Υπό έλεγχο η πυρκαγιά κοντά στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς

pyrkagia-agios-pavlos-sfakia

Καταγραφή ζημιών στο δάσος του Αγίου Παύλου Σφακίων

Στα 225 υπολογίζονται από τον Δήμο Σφακίων τα καμμένα στρέμματα δασικής έκτασης στον Άγιο Παύλο Σφακίων. Με τη φωτιά να είναι υπό μερικό έλεγχο μετά την επέμβαση ελικοπτέρου και τη βροχή που έπεσε στην περιοχή, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η ακριβή καταγραφή αλλά και να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της φωτιάς. Όλα τα στοιχεία πάντως μέχρι στιγμής δείχνουν εμπρησμό.

Ευτυχώς από τη φωτιά έμεινε αλώβητος ο ναός του Αγίου Παύλου που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο αργά το απόγευμα της Πέμπτης καθώς βοήθησαν οι δέκα ρίψεις νερού δια αέρος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, οι συνεχείς προσπάθειες των πυροσβεστικών πεζοπόρων δυνάμεων και το… ψιλόβροχο.

Το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας που ήρθε από την Αθήνα, επιχείρησε πάνω από το μέτωπο της φωτιάς εκτελώντας δέκα ρίψεις και αναχώρησε από τα Σφακιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σφακίων κ. Ζερβό μέχρι αργά το βράδυ παρέμεναν ενεργές μικρές εστίες φωτιάς.

Στην περιοχή επιχείρησαν από το πρωί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής από όλη την Κρήτη, ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων αφού δεν υπάρχει οδική πρόσβαση.

Την επιχείρηση συντόνιζε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Γιάννης Μαραγκάκης.

Με βάση τους υπολογισμούς του κ. Ζερβού η φωτιά έχει κάψει 225 στρέμματα, κυρίως πεύκα. Ωστόσο το κυρίως πευκοδάσος του Αγ. Παύλου δεν κάηκε αλλά μόνο σε μικρή έκταση.

Στο σημείο παραμένουν σε ετοιμότητα για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με 4 άνδρες που θα επιχειρήσουν ξανά αύριο με το πρώτο φως της ημέρας, όπως επίσης και άντρες της Δασικής Υπηρεσίας.

Όπως τόνισε στα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ η δασάρχης Πολύμνια Σκλαβάκη σήμερα το πρωί με το σβήσιμο της φωτιάς θα γίνει μια πρώτη αποτύπωση από τους δασολόγους της υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Η συγκεκριμένη περιοχή «βρίσκεται στα όρια της προστατευόμενης ζώνης του εθνικού δρυμού. Πρόσφατα είχαμε τελειώσει τη μελέτη για την αρρώστια των πεύκων» σημείωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς κ. Πέτρος Λυμπεράκης.

Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, goodnet.grΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: