Από ειδικές επιτροπές η νομιμοποίηση των «δασικών αυθαιρέτων»

Λύση στον «γόρδιο δεσμό» των δασικών χαρτών. Δασικό τέλος για νομιμοποίηση ακινήτων

authaireta

Τη χρόνια «πληγή» με τους οικισμούς που έχουν χτιστεί ή επεκταθεί σε δασικές εκτάσεις επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με ειδική ρύθμιση που εντάσσει στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και θα μπει σε διαδικασία διαβούλευσης.

Ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν μετά την κατάρτιση των δασικών χαρτών, θα γνωμοδοτήσουν κατά περίπτωση και όχι οριζόντια, σχετικά με τα νομιμότητά τους.

Η επιτροπή αφού πραγματοποιήσει αυτοψία και συγκρίνει την υφιστάμενη κατάσταση με την αεροφωτογραφία θα καταλήξει σε πόρισμα μέσα σε ένα χρόνο ακολουθώντας συγκεκριμένα κριτήρια στα οποία συγκαταλέγονται:

  • οι υφιστάμενες χρήσεις γης,
  • ο χρόνος μεταβολής τους και
  • η αιτία της μεταβολής.

Το πόρισμα θα δημοσιεύεται στον ιστότοπο του οικείου ΟΤΑ ώστε να υποβληθούν αντιρρήσεις. Μετά θα πηγαίνει στην Επιτροπή Αντιρρήσεων και μετά από την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος θα παίρνει το δρόμο της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για την απόκτηση του πιστοποιητικού θα πληρώνουν ειδικό τέλος το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα διαμορφώνεται βάσει ειδικών συντελεστών όπως το εμβαδό της έκτασης. Με το πιστοποιητικό θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το οίκημα και να προχωρούν σε μεταβολές εμπράγματου δικαιώματος. Χωρίς το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι άκυρη κάθε μεταβολή ιδιοκτησίας.

Το ειδικό τέλος θα κατευθύνεται μέσω του Πράσινου Ταμείου στο έργο των δασικών χαρτών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, στους δασικούς χάρτες, θα αποτυπώνονται και οι χορτολιβαδικές, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις.

Η ρύθμιση χωρίζει τους οικισμούς που βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  1. Σε αυτούς που θεωρούνται νόμιμοι και διαθέτουν όρια που έχουν εγκριθεί με Προεδρικά Διατάγματα ή πολεοδομικές άδειες.
  2. Στους οικισμούς που δημιουργήθηκαν σε σχέδια πόλης υπό εκπόνηση ή δεν έχουν συγκεκριμένα όρια αλλά αποτελούν συγκροτημένους οικισμούς ή ορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα που έχουν κατατεθεί αλλά δεν έχουν εγκριθεί.
  3. Στους οικισμούς με αδιευκρίνιστο οικιστικό τοπίο, οι οποίοι στερούνται νόμιμης έγκρισης με ευθύνη της Πολιτείας.

Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του Εθνους

Πληροφορίες: www.cnn.gr και www.nooz.gr
.
.
.
.
.
.


ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: