Eπιστημονικός “παγκόσμιος πόλεμος” εναντίον των γατών

gata

Για «παγκόσμιο πόλεμο» εναντίων των άγριων γατών που θεωρούνται υπεύθυνες για το 14% του συνόλου των εξαφανισμένων ειδών, συγκεκριμένα 22 ειδών πουλιών, εννέα ειδών θηλαστικών και δύο ειδών ερπετών, κάνει λόγο η El Pais.

Στο εκτενές άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά έχουν καταγραφεί από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ενώ παραθέτει και το παράδειγμα μιας γάτας που εμφανίστηκε στις 25 Απριλίου του 2006 έχοντας στο στόμα της στα Κανάρια νησιά, το σώμα μιας γιγάντιας σαύρας La Gomera, που ήταν μία από τις 40 συνολικά που είχαν απομείνει στον πλανήτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει έναν μυστικό πόλεμο κατά των γατών στα νησιά τις οποίες συλλαμβάνουν με παγίδες, ή τους ρίχνουν δηλητηριασμένα ψάρια, η ακόμη τις κυνηγούν και με τουφέκια. Αυτό συνέβη και στα νησιά Galapagos, αλλά και σε νησιά όπως το Santa Catalina (Μεξικό), το Baltra (Ισημερινός), το Τρινιντάντ (Βραζιλία) και τα ισπανικά νησιά Lobos και Alegranza, όπου οι γάτες έχουν πλέον εξαλειφθεί εδώ και πέντε χρόνια.

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής. Η έρευνα, με επικεφαλής τον αμερικανό βιολόγο Holly Jones, δείχνει ότι η εξάλειψη των χωροκατακτητικών θηλαστικών (κυρίως ποντίκια, κατσίκες και γάτες) έχει ωφελήσει 236 ζώα από 181 είδη σε ιθαγενή νησιά σε όλο τον κόσμο. Για τέσσερα από αυτά τα είδη που ήταν στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών της IUCN, μειώθηκε ο κίνδυνος εξαφάνισής τους, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

Στο νησί της Γεννήσεως στο Μεξικό, η εξάλειψη των άγριων γατών, ήταν σύμφωνα με την El Pais, το κλειδί για την ανάκαμψη του είδους culinegra Shearwater, ενός πουλιού 80 εκατοστών. “Η παρέμβαση αυτή ήταν σημαντική για τα είδη που θεωρούνται ευάλωτα και υπό την απειλή της εξαφάνισης” δήλωσε η Heath Packard, μια εκπρόσωπος για την αμερικανική ΜΚΟ Island Conservation, που συμμετείχε στη μελέτη. Το ίδιο συνέβη και στο βρετανικό νησί Ασουνσιόν, στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου η εξάλειψη των γατών επέτρεψε σε ένα- υπό άκρα απειλή- πτηνό να επανακάμψει.

“Οι βιολόγοι είναι λάτρεις των ζώων. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αφιερώσει τη σταδιοδρομία μας για την προστασία της βιοποικιλότητας. Αλλά μπορούμε επίσης να καταλάβουμε ότι η αποδοχή της επιμονής στα επεκτατικά θηλαστικά στα νησιά είναι μια απόφαση που απειλεί τα αυτόχθονα είδη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οδηγεί στην εξαφάνιση “, λέει ο καθηγητής Τζόουνς, του Πανεπιστημίου του Βόρειου Ιλινόις.

Ο Ισπανός βιολόγος Manuel Nogales , έχει προτείνει την πλήρη εξάλειψη των άγριων γατών σε νησιά κάτω των 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. “Στην Ισπανία, και γενικότερα στην Ευρώπη, οι αρχές αγωνίζονται να οργανώσουν εκστρατείες για την εξάλειψη των γατών. Σε άλλες χώρες είναι περισσότερο ενήμεροι ,” λέει και καλεί σε δράση: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια”.

Ο Nogales αναγνωρίζει ότι ο συνήθης τρόπος για να απομακρύνουν τις γάτες είναι η ευθανασία, αλλά σημειώνει και άλλους πιθανούς τρόπους. “Στην Ιαπωνία, στο Τόκιο οι γάτες που συλλαμβάνονται στο νησί της Οκινάουα, στειρώνονται και δίνονται για υιοθεσία», λέει.

Πηγή: www.lifo.gr


Για το ίδιο θέμα:

Η τραγική ιστορία της γάτας που εξαφάνισε ένα είδος

Μεγάλος πληθυσμός άγριων και αδέσποτων γάτων απειλεί καταφύγιο πτηνών

Ξενόφερτα είδη ξεπαστρεύουν τα θηλαστικά της Αυστραλίας

Σχέδιο θανάτωσης δύο εκατομμυρίων άγριων γάτων

Νέα εκστρατεία κατ’ οίκον περιορισμού γάτων για τη διάσωση πτηνώνΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: