102 εκατ. ευρώ “χάθηκαν” από τον Ειδικό Φορέα Δασών

areiospagos

Ένα βήμα πριν από την απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών σε βάρος δύο υψηλόβαθμων –παλιών– στελεχών του Ειδικού Φορέα Δασών για «υπεξαίρεση» περίπου 102 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των δασών αλλά κατέληξαν… αλλού, βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση που διενεργεί εδώ και δύο χρόνια η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πρόκειται για μια υπόθεση με μεγάλο βάθος και, κυρίως, χρονικό ορίζοντα, που φτάνει πίσω στο 2003, όταν άρχισε να δημιουργείται επί της ουσίας ένας «εθνικός κουμπαράς» για την προστασία των δασών, μόνο που τα χρήματα που κάθε χρόνο συγκεντρώνονταν φαίνεται πως δεν κατέληγαν ποτέ για αυτούς τους σκοπούς, αλλά πήγαιναν αλλού, άγνωστο πού. Μάλιστα, η έρευνα ξεκίνησε το μακρινό 2009, αλλά ουδέποτε προφανώς υπήρξε η πολιτική βούληση ώστε να διαλευκανθεί πραγματικά η υπόθεση. Χρειάστηκαν, δε, η καταλυτική προσπάθεια του επικεφαλής της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), Βασίλη Αναστασόπουλου, για την ενδελεχή έρευνα της σκοτεινής αυτής υπόθεσης,και η επιτάχυνση της διαδικασίας με εντολή της εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, που έδωσε τη σχετική παραγγελία το 2014 στον συνάδελφό της, Ιωάννη Σέβη.

Το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας για την πολύκροτη αυτή υπόθεση παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες στον εισαγγελέα κ. Σέβη, ο οποίος –κατά πληροφορίες–ζήτησε επιπλέον απαντήσεις, που θα του δοθούν σύντομα. Ήδη, μάλιστα, τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Ειδικού Φορέα Δασών κλήθηκαν ως ύποπτοι για το αδίκημα της υπεξαίρεσης και έδωσαν εξηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες αρνήθηκαν κάθε κατηγορία και ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα διοχετεύθηκαν για άλλους δημόσιους σκοπούς και δεν υπήρξε αρπαγή τους. Η Εισαγγελία Διαφθοράς, πάντως,έχει κινήσει τις διαδικασίες και έχει ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας είναι καταπέλτης και επίκεινται διώξεις σύντομα από τον κ. Σέβη.

Το ερώτημα είναι από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα και ποιος ήταν ο σκοπός για τον οποίο συγκεντρώνονταν. Τον Δεκέμβριο του 2003 ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 3208 για την προστασία των δασών. Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, προβλεπόταν αυτοχρηματοδότηση της δασοπονίας. Δηλαδή, σύμφωνα με τους μέχρι τότε προϋπολογισμούς και απολογισμούς, όσα χρήματα προέρχονταν από υλοτομίες, εμπόριο ρητίνης κ.τ.λ. θα αποδίδονταν απευθείας στα δάση μέσω του ειδικού φορέα δασών που δημιουργήθηκε δυνάμει αυτού του νόμου. Έτσι θα γινόταν πράξη και η συνταγματική επιταγή περί της δασοπροστασίας. Βέβαια, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στο ελληνικό κράτος, αυτός ο νόμος δεν έμελλε να εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Παρέμβαση της ΟΚΕ
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν διαπιστώθηκε, λίγα χρόνια μετά, πως τα χρήματα αυτά δεν αναζητήθηκαν ποτέ –κυρίως δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ–για τη δασοπροστασία. Τότε υπήρξε η καταλυτική παρέμβαση, η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης,που είναι μια ομάδα πολιτών με οικολογικές και άλλες ευαισθησίες, η οποία με αιτήσεις της κινεί τις διαδικασίες ελέγχου. Αυτό ξεκίνησε το μακρινό 2007 και, μάλιστα, το 2009 ο Άρειος Πάγος διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των δύο πρώην αρμόδιων υπουργών, Ευάγγελου Μπασιάκου και Αλέξανδρου Κοντού,οι οποίες όμως παραγράφηκαν. Μάλιστα, τότε υπήρξαν και διαβεβαιώσεις για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το διάστημα 2004 έως 2008, όταν χιλιάδες στρέμματα δασικής γης έγιναν παρανάλωμα του πυρός, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε αποκαΐδια κατοικημένες περιοχές και να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ο κυριότερος λόγος για τη γρήγορη εξάπλωση της πύρινης λαίλαπας ήταν η ανεξήγητη απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας τού αρμόδιου υπουργείου, την επίμαχη περίοδο, να μην εκτελεστούν (όπως συμβαίνει ακόμη και μέχρι σήμερα) οι εργασίες καθαρισμού των δασών, των αντιπυρικών ζωνών και των δασικών δρόμων.

Οι δέκα κωδικοί

Όλα αυτά δεν έγιναν ποτέ όμως, γιατί απλά τα χρήματα που συγκεντρώνονταν για αυτούς τους σκοπούς ουδείς ξέρει πού κατέληξαν. Έτσι, ο εισαγγελέας διενήργησε την έρευνα για να διαπιστωθεί, επιτέλους, πού κατ’ ουσίαν κατέληξαν τα 102.454.648,21 ευρώ, που διοχετεύτηκαν σε μη σύννομες κατευθύνσεις και κάτω από περίεργες συνθήκες από τον Ειδικό Φορέα Δασών (ΕΦΔ) σε άλλους λογαριασμούς, μέσω δέκα κωδικών του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών.

Του Παναγιώτη Στάθη

Δημοσιεύτηκε στην  έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Παρασκήνιο»  , Σάββατο 27/2



ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading