“Ξήλωσαν” ολόκληρη πλαγιά σε προστατευόμενη περιοχή

Σταυρογιάννη Λούλη | Η ΑΥΓΗ

Ολόκληρη πλαγιά, από την κορυφογραμμή έως και την παραλία, σε πολλαπλώς προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, κακοποιήθηκε από παράνομη διάνοιξη δρόμου.

Οι εργασίες, σε δύο δόσεις, έγιναν στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και την πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς, σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο τοπίο, αναδασωτέα, με τμήμα της να ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Επιπλέον, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αυστηρά προστατευμένες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta – caretta, της Δάφνης και του Γέρακα. Τo μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται και στα έγγραφα (14 Δεκεμβρίου και 19 Ιανουαρίου) του φορέα διαχείρισης του πάρκου, με τα οποία ζητούσε την παρέμβαση όλων των αρμοδίων (εισαγγελίας, αστυνομίας, δασαρχείου κ.λπ.).

Όπως αναφέρεται σε αυτά, από την επιτόπια αυτοψία στις 12 Ιανουαρίου του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου διαπιστώθηκε η δημιουργία δρόμου πλάτους 5,5 μ. – 6 μ. και μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, ο οποίος ξεκινά από την κορυφογραμμή και καταλήγει στην παραλία. Τα πρανή που σχηματίσθηκαν από την παράνομη δραστηριότητα ξεπερνούν τα 10 μέτρα ύψος, σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί η αυτοφυής βλάστηση και αλλού έχει φυτευτεί… ντόπιο είδος, ευκάλυπτος.

Ο φορέας προειδοποιεί για την ανεπανόρθωτη αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών (γεωμορφολογία, αυτοφυής βλάστηση, υδρολογία κ.λπ.), αποτέλεσμα των εκτεταμένων παρεμβάσεων, αλλά και για τον κίνδυνο στην προστασία και τη διαχείριση της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας της οδικής πρόσβασης στη θάλασσα. Τεκμηριώνει δε την ευαισθησία της περιοχής, αλλά και το μέγεθος της παρανομίας, αφού με το Προεδρικό Διάταγμα 906/Δ/1999, με το οποίο θεσμοθετήθηκε η προστασία του σημαντικότερου βιότοπου της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο και ιδρύθηκε το θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου, απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων, με εξαίρεση των απολύτως αναγκαίων για την προσπέλαση σε ιδιοκτησίες, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του φορέα, κάτι το οποίο εδώ δεν ζητήθηκε ποτέ. Το ίδιο Διάταγμα για την καταστραφείσα περιοχή επιτάσσει “τη διατήρηση των φυσικών χαρακτηριστικών και του τοπίου, τη διασφάλιση των προϋποθέσεων προστασίας των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στις περιοχές Α1 (Απολύτου Προστασίας Σεκάνια), Π1 παραλία Δάφνης και Π2 παραλία Γέρακα και της προστασίας της ακτής”. Ακόμη, ύστερα από πυρκαγιά το 2012, η περιοχή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα και “ως εκ τούτου έχει αποκλειστεί η διάθεσή της για άλλη χρήση” και θέτει θέμα πιθανής παραβίασης της οριοθετημένης ζώνης Παραλίας.

Επείγει η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω υποβάθμιση, δηλώνει στην “Αυγή” της Κυριακής ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δρ Κουτσούμπας. Γι’ αυτό -προσθέτει- πρέπει να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες εκ μέρους των υπηρεσιών που έχουν επιληφθεί από την πρώτη καταγγελία μας σε τοπικό επίπεδο (αστυνομία, εισαγγελία, περιφέρεια κ.ά.) και κεντρικό (επιθεωρητές Περιβάλλοντος, υπουργείο Περιβάλλοντος) πέρα από την επιβολή προστίμων για την παράνομη παρέμβαση.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου ο επικεφαλής της Ζακυνθινής Αναγέννησης Αν. Κασσιμάτης στις 2 Φεβρουαρίου και παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση.

Πηγή: http://www.avgi.gr

avgiΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

3 replies

 1. ποιες είναι οι ποινικές ευθύνες για όλους τους εμπλεκόμενους ;

  για αυτούς που ενήργησαν και για αυτούς που δεν ενήργησαν ως όφειλαν .

  θα παρακαλούσα να υπάρχει ενημέρωση στο θέμα .

 2. Υπάρχει φορέας διαχείρισης; Και ΤΙ έκανε όλο το χρονικό διάστημα;;; Το δασαρχείο, το λιμεναρχείο, το ΙΓΜΕ και όλοι οι φορείς ήταν τυφλοί; Αστυνομία δεν υπήρξε;
  Φυσικά όπως πάντα ήταν μέσα ένας δήμος και να μην γίνονται κακοί δεν μίλησαν. Τα ίδια ζούσα σε ένα άλλο μέρος στης Ελλάδας… Η ανομία είναι δεδομένο.

 3. “Τo μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται και στα έγγραφα (14 Δεκεμβρίου και 19 Ιανουαρίου) του φορέα διαχείρισης του πάρκου, με τα οποία ζητούσε την παρέμβαση όλων των αρμοδίων (εισαγγελίας, αστυνομίας, δασαρχείου κ.λπ.)” ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΙς ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ Δ/ΝΣΕΙΣ ΔΑΣΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΩΝ…
  ” Οι εργασίες, σε δύο δόσεις, έγιναν στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και την πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς,..” Άντε η Α΄δόση, αλλά η Β΄με διαφορά μηνός???

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: