Τα δάση μας θα εξαφανιστούν χωρίς πρόληψη και επιτήρηση

Fotia purkagia

«Είναι τεράστια η ζημιά του δάσους αλλά και των εδαφών στη Θάσο», επισήμανε στη greenagenda.gr o καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασοκομίας, Θεοχάρης Ζάγκας.

«Φοβάμαι ότι θα χαθούν σημαντικές εκτάσεις εδάφους με τις πρώτες βροχές για αυτό και πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Δυστυχώς, γινόμαστε πιο φτωχοί με την καταστροφή  των οικοσυστημάτων μας», υπογράμμισε ο κ. Ζάγκας.

Για ακόμη μια φορά ο κ. Ζάγκας αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης. «Η πρόληψη δεν μας απασχολεί καθόλου, τα τελευταία χρόνια δεν δίνουμε μεγάλη έμφαση. Θα το επαναλάβω ότι χρειάζεται άμεσα ένα δίκτυο πρόληψης αλλά και της επιτήρησης των δασών τις επικίνδυνες ημέρες. Είναι άξιο απορίας σε περίοδο κρίσης να μην ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα  για την πρόληψη, άλλα να δαπανούμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών».

Μίλησε, μάλιστα, και για την εγκατάλειψη που παρουσιάζεται στα πυροφυλάκια της χώρας. «Αγωνιώ για το μέλλον των δασών μας. Όλα είναι έτοιμα να καούν. Σίγουρα η έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς είναι καθοριστική για την επέμβαση και κατάσβεση της φωτιάς. Αυτό μάλλον δεν έγινε στην πυρκαγιά της Θάσου, καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Μπορούσαμε να προλάβουμε τη φωτιά. Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό στα δάση μας. Υπάρχουν πυροφυλάκια που έχουν εγκαταλειφθεί. Τις περασμένες δεκαετίες υπήρχαν πυροφύλακες και σήμερα δεν υπάρχουν ούτε οχήματα αλλά και καύσιμα για την πρόληψη».

Πηγή: Greenagenda.grΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Αγαπητέ Πρόεδρε, Καθηγητά κ. Ζάγκα,
    Υποβάλλουμε την παράκληση: Αναλάβετε την πρωτοβουλία, οργανώστε και ξεκινήστε έναν επίσημο διάλογο – διαβούλευση σχετικό με το θέμα της αντιμετώπισης των δασικών και γενικά των πυρκαγιών υπαίθρου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων και μόνο γνώμονα την άρτια προστασία των Δασών, του Φυσικού Περιβάλλοντος και το όφελος της Χώρας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: