Έρευνα: Επαγγελματισμός στη διαχείριση της άγριας πανίδας

. 

Επαγγελματισμός στη διαχείριση της άγριας πανίδας: η περίπτωση των απελευθερώσεων ορνιθομόρφων στην Ελλάδα

Στην κάτωθι δημοσίευση καταγράφηκε η εμπειρία των θηροφυλάκων και των επιστημονικών συνεργατών των Κυνηγετικών Οργανώσεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των απελευθερώσεων φασιανών και περδίκων τα τελευταία 20 έτη. Η εργασία κρίθηκε και δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Open Journal of Forestry.

Sokos C., Birtsas P., Papaspyropoulos K., Sánchez-García C. 2016. Professionalism in Wildlife Management: the case of Gallifoms Releases in Hellas. Open Journal of Forestry 6: 51-58.

Περίληψη

Οι κυνηγετικές οργανώσεις σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία απελευθερώνουν χιλιάδες τεχνητά εκτρεφόμενους φασιανούς και πέρδικες στην Ελλάδα. Για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής ένα ερωτηματολόγιο εφαρμόστηκε σε θηροφύλακες τεσσάρων κυνηγετικών ομοσπονδιών το 2002 και μιας το 2011. Επιπλέον, δεδομένα ελήφθησαν από τους επιστημονικούς συνεργάτες μιας ομοσπονδίας από το 2009 έως το 2014.

Η απελευθέρωση των υβριδίων φασιανών και νησιώτικων περδίκων αποτέλεσε την κύρια πρακτική των περισσοτέρων κυνηγετικών συλλόγων. Οι περισσότεροι θηροφύλακες και επιστήμονες δήλωσαν ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της πιο επιτυχημένης απελευθέρωσης μόνο ένα μικρό ποσοστό (1% – 10%) των απελευθερωμένων πτηνών μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από τρεις μήνες και συνήθως κανένα ή ελάχιστα επιτυγχάνουν να αναπαραχθούν. Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες απελευθερώσεις οδήγησαν στη δημιουργία μικρών ομάδων πτηνών σε ορισμένες περιοχές, αλλά χωρίς κάποιο σοβαρό όφελος για τη θηρευτική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση των απελευθερώσεων στους κυνηγοτόπους για άμεση κάρπωση (put and take), οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η πλειοψηφία (90%) των πτηνών θανατώθηκαν από άρπαγες ή τους κυνηγούς μέσα σε λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση, και ότι λίγοι κυνηγοί (18 – 25) καρπώθηκαν από τα απελευθερωμένα πτηνά.

Μέχρι το 2009, στη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, το ελάχιστο κόστος ανά φασιανό ή πέρδικα που έμπαινε στην τσάντα του κυνηγού ήταν 143 €. Το ποσό αυτό εκτιμήθηκε σε 33,47 € στα νησιά και μετά το 2009 στην ηπειρωτική χώρα. Συμπερασματικά, ο επαγγελματισμός στις απελευθερώσεις ορνιθομόρφων θα πρέπει να βελτιωθεί με τις κατάλληλες αποφάσεις και τη δημιουργία οργανωτικών δομών.

Πηγή: www.panida.gr

panida_logo2001

Για το ίδιο θέμα:

Εμπλουτισμός βιοτόπων με θηράματα

Αλήθειες για τις απελευθερώσεις ορνιθομόρφων

Δαπανηρή, με ελάχιστα ανταποδοτικά οφέλη, η πρακτική της απελευθέρωσης λαγών

.

.

.



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: