Η Ρουμανία απαγορεύει το κυνήγι της αρκούδας, λύκου, λύγκα και αγριόγατων

Μια απροσδόκητη απόφαση αντιστρέφει την τάση αύξησης του αριθμού των μεγάλων σαρκοφάγων που επιτρέπονταν να σκοτώνονται από κυνηγούς κάθε χρόνο στη Ρουμανία μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

megala sarkofaga

Σε μια αναπάντεχη κίνηση, η ρουμανική κυβέρνηση απαγόρευσε το κυνήγι των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων, όπως αρκούδες, λύκοι, λύγκες και αγριόγατες.

Η απαγόρευση, που έχει σκοπό την προστασία του μεγαλύτερου πληθυσμού σαρκοφάγων ζώων στην Ευρώπη, αποτελεί μια μεγάλη στροφή για τη χώρα, στην οποία έχουν αυξηθεί οι ποσοστώσεις κυνηγιού που δίνονται κάθε χρόνο μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007. Φέτος επιτράπηκαν οι μεγαλύτερες ποσοστώσεις από ποτέ, με τη χορήγηση αδειών για τη θανάτωση 550 αρκούδων, 600 λύκων και 500 αγριόγατων άνω των 12 μηνών.

Κατά την τελευταία δεκαετία, το κυνήγι σαρκοφάγων έχει εξελιχθεί σε μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη Ρουμανία, με τους κυνηγούς από όλο τον κόσμο να πληρώνουν μέχρι 10.000 €  (£ 8.800) για να διεκδικήσουν ένα «τρόπαιο» από τα Καρπάθια όρη.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι για να υπάρχει, η βιομηχανία βασίζεται σε ένα κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία επιτρέπει τη σφαγή των άγριων ζώων που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένας κίνδυνος για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους, όλα τα μεγάλα σαρκοφάγα προστατεύεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως η κατάσταση μπορεί να διατάξει τη θανάτωση των συγκεκριμένων ζώων, εάν αποδειχθεί ότι επιτέθηκαν σε ένα άτομο ή κατεστραμμένο ιδιωτική ιδιοκτησία.

Ο νέος νόμος κλείνει ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο «παραθυράκι» για τους κυνηγούς προστατευόμενων ειδών. Σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους, όλα τα μεγάλα σαρκοφάγα προστατεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως τα κράτη μέλη μπορούν να διατάξουν τη θανάτωση συγκεκριμένων ζώων, για λόγους δημόσιας υγείας και ασφαλείας ή για να προλάβουν σοβαρές ζημίες στην κτηνοτροφία, κλπ. Οι κυνηγετικοί σύλλογοι στη Ρουμανία υποβάλλουν στην κυβέρνηση κάθε χρόνο δύο αριθμούς, μία εκτίμηση του συνολικού πληθυσμού και τον αριθμό των αρπακτικών που θεωρούνται απειλητικά. Ο δεύτερος αριθμός καθορίζει τις ποσοστώσεις θήρευσης.

Με τη βιομηχανία κυνηγιού να έχει αξία εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, είναι αρκετά πιθανό ότι η υποβολή των αριθμών αυτών δεν γίνεται με ακρίβεια. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται ο αριθμός των «απειλητικών» ζώων εκ των προτέρων, χωρίς ζημιές σε ανθρώπους ή περιουσίες. Οι κυνηγετικοί σύλλογοι πιθανώς «φουσκώνουν» επίσης την επίσημη καταμέτρηση των μεγάλων αρπακτικών στην περιοχή μετρώντας τα ίδια ζώα πολλαπλές φορές.

Η απόφαση της κυβέρνησης έχει ισχυρή υποστήριξη στις μεγαλύτερες πόλεις, όπου ένα αυξανόμενο κίνημα ενάντια στο κυνήγι αναπτύσσεται κατά τους τελευταίους μήνες. Αλλά στην ύπαιθρο, ειδικά στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, τα μεγάλα σαρκοφάγα της Ρουμανίας αποτελούν μια καθημερινή απειλή για τους χωρικούς και μια συνεχή ενόχληση στους κτηνοτρόφους, και πολλοί βλέπουν το κυνήγι ως τη μόνη λύση.

Οι κάτοικοι της απομακρυσμένης υπαίθρου κατά κανόνα θεωρούν ότι το κυνήγι είναι απαραίτητο για την προστασία τους, επομένως εάν η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τη λαθροθηρία, θα πρέπει να τους πείσει ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων, όπως να αναλάβει η ίδια την διαχείριση με ειδικά εκπαιδευμένες αστυνομικές μονάδες.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας έχουν συζητήσει ακόμα και το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των ζώων-στόχων στο εξωτερικό σε χώρες που ενδιαφέρονται για την επανεισαγωγή ή επανεγκατάσταση (Rewilding) μεγάλων σαρκοφάγων.

Πληροφορίες: www.naftemporiki.gr και www.theguardian.com



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: