνει αντικείμενα που οι άλλοι θεωρούν άχρηστα και τα μετασχηματίζει με έναν νέο τρόπο.

Όσον αφορά τα όπλα, διαισθάνθηκε πως θα μπορούσε να προέλθει και κάτι θετικό από αυτά κι έτσι ξεκίνησε μια καμπάνια ζητώντας από τους κατοίκους να του παραδώσουν τα όπλα τους με αντάλλαγμα ένα κουπόνι, με το οποίο θα μπορούσαν να προμηθευτούν ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές.

Αφού κατάφερε να συλλέξει με τον τρόπο αυτό 1.527 όπλα για ένα Πρόγραμμα με την ονομασία “Palas pro Pistolas” (φτυάρια αντί όπλων), έλιωσε τα όπλα και κατασκεύασε από το υλικό τους 1.527 φτυάρια. Τα φτυάρια αυτά διανεμήθηκαν σε ιδρύματα τέχνης και δημόσια σχολεία, όπου τα μέλη της κοινότητας τα χρησιμοποιούν σε μια συλλογική προσπάθεια να φυτευτούν τουλάχιστον 1.527 δένδρα, όσα δηλαδή ήταν και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν.

“Εάν κάτι πεθαίνοντας σαπίζει και βρωμά, νομίζω είναι ευκαιρία να κομποστοποιηθεί, σύμφωνα με μια σειρά λύσεων, με τις οποίες θα μπορούσε να μετασχηματισθεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό”, ανέφερε ο Ρέγιες στο περιοδικό Bomb Magazine. Στο πλαίσιο του Πρόγραμματος “Palas por Pistolas” ο Ρέγιες συνέβαλε ώστε ν΄ αναδειχθεί, πώς “ένα όργανο του θανάτου μπορεί να μετατραπεί σε παράγοντα ζωής”.

Μετά τη συλλογή τους τα όπλα μεταφέρονται σε μια στρατιωτική βάση, όπου συνθλίβονται δημόσια με έναν οδοστρωτήρα. Ακολούθως λιώνουν και ανακυκλώνονται σε φτυάρια με ξύλινες λαβές. Έτσι υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό της φύτευσης δένδρων και της δημιουργίας ζωής!

Κάποια από τα φτυάρια του Ρέγιες κοσμούν την Πινακοθήκη του Vancouver, το Ίδρυμα Τεχνών του San Francisco, το Maison Rouge στο Paris και άλλες σημαντικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο.

Ένα φτυάρι, όπως κι ένα όπλο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έναν δημιουργικό ή για έναν απεχθή σκοπό. Με μια αληθινά εμπνευσμένη ωστόσο πρόθεση τέτοια αντικείμενα θα μπορούσαν να αξιοποιούνται προς τον σκοπό της βελτιστοποίησης των εδαφών και της δημιουργίας του αναγκαίου ζωτικού χώρου, όπου μπορεί ν΄ ανθίσει κάτι καλό!

Δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο: http://pocho.com

Photos by PEDRO REYES

http://dasarxeio.com

Γίνετε ενεργά η πηγή του dasarxeio.com! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο dasarxeio@gmail.com

logo_dokimastiko



ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading