Δυο περιπτώσεις όπου φωτογραφίες με σκοτωμένα άγρια ζώα αναρτήθηκαν από κυνηγούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν αναστάτωση την εβδομάδα που πέρασε. Η πρώτη περίπτωση (ΕΔΩ) αφορούσε μια φωτογραφία με 9 κυνηγούς και 15 σκοτωμένα αγριογούρουνα ενώ η δεύτερη (ΕΔΩ) μια σειρά φωτογραφιών με δύο κυνηγούς να επιδεικνύουν σκοτωμένα άγρια ζώα, που μοιάζουν με τα προστατευόμενα αγρίμια της Κρήτης (κρητικούς αιγάγρους ή κρι κρι).
Φαίνεται, όμως, ότι τέτοια περιστατικά ανάρτησης φωτογραφιών δεν προκαλούν αναστάτωση μόνο στη Ελλάδα αλλά και στη Κύπρο. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του dialogos.com.cy, οργή προκάλεσε στην κοινότητα των κυνηγών της Κύπρου η ανάρτηση φωτογραφιών με δεκάδες νεκρά τρυγόνια και φιλικουτούνια (δεκαοκτούρες) στο Facebook από αξιωματούχους που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις σε οργανώσεις και ομοσπονδίες κυνηγίου.
Οι φωτογραφίες κοινοποιήθηκαν στο φόρουμ του cyprushuntingmagazine.com, όπου αρκετοί κυνηγοί έκαναν λόγο για λαθροθηρία, ενώ εξέφρασαν απορίες για την κατά τους ίδιους αδράνεια της Υπηρεσίας Θήρας & Πανίδας της Κύπρου.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Παντελής Χατζηγέρου, διευκρίνισε ότι το περιστατικό ελέγχθηκε από θηροφύλακες, οι οποίοι δεν διαπίστωσαν κάποια παράβαση για λαθροθηρία. «Η συγκεκριμένη περιοχή (γινόταν λόγος για την Απλάντα) ήταν όντως απαγορευμένη για κυνήγι μέχρι πριν δύο χρόνια. Το 2014, όμως, συμπεριλήφθηκε στις επιτρεπόμενες περιοχές» σημείωσε ο κ. Χατζηγέρου.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Θήρας απέδωσε τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με το καθεστώς της περιοχής σε μετακίνηση πινακίδων από αγνώστους. «Στα όρια της επιτρεπόμενης περιοχής κυνηγίου λειτουργεί μια κτηνοτροφική μονάδα, πέριξ της οποίας φαίνεται πως μετακινήθηκαν κάποιες πινακίδες, με συνέπεια κάποιοι κυνηγοί να μην μπορούν να κατανοήσουν πού βρίσκονται τα όρια», πρόσθεσε.
Έστω όμως και αν δεν μιλάμε για περιστατικό λαθροθηρίας, τα συγκεκριμένα πρόσωπα ελέγχονται για έκθεση θηράματος σε κοινή θέα, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά στη σχετική νομοθεσία, που προβλέπει ποινές μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση και έως €3.400 πρόστιμο. Ωστόσο, λόγω απουσίας πρόνοιας σχετικά με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, η Υπηρεσία Θήρας δεν μπορεί να καταγγείλει τη δημοσιοποίηση τέτοιων φωτογραφιών. «Ζητήσαμε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία διευκρίνισε ότι δεν μπορούν οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήρια» επεσήμανε ο κ. Χατζηγέρου.
Υπάρχει βέβαια και η ηθική διάσταση του ζητήματος, η οποία εναπόκειται στον κάθε κυνηγό, ιδιαίτερα για τα στελέχη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου & Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ & ΔΑΖ), τα οποία πολλές φορές συμμετέχουν σε δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με τις νομοθεσίες περί κυνηγίου. Οταν οι ίδιοι δεν σέβονται τις διατάξεις των νόμων που συνδιαμορφώνουν, τι απαιτήσεις μπορούν να έχουν από τους συναδέλφους τους;
Πληροφορίες: https://dialogos.com.cy
ΚατηγορίεςΘήρα
Με αφορμή τα παραπάνω για μας:
Είπαμε επανειλημμένα να προστεθεί στην παρ. 2ε του άρθρου 258 Ν.Δ. 86/69 “2, Απαγορεύεται επίσης….. ε) Η μεταφορά, η έκθεσις εις κοινήν θέαν και ο καθ’ οιονδήποτε τρόπον βασανισμός συλληφθέντων θηραμάτων.” η απαγόρευση έκθεσης σε κοινή θέα με οποιοδήποτε τρόπο (ζωντανά, έντυπα, ηλεκτρονικά…) και των ΝΕΚΡΩΝ θηραμάτων, αλλά τίποτε μέχρι τώρα…