Χριστουγεννιάτικα δένδρα 4 δισ. δολαρίων

Helicopter_Christmas_Tree_Harvest

Στις ΗΠΑ λειτουργούν 15.000 φάρμες και δασικά φυτώρια, όπου μεγαλώνουν 400 εκατομμύρια έλατα για τις «ανάγκες» των Χριστουγέννων, χωρίς να χρειάζεται να «αιμορραγήσουν» τα δάση.

Η αγορά χριστουγεννιάτικων δέντρων αγγίζει παγκοσμίως τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και φέτος όλα δείχνουν ότι μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο λόγω… τιμών. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία.

Η υποτίμηση των νομισμάτων Δανίας και Νορβηγίας, από όπου προέρχονται τα πιο εντυπωσιακά δέντρα των ευρωπαϊκών αγορών, ευνοεί φέτος τους καταναλωτές στην Ευρωζώνη, αλλά και στην Μ. Βρετανία.

Το έλατο Νόρντμαν (Abies nordmanniana), γνωστό ως έλατο του Καυκάσου, είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο των Γερμανών. Σχεδόν το 90% των δέντρων που πωλούνται στην Γερμανία τα Χριστούγεννα, συγκαταλέγονται στον συγκεκριμένο τύπο. Το στοιχείο που τα κάνει τόσο αγαπητά είναι ότι δεν χάνουν σχεδόν καθόλου τις βελόνες τους.

Παρά το γεγονός ότι τα δέντρα αυτά φυτεύονται, μεγαλώνουν και κόβονται στην Γερμανία, οι σπόροι τους εισάγονται από τη Γεωργία. Τα έλατα κόβονταν σε περιοχές με πολύ πυκνή βλάστηση, ώστε να μην παρεμποδίζεται η ανάπτυξη των υπόλοιπων δέντρων. Σήμερα πάντως σχεδόν όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα προέρχονται από φυτώρια.

Στις ΗΠΑ λειτουργούν 15.000 φάρμες και δασικές σχολές, όπου μεγαλώνουν 400 εκατομμύρια έλατα για τις «ανάγκες» των Χριστουγέννων, χωρίς να χρειάζεται να «αιμορραγήσουν» τα δάση.

Σε περιόδους κρίσης, η National Christmas Tree Association, έχει ένα ισχυρό επιχείρημα: τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα εξασφαλίζουν 100.000 θέσεις εργασίας.

Εκτός από την αισθητική και την παράδοση, υπάρχει και η οικονομικοπολιτική πτυχή, γιατί τα πλαστικά δέντρα είναι σε ποσοστό 85% εισαγόμενα από την Κίνα. Μόνο η μεταφορά αυτών των «πράσινων βουρτσών καθαρισμού της τουαλέτας», όπως αποκαλούνται σκωπτικά, αφήνουν ένα όχι ανάξιο λόγου ενεργειακό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: premium.paratiritis.gr από www.euro2day.grΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: