Συνεχίζει απτόητος ο καταστροφέας της Πεντέλης

penteli-latomeio

Στην παράνομη εξόρυξη μαρμάρου και στην παράνομη εκφόρτωση μπάζων που πραγματοποιείται στην Πεντέλη αναφέρεται σημερινό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»  που υπογράφει ο Τάσος Σαραντής.

Πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες που στο παρελθόν έχουν αποτελέσει μάστιγα για το -κατά τα λοιπά- προστατευόμενο περιβάλλον της Πεντέλης, που όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά συνεχίζονται απρόσκοπτα, , γράφει το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.». Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την παράνομη εξόρυξη μαρμάρου, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε έξαρση στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, λίγο μετά από τα τελευταία σπίτια της Παλαιάς και της Νέας Πεντέλης.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» με φωτογραφίες και βίντεο, το μονοπώλιο της παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη το έχει άτομο που έχει συλληφθεί γι’ αυτή την παρανομία πάμπολλες φορές, κάποιες έχει καταδικαστεί, ενώ κάποιες δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί εις βάρος του παραγράφηκαν.

«Τραμπουκισμοί»

Η «Εφ.Συν.» αναφέρει ότι πρόκειται για έναν 58χρονο, ο οποίος πραγματοποιεί τις παράνομες εξορύξεις μαρμάρου μαζί με τον γιο του που στο παρελθόν έχει συλληφθεί μαζί με τον πατέρα του για τα ίδια αδικήματα. Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται, οι δυο τους πραγματοποιούν εξόρυξη μαρμάρου, μαζί με τους συνεργούς τους, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρεις τσιλιαδόροι που διαθέτουν κιάλια και ασυρμάτους, είτε για ενδοσυνεννόηση, είτε για να παρακολουθούν τη συχνότητα της αστυνομίας. Μάλιστα, είναι τόσο το θράσος που τους διακατέχει που κάνουν ακόμη και έλεγχο στους περιπατητές και αναρριχητές του βουνού με τραμπούκικο τρόπο ρωτώντας «πού πας» και «τι δουλειά έχεις εδώ».

Και συνεχίζει:

«Τους τελευταίους μήνες εξορύσσουν το ακριβό πεντελικό μάρμαρο με φρενήρεις ρυθμούς στο λατομείο του Πολυχρονίου που είναι το χαμηλότερο αρχαίο λατομείο στο βουνό – απέναντι από το 414 στρατιωτικό Νοσοκομείο. Από αυτό το σημείο προέρχονται οι φωτογραφίες και τα βίντεο, όπου απεικονίζονται τα συγκεκριμένα πρόσωπα ενώ εκτελούν τις παράνομες εργασίες τον περασμένο Ioύνιο και Ιούλιο, καθώς και στις 16 Αυγούστου.

»Πατέρας και γιος δραστηριοποιούνται επισήμως με εταιρεία που εκτελεί χωματουργικές εργασίες, που έχει ως επωνυμία τα ονόματά τους και που διαθέτει ένα στόλο σκαπτικών και φορτηγών οχημάτων, τα οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα σε παράνομη περιφραγμένη μάντρα, εντός αναδασωτέας περιοχής, αριστερά της οδού Περικλέους, λίγο μετά τα τελευταία σπίτια στη Νέα Πεντέλη. Τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή και μεταφορά των ογκόλιθων του μαρμάρου που εξορύσσουν.

»Το παράνομο κύκλωμα προτιμά να δουλεύει συνήθως τις καθημερινές βάζοντας φουρνέλα, ανατινάζοντας πλαγιές ολόκληρες και έχοντας μπει ακόμη και σε ανακηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως έκανε πέρσι στο λατομείο του Νυμφαίου (Λ7), όπου βρισκόταν το άντρο του Πάνα και των Νυμφών, λατρευτικό σπήλαιο των αρχαίων λατόμων, στον οποίο είχαν βρεθεί αναθηματικά μαρμάρινα ανάγλυφα του 4ου αιώνα π.Χ..

»Τα προηγούμενα χρόνια η δραστηριότητα αυτής της ομάδας εστιαζόταν στις παράνομες εξορύξεις μαρμάρου στο λατομείο της εταιρείας «Ελληνικά Μάρμαρα» και στα λατομεία Κλέτα, Κοκολάκη, Χανιώτη και Μουζάκη.».

Διαβάστε ολόκληρο το αποκλειστικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών»ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: