Θερμή υποδοχή του νομοσχεδίου για τους δασικούς συνεταιρισμούς από τους φορείς

Κατά τη σχετική ακρόαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής – Στο ζήτημα του ελάχιστου αριθμού των μελών και των σχέσεων των συνεταιρισμών με τους εμπόρους οι βασικές διαφωνίες.

ylotomia

Θερμή ήταν η υποδοχή του νομοσχεδίου για τους δασικούς συνεταιρισμούς από τους αρμόδιους φορείς κατά τη σχετική ακρόαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Οι αντιρρήσεις των φορέων αφορούσαν κυρίως επιμέρους ζητήματα, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη, να εμφανίζεται ανοιχτός σε αλλαγές. Διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν στο ζήτημα των 25 μελών ως ελάχιστου αριθμού για τη συγκρότηση του συνεταιρισμού, με εκπροσώπους αρκετών συνεταιρισμών να εκτιμούν ότι είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός για συγκεκριμένες αραιοκατοικημένες ή δύσβατες περιοχές.

Ο Γ. Τσιρώνης υπογράμμισε την ανάγκη οι δασικοί συνεταιρισμοί να είναι «εύρωστοι», δεσμεύτηκε όμως για συγκεκριμένες αλλαγές κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος προϊδέασε πως ίσως να ορίζεται ότι σε κάθε καλλικρατικό δήμο να πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας δασικός συνεταιρισμός, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα συγκροτείται με λιγότερα από 25 μέλη.

Σχετικά με τις ενστάσεις για τις υπερβολικές απαιτήσεις σε σχέση με τη λειτουργία των συνεταιρισμών, ο Γ. Τσιρώνης ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων να μην αντιμετωπίζουν φοβικά τη νέα κατάσταση, εκτιμώντας ότι οι νέοι συνεταιρισμοί θα είναι κερδοφόροι και παρατηρώντας πως οι υπάρχοντες συνεταιρισμοί προφανώς δεν είχαν πλεόνασμα καθώς ακολουθούσαν την «παλιά λογική».

Οι προτάσεις των φορέων

Από τη μεριά αρκετών από τους εκπροσώπους των φορέων μπήκαν ζητήματα σχετικά με την εκπαίδευση των δασεργατών, τον αυστηρό ορισμό των προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις ώστε δασολόγοι και δασοπόνοι να μπορούν να υπηρετούν ως τεχνικοί σύμβουλοι των δασικών συνεταιρισμών. Από αρκετούς εκπροσώπους των φορέων υποστηρίχθηκε η πρόταση για δημοπρασία των προϊόντων των συνεταιρισμών, ώστε να αποτραπούν αδιαφανείς συμφωνίες με τους εμπόρους ξυλείας.

Διαφωνίες για τις σχέσεις εμπόρων – συνεταιρισμών

Οι σχέσεις των δασικών συνεταιρισμών με τους εμπόρους ξυλείας αποτέλεσε ένα ακόμα θέμα στο οποίο καταγράφηκαν διαφωνίες, καθώς προτάθηκαν περιορισμοί σε σχέση με την οικογενειακή σχέση τόσο των μελών των συνεταιρισμών όσο και των εμπόρων με τους οποίους συνεργάζονται. Εκπρόσωποι συνεταιρισμών όμως διαφώνησαν εκτιμώντας ότι η δημοπρασία των προϊόντων αποτελεί επαρκή δικλίδα ασφαλείας για ζητήματα διαφάνειας. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος παρατήρησε ότι το ζήτημα του προσδιορισμού των εμπόρων θα διερευνηθεί περαιτέρω, λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο www.avgi.gr



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Νομοθεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading