Αναδημοσίευση κειμένου από: www.forest.gr
Η φωτιά σβήνει στη θάλασσα ή όταν δεν έχει τι να άλλο κάψει. Η Πυροσβεστική παραμένει προσκολλημένη στην εσωστρέφεια, χωρίς αποτελεσματικό σχέδιο δράσης, χωρίς φρέσκια γνώση, χωρίς σύγχρονη εκπαίδευση στις δασικές πυρκαγιές. Η αδυναμία ουσιαστικής συνεργασίας με τις Δασικές Υπηρεσίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνδυασμό και με τις μειωμένες πιστώσεις των τελευταίων χρόνων δυσκολεύουν την αντιμετώπιση ακόμα και των λιγότερο σοβαρών πυρκαγιών στα δάση της χώρας.
Αυτές οι παθογένειες ακολουθούν αυτή την Υπηρεσία ήδη 20 ολόκληρα χρόνια, από τότε που λάθος αποφάσεις καταδίκασαν τα δάση της χώρας, χωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή των πυρκαγιών. Σήμερα οι δικαιολογημένα φοβισμένοι πυροσβέστες κοιτάζουν μόνο στον ουρανό όπου πραγματικοί ήρωες είναι οι πιλότοι και τα εναέρια μέσα. Τα πληρώματα κινούνται σπασμωδικά, ουσιαστικά παρακολουθώντας την εξέλιξη της φωτιάς. Και είναι φυσικό στα εύκολα να καυχώνται πως τα έκαναν σωστά ενώ στα δύσκολα να «φταίει» ο αέρας, το ανάγλυφο και η ανυπαρξία δρόμων.
Ακόμα κι αν όλοι οι πυροσβέστες ήταν ήρωες αυτό δεν θα έφτανε για να σβήσουν τις φωτιές. Λείπουν το σχέδιο δράσης, τα σενάρια, η αποτελεσματική οργάνωση, ο συντονισμός και συχνά και η λογική. Όλα αυτά λείπουν από τα δάση μας που αποτελούν το μέλλον του τόπου, που έχουν εγκαταλειφθεί, έχουν γίνει πεδίο άσκησης καιροσκοπικής πολιτικής και παροιμιώδους αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, περιμένοντας την προδιαγεγραμμένη καταστροφή τους. Το 2000 το WWF κατέθεσε στην Πυροσβεστική Προτάσεις για αποτελεσματική οργάνωση της Δασοπυρόσβεσης. Είναι σαν να τις κατέθεσε χτες.
Φέτος η Λίμνη γλύτωσε την τελευταία στιγμή. Η ανεπάρκεια όμως είναι αρκετή για να κάψει άλλα χωριά, πόλεις και κυρίως δάση.
Σημείωση: Σύμφωνα με το Effis (European forest fire information system) η φωτιά στην περιοχή Λίμνης Εύβοιας ξεκίνησε στις 30/7/2016 και μέχρι τις 1/8/2016 είχαν καεί 22.420 στρέμματα. Η συνημμένη εικόνα, με στοιχεία προερχόμενα από το effis, δείχνει την καμένη έκταση, που κατά κύριο λόγο ήταν δάσος, ενώ φαίνεται η Φαράκλα (σημείο έναρξης στα βόρεια), η Λίμνη και τα γύρω μεταλλεία. Η φωτιά σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, προχώρησε νοτιότερα και έκαψε την περιοχή της Μονής Γαλατάκη. Μέσα σε αυτή τη μέρα φαίνεται να κάηκαν 3.470 στρέμματα επιπλέον.
Αποστολίδης Ηλίας
Δασολόγος
ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις
Αφήστε μια απάντηση