Με αφορμή τις συσκέψεις για τα επενδυτικά σχέδια για τον Όλυμπο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες θυμηθήκαμε το ευφάνταστο σχέδιο του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα με την κωδική ονομασία “Ο θρόνος του Δία”. Ευχόμαστε να είναι απλώς φήμες.
Έγραφε τον Οκτώβριο του 2015 το Ολύμπιο Βήμα:
Το δικό του σχέδιο για την αξιοποίηση του Ολύμπου, που έχει την κωδική ονομασία “Ο θρόνος του Δία”, φέρεται να έχει ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Το επενδυτικό σχέδιο του κ. Μάρδα προσβλέπει στην προσέλκυση επενδύσεων, αναλόγων με αυτές που προβλέπει το σχέδιο “Θερινό Νταβός” για την αξιοποίηση της νήσου Αιγιαλείας.
Όπως αναφέρει η στήλη “Βηματοδότης” στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας “Το Βήμα”, ο υφυπουργός προτείνει τη δημιουργία μια παραδοσιακής χειμερινής κοινότητας, η οποία θα λειτουργεί και το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν ακόμη δύο καταφύγια (πλην των δύο που υπάρχουν ήδη), ενώ η πρόσβαση των επισκεπτών στο βουνό θα γίνεται με ελικόπτερα από το Λιτόχωρο.
Αναλυτικά η εφημερίδα αναφέρει τα ακόλουθα:
“Σας έχω φρέσκα νέα για τα νέα επενδυτικά σχέδια του μοναδικού υπουργού που καταθέτει με ρυθμό πολυβόλου προτάσεις και στρατηγικές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, με στόχο την εξασφάλιση 80 δισ. ευρώ ώστε να απογειωθεί η χώρα. Μετά το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Θερινό Νταβός”, το οποίο να σημειώσω ότι ενέκρινε ο Πρωθυπουργός, και τη μετατροπή της νήσου Αιγιαλείας (αυτό είναι το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τα Νέα Στύρα Ευβοίας, που κρατούσε ως τώρα μυστικό) σε ένα πολυεθνικό κέντρο τεχνών, επιστήμης και φιλοσοφίας, ο Δ. Μάρδας κατέθεσε άλλα δύο επενδυτικά σχέδια. Το πρώτο είναι αυτό που ήδη σας περιέγραψα με την κωδική ονομασία “Σίρλεϊ Μπάσεϊ”, για το οποίο όμως ο κ. Τσίπρας του είπε “θα το δούμε αργότερα”. Το νέο σχέδιο έχει την κωδική ονομασία “Ο θρόνος του Δία”: Τι είναι πάλι τούτο; – ίσως αναρωτηθείτε.
Δεν είναι τίποτα άλλο από επενδύσεις στον Όλυμπο, εκεί όπου είχε το θρόνο του ο Δίας. Το επενδυτικό σχέδιο του κ. Μάρδα είναι απλό στη σύλληψη αλλά και στην εκτέλεσή του. Προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων καταφυγίων (άλλων δύο δηλαδή γιατά τα δύο ήδη υπάρχουν), τη δημιουργία δρόμων που να τα συνδέουν και τη φωταγώγησή τους ώστε κοντά στα καταφύγια να έρθουν οι ταβερνούλες (“με φασολάδες, σπετζοφάι, ζαρκάδια, απλή ελληνική κουζίνα” όπως έλεγε χαρακτηριστικά). Προτείνει δηλαδή τη δημιουργία μιας μικρής χειμερινής κοινότητας, η οποία όμως θα λειτουργεί και το καλοκαίρι για τους λάτρεις του βουνού. Το πρόβλημα είναι πώς θα ανεβαίνουν οι τουρίστες και γενικά οι επισκέπτες στον “Θρόνο του Δία”. Ο κ. Μάρδας βρήκε τη λύση. Θα ανεβαίνουν με ελικόπτερο, το οποίο θα κάνει τα δρομολόγια από το Λιτόχωρο. Το σχέδιο πάντως αυτό ο Πρωθυπουργός του είπε να το κρατήσει για αργότερα”, καταλήγει το δημοσιεύμα.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα
ΚατηγορίεςΠεριβάλλον
Η Παρνηθα με τα δυο καταφυγια , που τα κατηντησαν χασαποταβερνες για παχυσαρκους μερακληδες της μασας και του καθησιου , καταστρεφουν σιγα σιγα την φυσιογνωμια του βουνου , που απο , δυσπροσητο στους καλοπερασακηδες , εχει γινει στεκι μπεκροκανατοφασουλαδιστων γιωταχηδων ! Το χειροτερο οτι εχουν αναλαβει και το ιερο καθηκον να ταιζουν τα …εξημερωμενα πια ελαφια με κρουασαν , κρακερακια και ..φουντουνια !
Ο δε Υμηττος με το πανεμορφο αισθητικο δασος της Καισαριανης , στην υπεροχη θεση Καλοπουλας , σε καφενομπυροταβερνα με κακης αισθητικης αυθαιρετες εγκαταστασεις , τις στερνες ρυπαρες και τις φυσικες πηγες κλειστες για να πωλουν ..εμφιαλωμενα ! Ο δε δρομος μπλοκαρει απο τα αυτοκινητα που σε χωρο που χωραει 10 αμαξια , συγκεντρωνονται περισσοτερα απο 100 τα σαββατοκυριακα και τις αργιες η δε Τροχαια κανει ..χοντρες κονομες ! Παιδια αμαθα απο φυση , ουρλιαζουν περα δωθε , γκρινιαζοντας και γι αλλα ..πακοτινια , γαριδακια και τσιπς με γευση ..μπεικον , οι δε γονεις μπυροπινουν αμεριμνοι και δεν τους χαλουν χατηρι !
Επιστολή – έκκληση
προς κάθε αρμόδιο, αλλά και κάθε Έλληνα
Κύριοι αρμόδιοι της κρατικής και τοπικής εξουσίας,
ο σκοπός της Πολιτείας δεν πρέπει να είναι το πόσο πιο εύκολα θα ανεβάζει τον κάθε άσχετο περιστασιακό επισκέπτη, τουρίστα ή χιονοδρόμο πάνω στον Όλυμπο και συνάμα να του προσφέρει ανόητες πολυτέλειες και διασκεδάσεις, αλλά θα πρέπει να είναι το πως θα κάνει ικανούς τους ανθρώπους να ανεβαίνουν μόνοι τους στο βουνό, και το σημαντικότερο να τους μάθει να σέβονται το περιβάλλον και να απολαμβάνουν αυτά που τόσο απλόχερα προσφέρει η φύση.
Όχι μιμήσεις και παραδείγματα ξένων πρότυπων «αξιοποιημένων» βουνών και εθνικών πάρκων, που μπορεί να είναι ονομαστά επειδή αξιοποιήθηκαν (έστω «ορθολογικά»), αλλά ποτέ δεν ήταν και ούτε ποτέ θα γίνουν ιερά σύμβολα όπως ο Όλυμπος, που ήταν, είναι και θα είναι παγκόσμια γνωστός χωρίς «αξιοποίηση».
Στον Όλυμπο ανεβαίνουν οι Άνθρωποι από όλο τον κόσμο (και θα ανεβαίνουν πάντα) για να βρουν τον εαυτό τους και το νόημα της ύπαρξής τους, να νιώσουν την παρουσία εκατοντάδων αιώνων μύθου και ιστορίας, να αισθανθούν τη σιωπηλή ερημιά των απόκρημνων κορυφών, να ταυτιστούν όχι μόνο με το βράχο, το χιόνι και τον αγέρα, αλλά και με το θείο και δεν ανεβαίνουν για να αντικρύσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε οποιοδήποτε άλλο βουνό της πατρίδας τους ή δικό μας.
Οποιαδήποτε ενέργεια ή σκέψη για επέμβαση στον Όλυμπο, πρέπει να γίνεται σαν να είναι κάτι παραπάνω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στη θέση των ψηλών κορυφών του να βρίσκεται ο Παρθενώνας.
Μη θυσιάσετε 4.000 χρόνια μύθου – θρησκείας – ιστορίας και ιερών αγώνων στο βωμό της εφήμερης ευχαρίστησης μερικών ανθρώπων ή του συμφέροντος κάποιων άλλων, ή της δικής σας υποτιθέμενης ικανοποίησης και δόξας (εκτός εάν είστε μισέλληνες).
Μάθετε επιτέλους τι σημαίνει και τι είναι για την Ανθρωπότητα ο Όλυμπος. Οι ξένοι το γνωρίζουν αιώνες πριν. Ο Όλυμπος συμβολίζει το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα που είναι το Θείον, η Σκέψη, ο Λόγος, ο Πολιτισμός και η Ελευθερία.
Όταν όλα τα υπέρλαμπρα ανθρώπινα κτίσματα του παρελθόντος θα είναι ανάμνηση, ο Όλυμπος θα είναι εκεί να μας θυμίζει την απαρχή της πιο λαμπρής περιόδου του Ανθρώπινου Πνεύματος. Είναι το χρέος μας, ως Έλληνες, να τον παραδώσουμε όσο γίνεται πιο Αμόλυντο στις επόμενες γενεές.
Σχόλιο : Αν και πέρασαν 30 χρόνια από την παραπάνω δημοσίευση, αν και τη «διάβασαν» πάνω από 7.000 αναγνώστες και κυρίως όλοι οι αρμόδιοι μέχρι σήμερα (τους έχουν δοθεί τα βιβλία του 1986 & 2003), αν και η νέα γενιά είναι θεωρητικά πιο συνειδητοποιημένη από την προηγούμενη, η κατάσταση δυστυχώς είναι χειρότερη. Τον Όλυμπο τον βρωμίσαμε και τον απαξιώσαμε ακόμα περισσότερο. Οι διάφορες επιγραφές και τα ποδοσφαιρικά συνθήματα, από τα σκαλιά εκκλησιών στο Λιτόχωρο μέχρι τα βράχια των κορυφών, όπου κυριαρχούν τα ονόματα ανεγκέφαλων που νομίζουν ότι έκαναν κάτι σπουδαίο που αξίζει να μείνει στην αιωνιότητα (θα μείνει τελικά η απροσμέτρητη βλακεία, η ματαιοδοξία, η ανευθυνότητα και η έλλειψη παιδείας τους), δυστυχώς έχουν πολλαπλασιαστεί και στον Όλυμπο (όπως και σε όλη την Ελλάδα). Κανένας σεβασμός στην ιστορία, στον πολιτισμό και σε αυτό που αντιπροσωπεύει ο Όλυμπος.
Στα δε συνέδρια, που ευτυχώς συνεχίζουν να γίνονται για τον Όλυμπο, μερικοί τοπικοί και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, καθόλα άξιοι στον τομέα τους, εξακολουθούν δυστυχώς να μη γνωρίζουν ή να μην αντιλαμβάνονται τη σωστή σημασία των εννοιών προστασία, διατήρηση, ανάπτυξη και να ανταγωνίζονται ποιος θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στον Όλυμπο, στην ιστορία μας και στον πολιτισμό μας, προτείνοντας σχέδια και ιδέες που απορείς πως είναι δυνατόν να σκέπτονται έτσι άνθρωποι. Η μόνη ελπίδα είναι ότι βλέπω ακόμα φωτισμένους ανθρώπους, τόσο από τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους φορείς, όσο και από φορείς της κεντρικής εξουσίας, που έχουν πάθος, σωστό αισθητήριο και γνώση για τη σωτηρία του Ολύμπου.
Νίκος Νέζης