Ο Γάλλος Jacques Perrin, αφού απέκτησε τη φήμη του διεθνούς κινηματογραφικού αστέρα τη δεκαετία του 1960, αφιέρωσε για σχεδόν τρεις δεκαετίες ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής ζωής του για την παραγωγή μιας σειράς αξιόλογων ντοκιμαντέρ με θέμα την άγρια ζωή.
Ένα σημαντικό τμήμα της πιο πρόσφατης δουλειάς του, ονόματι «Seasons», με συμπαραγωγό τον Jacques Cluzaud, η πρώτη προβολή της οποίας έγινε στη Γαλλία τον Ιανουάριο 2016, γυρίστηκε μέσα στο δίκτυο Natura 2000 της ΕΕ —το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου.
Διηγείται την ιστορία του τρόπου με τον οποίο η ανθρωπότητα, η άγρια πανίδα και χλωρίδα μοιράστηκαν την ήπειρό μας για περίπου 12.000 χρόνια, αφού το τέλος της εποχής των παγετώνων αποτέλεσε την απαρχή της χρυσής περιόδου των απέραντων δασών της Ευρώπης και των διαφορετικών εποχών τους. «Χωρίς το δάσος, δεν θα υπήρχε έδαφος, δεν θα υπήρχε γλυκό νερό, δεν θα υπήρχε ζωή. Το δάσος είναι η τελευταία περιοχή ελευθερίας.»
Οι κινηματογραφιστές επέλεξαν 16 διαφορετικούς τόπους του δικτύου Natura 2000 με βάση όχι μόνο τα είδη ζώων και πτηνών που βρίσκονται εκεί, αλλά επίσης με βάση τα ενδιαιτήματα και το φυσικό περιβάλλον στο οποία αυτά ζουν. «Υπάρχει πάντα σχέση μεταξύ των δύο» εξηγεί ο Jacques Perrin. «Σε μερικούς τόπους βρήκαμε αρχέγονα δάση, όπως ήταν πριν 7 000 χρόνια. Αυτό ήταν κρίσιμης σημασίας για εμάς. Το περιβάλλον μάς επέτρεψε να ταξιδέψουμε στον χρόνο. Ήταν πολύ σημαντικό να αφηγηθούμε την ιστορία.»
Καθώς η ταινία ολοκληρώθηκε μόνο μέσα σε 18 μήνες, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Τα κινηματογραφικά συνεργεία αιχμαλώτισαν με τον φακό τους τις ζωές 28 διαφορετικών ειδών θηλαστικών και 31 ειδών πτηνών, από βίσονες, λύκους, ταράνδους και αρκούδες έως αρουραίους των σιτηρών και μυωξούς, και από τρυποφράκτες έως κουκουβάγιες και γύπες.
Το ντοκιμαντέρ του Perrin Le Peuple Migrateur («Ταξιδιάρικα πουλιά»), του 2001, εγκαινίασε ένα δυναμικό νέο ύφος κινηματογράφησης, με την κάμερα να υπερίπταται μαζί με τα πουλιά. «Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία το κοινό πέταξε μαζί με τα πουλιά» δηλώνει ο Perrin. Για το γύρισμα της ταινίας «Seasons» τα συνεργεία ζούσαν μαζί με τα άγρια ζώα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Ως εκ τούτου, ήταν σε θέση να τραβήξουν εικόνες των ζώων από πολύ κοντά, δίνοντάς τους ρόλο στην ιστορία και προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να δει τη ζωή σχεδόν μέσα από τα μάτια των ζώων. «Θέλαμε να είμαστε δίπλα τους όταν μετακινούνταν» επεξηγεί ο Perrin. «Ένα ζώο είναι μια έκφραση της ζωής και η ζωή είναι κίνηση. Νιώσαμε σαν να ήμασταν ένα από αυτά, ταξιδεύοντας μαζί τους με 40 ή 50 χιλιόμετρα την ώρα —ακόμα και στο δάσος, παρά τα εμπόδια».
Αλλαγή νοοτροπίας
Η στήριξη της ΕΕ αποτέλεσε μια σημαντική συνεισφορά στην ταινία. «Η δυνατότητα συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας προσέδωσε αξιοπιστία και βοήθησε στην εξασφάλιση άλλων χορηγών. Ήμασταν εντελώς ανεξάρτητοι, αλλά επίσης μέρος μιας συνεργασίας που εκπροσωπούσε την Ευρώπη.»
Ο Perrin παραδέχεται ότι θέλει να αλλάξει τη νοοτροπία —μέσα από τα συναισθήματα, όχι τις λέξεις. «Έχω γίνει παραγωγός πολλών ταινιών με κοινωνικά μηνύματα και με ενδιέφεραν τα κοινωνικά θέματα» εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι του κινηματογράφου έχουν ευθύνη να είναι κοινωνικά ευαίσθητοι, ειδικά όταν το φυσικό περιβάλλον βρίσκεται υπό απειλή. «Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη την άγρια ζωή —η ανθρωπότητα δεν πρέπει να τιθασεύσει τα πάντα. Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να μπορούν να ανασάνουν στην αληθινή φύση. Οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο τον κόσμο και να εργαστούμε προς όφελος της διατήρησης.»
Από την έναρξη του δικτύου Natura 2000, το δίκτυο έχει αναπτυχθεί για να καλύψει περίπου το 18 % της επικράτειας της ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας περίπου 27 000 χερσαίους και θαλάσσιους τόπους. Το δίκτυο ενθαρρύνει τη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και άγριας ζωής ενώ, ταυτόχρονα, διατηρεί την εξαιρετική φυσική ομορφιά και ποικιλομορφία της Ευρώπης.
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Περιβάλλον
Αφήστε μια απάντηση