Σύσκεψη με αφορμή περιστατικά εμφάνισης αρκούδων σε περιοχές του ν. Τρικάλων

arkouda

Συνεδρίασε στις  2  Αυγούστου στα γραφεία  της  Δ/νσης  Δασών  Τρικάλων  η  Συντονιστική  Επιτροπή  Διαχείρισης  «Κρίσεων»  περιστατικών προσέγγισης αρκούδων, με αφορμή την εμφάνισή της στην Τ.Κ.  Καστανιάς του Δήμου Καλαμπάκας.

Η παραπάνω επιτροπή συστάθηκε σε εφαρμογή της 104180/433/2014 ΚΥΑ, σκοπός δε της συνάντησης αυτής στη οποία συμμετείχαν εμπλεκόμενοι φορείς  δια των εκπροσώπων τους, ήταν η  ανταλλαγή  απόψεων  και η υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου εμφάνισης των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές του Νομού Τρικάλων.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης παρουσιάσθηκαν τα προβλήματα που αφορούν κυρίως την πρόκληση ζημιών από την εμφάνιση αυτού του άγριου ζώου, τόσο στο ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, αλλά και δεν  θα πρέπει να  παραβλεφθεί  ότι το γεγονός  προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές,  εμπνέει πολλές φορές φόβο και υπερβολικές αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων στις περιοχές όπου εμφανίζεται.

Έγινε μια απόλυτα εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των συμμετασχόντων εκπροσώπων  και   κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την επίτευξη του επιθυμητού στόχου που είναι επιδίωξη των όρων ομαλής συνύπαρξης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα.

Αποφασίσθηκε μετά από τα παραπάνω η καταγραφή προβλημάτων και η υποβολή προτάσεων οι οποίες θα αξιολογηθούν από την Κεντρική  αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου.

Τέλος οι πολίτες που θα αντιληφθούν την παρουσία της αρκούδας μπορούν να απευθύνονται στις Δασικές Υπηρεσίες του Νομού στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Δ/νση Δασών Τρικάλων   2431063463
  • Δασαρχείο Τρικάλων        24310634810 ή  1591
  • Δασαρχείο Καλαμπάκας  2432022410 – 15

.

.

.



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

1 replies

  1. Αν ΔΕΝ εμφανιζεται αρκουδα στην Καστανια θα πρεπει να εκπλησσεται κανεις. Οσο για τους κατοικους ε αυτοι συνηθως γκρινιαζουν για οτιδηποτε μπορει να ταραξει την ησυχια τους στο καφενειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading