Κομοτηνή: Λαθροϋλοτομία στα χρόνια της κρίσης

Το Α´εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν 2.184 έλεγχοι, υποβλήθηκαν 26 μηνύσεις, και κατασχέθηκαν 16,60 τόνοι καυσόξυλα.

alysopriono_ylotomia

Η δρυς και η οξιά στο στόχαστρο επιτήδειων λαθροϋλοτόμων. Λόγω της κρίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που στράφηκαν στην παράνομη υλοτομία. Ενδεικτικά μόνο το έτος 2015 πραγματοποιήθηκαν 4.964 έλεγχοι, υποβλήθηκαν 35 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων και κατασχέθηκαν 21,50 τόνοι καυσόξυλα και 24 βιομηχανική ξυλεία. Το Α’ εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν 2.184 έλεγχοι, υποβλήθηκαν 26 μηνύσεις, και κατασχέθηκαν 16, 60 τόνοι καυσόξυλα.

Δημήτρης Κεραμιτσής, δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Ροδόπης (Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου)

«Τα περιστατικά στη Ροδόπη είναι μεμονωμένα σε σχέση με άλλες περιοχές» δηλώνει ο Δημήτρης Κεραμιτσής, δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Ροδόπης σημειώνοντας ότι τα περιστατικά αυτά δεν έχουν στόχο την επαγγελματική αξιοποίηση των προϊόντων που προκύπτουν από την παράνομη υλοτομία, αλλά την κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών για θέρμανση. «Οπωσδήποτε σε σχέση με άλλες εποχές, προ της κρίσης, τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας έχουν αυξηθεί» προσθέτει ο κος Κεραμιτσής.

Περιπολίες για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας πραγματοποιούνται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές περιπτώσεις και με τη συνδρομή της αστυνομίας. Σε περιφέρειες που γειτνιάζουν με την Αλβανία ή την FYROM το πρόβλημα με τη λαθροϋλοτομία είναι μεγαλύτερο λόγω και της μη φύλαξης των συνόρων. Σ’ αυτές τις περιοχές δραστηριοποιείται δίκτυο λαθροϋλοτομων, που μετακινείται εντός κι εκτός ελληνικού εδάφους και τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας είναι μεγαλύτερα σε όγκο και σε αριθμό.

Ξύλα για θέρμανση σε απόρους

Πρόγραμμα που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Δασών προσφέρει με χαμηλό τίμημα σε κατοίκους ορεινών οικισμών ξυλεία. Οι πιστώσεις φέτος είναι μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το σύνολο των αναγκών των οικογενειών εκείνων που ζουν στο βουνό και που αντιμετωπίζουν χαμηλές θερμοκρασίες για διάστημα πέντε και έξι μηνών. Ωφελούμενοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ανάπηροι, πολύτεκνοι, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, περισσότερες από 2000 άπορες, ορεσίβιες οικογένειες θα λάβουν 3.200 «χωρικά» η κάθε μία.

Κι επειδή η αξία του δασικού πλούτου είναι ανεκτίμητη, ο κος Κεραμιτσής είναι κατηγορηματικός «Αυτό που υπάρχει έξω είναι κοινό αγαθό, ανήκει σε όλους τους πολίτες, άρα όταν κόβεις παράνομα ένα δένδρο, κόβεις όχι το δικό σου, αλλά ένα δένδρο που ανήκει σε όλους» στέλνοντας έτσι σε όλους, μήνυμα σεβασμού στο περιβάλλον.

Συντάκτης: Μαρία Νικολάου | ert.grΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: