Ανακοινώθηκε το Top 10 των σημαντικότερων νέων ειδών για το 2016

xelona

Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια νέα προσθήκη στο οικογενειακό δέντρο του ανθρώπου, έναν προϊστορικό πίθηκο, μια γιγάντια χελώνα, ένα πανάσχημο ψάρι, ένα σαρκοβόρο φυτό που βρέθηκε μέσω…Facebook, μια λιβελούλα με πολύ ροκ όνομα, ένα σκαθάρι-οικοδόμο που χτίζει λασπόσπιτα κ.α.

Για μια ακόμη χρονιά το Διεθνές Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση των Ειδών (IISE) του Πανεπιστημίου SUNY της Νέας Υόρκης παρουσίασε τον καθιερωμένο πλέον κατάλογο με τα δέκα σημαντικότερα είδη που ανακαλύφθηκαν στη Γη το προηγούμενο έτος.

Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια νέα προσθήκη στο οικογενειακό δέντρο του ανθρώπου, έναν προϊστορικό πίθηκο, μια γιγάντια χελώνα, ένα πανάσχημο ψάρι, ένα σαρκοβόρο φυτό που βρέθηκε μέσω…Facebook, μια λιβελούλα με πολύ ροκ όνομα, ένα σκαθάρι-οικοδόμο που χτίζει λασπόσπιτα κ.α.

Ο κατάλογος Top 10, που ξεκίνησε το 2008, ανακοινώνεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου, προς τιμή του «πατέρα» της σύγχρονης ταξινόμησης των ειδών, του μεγάλου Σουηδού βοτανολόγου του 18ου αιώνα Κάρολου Λινναίου, ο οποίος γεννήθηκε εκείνη τη μέρα.

Ο επικεφαλής του IISE δρ Κουέντιν Γουίλερ επεσήμανε ότι «κατά τα τελευταία 50 χρόνια συνειδητοποιήσαμε πως τα είδη εξαφανίζονται με ανησυχητικά γρήγορο ρυθμό, γι’ αυτό πρέπει κι εμείς να επιταχύνουμε την ανακάλυψή τους».

Το 2015 ανακαλύφθηκαν και «βαφτίσθηκαν» περίπου 18.000 νέα είδη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου δέκα εκατομμύρια είδη (χωρίς να υπολογίζονται οι άπειροι μικροοργανισμοί) δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη, τουλάχιστον πενταπλάσια από αυτά που είναι ήδη γνωστά.

«Ο ρυθμός αναγνώρισης νέων ειδών έχει ουσιαστικά μείνει αμετάβλητος από ό,τι ήταν πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι, τα είδη εξαφανίζονται με ρυθμό τουλάχιστον ανάλογο με αυτόν που ανακαλύπτονται νέα. Μπορούμε να κερδίσουμε αυτή την κούρσα της βιοποικιλότητας, μόνο αν επιταχύνουμε την εξερεύνηση νέων ειδών», τόνισε ο Γουίλερ.

Ακολουθεί ο κατάλογος με τα δέκα κυριότερα νέα είδη:

Η γιγάντια χελώνα Chelonoidis donfaustoi, που ανακαλύφθηκε στα «νησιά του Δαρβίνου», τα Γκαλαπάγκος του Ισημερινού. Δεν αριθμεί πάνω από 250 άτομα.

Το γιγάντιο σαρκοβόρο φυτό «Δροσερά η θαυμαστή» (Drosera magnifica), που ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία. Είναι το πρώτο είδος φυτού που ανακαλύφθηκε χάρη σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Facebook! Ενδημεί μόνο σε μια κορυφή ενός απομονωμένου βουνού και φθάνει σε ύψος τα 1,23 μέτρα, έχοντας αδυναμία στο να παγιδεύει και να καταβροχθίζει έντομα.

Το νέο είδος προανθρώπου Homo naledi, που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική, εμφανίζοντας ένα ανακάτεμα από χαρακτηριστικά του Αυστραλοπίθηκου και άλλων ειδών του γένους Homo.

Το ισόποδο μαλακόστρακο Iuiuniscus iuiuensis, μήκους μόλις εννέα χιλιοστών, που ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία. Ένα τυφλό, άχρωμο αμφίβιο με πολλά πόδια, που ζει μέσα σε ένα βαθύ σπήλαιο, έχοντας την ικανότητα να χτίζει «σπίτια» από λάσπη.

Το κακάσχημο βατραχόψαρο Lasiognathus dinema, που ανακαλύφθηκε στον Κόλπο του Μεξικό και έχει μήκος πέντε εκατοστών.

Ο θαλάσσιος δράκος Phyllopteryx dewysea, που ανακαλύφθηκε στα ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας και μοιάζει με ιππόκαμπο. Έχει μήκος 24 εκατοστών και εντυπωσιάζει με τα έντονα χρώματα και τις κάθετες ραβδώσεις του.

Το μικροσκοπικό σκαθάρι Phytotelmatrichis osopaddington, που ανακαλύφθηκε στο Περού.

Ο μικρός πίθηκος Pliobates cataloniae με το παρατσούκλι «Λάϊα», που ζούσε πριν από 11,6 εκατομμύρια χρόνια και απομεινάρια του ανακαλύφθηκαν σε μια χωματερή της Καταλωνίας στην Ισπανία. Ήταν θηλυκιά, είχε βάρος έως πέντε κιλά και ύψος περίπου 43 εκατοστών.

Το ανθοφόρο φυτό Sirdavidia solannona, που ανακαλύφθηκε σε ένα εθνικό πάρκο στη Γκαμπόν της Αφρικής και φθάνει σε ύψος τα έξι μέτρα.

Μια μικρή λιβελούλα, η Umma gumma, που ανακαλύφθηκε επίσης στη Γκαμπόν. Αν το όνομά της θυμίζει κάτι στους παλιούς ροκάδες, πρόκειται πράγματι για το διάσημο άλμπουμ Ummagumma (1969) των Πινκ Φλόϊντ – μια λέξη που στη βρετανική αργκό σημαίνει και σεξ!

Πηγή: www.protothema.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: