Σκοποβολή σε παγκοσμίως απειλούμενα είδη στο Δέλτα Έβρου

Παγκοσμίως απειλούμενο είδος πυροβολημένο στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου

Πυροβολημένος βρέθηκε Αργυροπελεκάνος στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου. Ο Αργυροπελεκάνος εντοπίστηκε στην περιοχή του Κάλαβου από μικτή ομάδα περιπολίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, η οποία εκτελούνταν στο πλαίσιο Ειδικού Συστήματος Φύλαξης για την προστασία της Νανόχηνας.

Το νεκρό πουλί συνέλεξε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, το οποίο μετέφερε στη συνέχεια για ακτινογραφίες, οπότε και επιβεβαιώθηκε πως ο πελεκάνος είχε πυροβοληθεί. Το θλιβερό αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα φαινόμενα λαθροθηρίας που δεν αποτελούν δυστυχώς σπάνιο φαινόμενο για την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Έβρου, με πιο πρόσφατα την εύρεση πάλι πυροβολημένου Αργυροπελεκάνου αρχές του 2015.

Το περιστατικό είναι ιδιαίτερο σοβαρό, καθώς ο Αργυροπελεκάνος είναι είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση, για το οποίο η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη για την προστασία του, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους.

Pelecanus crispus_ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΟΙ_EvrosDelta_©ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ_ΓιώργοςΑλεξανδρής

Επίσης, κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι πρόκειται για ένα είδος απαραγνώριστο, τόσο λόγω του μεγέθους αλλά και της σιλουέτας του, που είναι αδύνατο να μπερδευτεί με κάποιο από τα θηρεύσιμα είδη, με αποτέλεσμα το συμβάν να αποτελεί καθαρό περιστατικό ηθελημένης λαθροθηρίας και μάλιστα στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου.


Για περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ρούλα Τρίγκου, Συντ. Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης
Τηλ.: 210 8227937 & 210 8228704 εσωτ.118
Ε-mail: rtrigou@ornithologiki.gr

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου
Ελένη Μακρυγιάννη, Επιστημονική Συντονίστρια
Τηλ.: 25510 61000
Ε-mail: e.makrigianni@evros-delta.gr

ornithologiki

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: