Ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι τα φαρμακευτικά φυτά

Βιοποικιλότητα υψηλής οικονομικής αξίας σε επίπεδο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εξαιρετικό αριθμό ειδών με μοναδικούς χημειότυπους πολύ υψηλών αποδόσεων σε αιθέρια έλαια τα οποία μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην ανταγωνιστικότητα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφουν επιστημονικές έρευνες στο νομό Έβρου και τη Θράκη γενικότερα.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ) αντιλαμβανόμενη τον πλούτο που κρύβει η θρακική γη, αποφάσισε να προχωρήσει την τελευταία τριετία, μέσω συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), στην καταγραφή, περιγραφή και χημική ανάλυση, σε πρώτη φάση, των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που φύονται στη Σαμοθράκη, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αισιόδοξα όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε αιθέρια έλαια, αποτελέσματα.

«Ο Έβρος αλλά ειδικότερα τα νησιά όπως η Σαμοθράκη έχουν μία ιδιαίτερη ποικιλία σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με ενδιαφέροντα συστατικά τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα για τους καλλιεργητές. Στην έρευνά μας επιλέξαμε 127 είδη με κριτήρια την βιβλιογραφική αναφορά τους για αρωματικές-φαρμακευτικές ιδιότητες. Φυτά, σχετικά κοινά που οι πληθυσμοί τους ήταν αρκετά μεγάλοι, με γνωστή φαρμακευτική αξία. Στόχος της έρευνας η καταγραφή των αξιόλογων ειδών (όπως ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μάραθο, σπαθόχορτο, αγριοσέληνο και φλισκούνι) για καλλιέργεια και διερεύνηση της εμπορικής αξίας που μπορεί να έχουν. Αυτή η εμπορική αξία λοιπόν στηρίζεται στα αιθέρια έλαια και στα εκχυλίσματα στα οποία έχουν μεγάλες αποδόσεις», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Δ.Π.Θ. επίκουρος καθηγητής Δασολογίας, Γιώργος Κοράκης.

http://www.amna.grΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: