Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου: Συστάσεις για την Καθαρά Δευτέρα

Συστάσεις προς τους πολίτες που θα εκδράμουν στα δάση και την ύπαιθρο τηρώντας το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας απευθύνει η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.

rhodes_Pitsacia

 

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΟΨΕΙ της ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Με αφορμή τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας, η Δ/νση Δασών Δωδ/σου επιθυμεί να ενημερώσει τους επισκέπτες των δασικών περιοχών του νομού μας για τα ακόλουθα:

  1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις αποτελούν κοινό αγαθό, που μας προσφέρουν υπηρεσίες αναψυχής από την κούραση της αστικής ζωής, αλλά ταυτόχρονα φιλοξενούν το σύνολο σχεδόν της χερσαίας βιοποικιλότητας, ζώα και φυτά, που συνιστούν εθνικό και παγκόσμιο κεφάλαιο. Επιπλέον η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί παγκοσμίως hot spot βιοποικιλότητας, http://www.cepf.net/, καθώς συγκεντρώνει πολύ μεγάλο αριθμό ενδημικών φυτών ενώ παράλληλα οι βιότοποι κινδυνεύουν λόγω της τουριστικής ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε θερμά όλους τους εκδρομείς της Καθαρής Δευτέρας να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στη φυσική βλάστηση, αποφεύγοντας την κοπή αγριολούλουδων ή θάμνων διότι είναι πιθανόν να είναι σπάνια ή προστατευόμενα είδη.
  2. Τα σκουπίδια που αφήνουμε στους χώρους κατασκήνωσης είναι δείκτης του επιπέδου του πολιτισμού μας και της υπευθυνότητας καθενός από μας. Παρακαλούμε λοιπόν να αφήσουμε καθαρούς τους χώρους όπου κατασκηνώνουμε μαζεύοντας και παίρνοντας μαζί μας τα σκουπίδια μας, ώστε να πεταχθούν σε κάδο.
  3. Είναι γνωστό ότι ο φετινός χειμώνας ήταν εξαιρετικά άνυδρος, με συνέπεια μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη προσβολή των πεύκων από πυτιοκάμπη. Για το λόγο αυτό, άτομα με αλλεργικές αντιδράσεις θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή κοντά σε δένδρα που έχουν προσβληθεί από κάμπιες.
  4. Τέλος, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις φωτιές που θα ανάψουμε για ψήσιμο, επιβλέποντας αυτές σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος και φροντίζοντας να έχουν σβήσει ολοσχερώς πριν την αναχώρησή μας.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου
Αικατερίνη Μπαλατσούκα
Δασολόγος MSc

.

.

.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: