Σε κίνδυνο το Capra aegagrus που ζει στα Γιούρα

Σε κίνδυνο το Capra aegagrus που ζει στα Γιούρα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου

capra_aegagrus_dorcas

Σε κίνδυνο, λόγω έλλειψης νερού και τροφής, βρίσκεται το είδος αιγάγρου (Capra aegagrus ssp. dorcas) που ζει απομονωμένο στη νήσο Γιούρα, η οποία είναι μέρος του υπό προστασία Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων. Το σπάνιο Capra aegagrus, το οποίο με τις γεωλογικές μεταβολές και την αποκοπή τμημάτων από την ηπειρωτική Ελλάδα έμεινε και έζησε στο ερημόνησο σε πείσμα του χρόνου, κινδυνεύει να χαθεί εν έτει 2016 από την έλλειψη δασικών υπαλλήλων, οι οποίοι μέχρι πριν περίπου δύο χρόνια φρόντιζαν τα ζώα και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του νησιού.

Τελευταίος δασικός υπάλληλος, που αγαπούσε και φρόντιζε το νησί ήταν ο Γιώργος Μωρίσσης, ο οποίος μετά από 36 χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς συνταξιοδοτήθηκε πριν από 18 μήνες. Από τότε το νησί εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και τα ίχνη της εγκατάλειψης είναι έκδηλα σε κάθε τολμηρό επισκέπτη, που θα θελήσει να το εξερευνήσει.

Γκρεμισμένα κτίρια, λεηλατημένοι χώροι, σε κίνδυνο η εκκλησία Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, αφού ακόμα και φωτιά έβαλαν κάποιοι για άγνωστο λόγο, ζώα ψόφια διάσπαρτα σε όλο το νησί, λόγω έλλειψης νερού και τροφίμων. Διαβάστε τη συνέχεια στο efimerida-sporades.blogspot.gr…


Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: efimerida-sporades.blogspot.gr…ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: