Δυο αρκούδες στο κέντρο της Καστοριάς προκάλεσαν μεγάλη κινητοποίηση 

arkouda

(εικόνα αρχείου)

Μεταμεσονύκτιες βόλτες στο κέντρο της Καστοριάς έκαναν δύο νεαρές αρκούδες, ξυπνώντας τους κατοίκους που έβλεπαν έντρομοι, κάτω από τα παράθυρά τους, να σουλατσάρουν αμέριμνα δύο άγρια ζώα!

 Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνεργάτης του «Αρκτούρου» και μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος, τα αρκουδάκια, ενός έτους περίπου, εθεάθησαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στον δρόμο, δίπλα στη λίμνη της Καστοριάς και αμέσως σήμανε συναγερμός.

«Στο σημείο έσπευσαν 4 περιπολικά μαζί με τα πληρώματα τους και δύο συμβατικά αυτοκίνητα που έκλεισαν τις δύο κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Ξεκινήσαμε λοιπόν, με αναμμένους φάρους και κορνάροντας, να προσεγγίζουμε τα ζώα με τρόπο τέτοιο ώστε να τα οδηγήσουμε προς την έξοδο του Καστοριάς. Όμως αυτά, αντί να γυρίσουν προς τα πίσω, ανέβηκαν στα νεκροταφεία και μετά μπήκαν και έκαναν βόλτα στο κέντρο της Καστοριάς» εξιστορεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συντόνισε την επιχείρηση και προσπάθησε, ακόμα και με κροτίδες, να διώξει τα ζώα προς το βουνό. Ωστόσο, τα αρκουδάκια που είχαν εντοπισθεί και άλλες φορές, μαζί με την μητέρα τους, στην ευρύτερη περιοχή, φαίνεται να εξοικειώθηκαν με την ανθρώπινη παρουσία γι αυτό και, σύμφωνα με τον κ.Παναγιωτόπουλο, δεν φοβήθηκαν καθόλου αλλά ήταν εξαιρετικά ήρεμα στην… αναγνωριστική τους βόλτα στο αστικό περιβάλλον.

Τελικά, ύστερα από 4 ώρες και αφού αναστατώθηκε μεγάλο μέρος των κατοίκων, οι αρκούδες έφυγαν προς το βουνό.

«Φοβόμαστε όμως ότι θα ξαναγυρίσουν γιατί μεγάλωσαν κοντά στον αστικό ιστό και θα έρθουν και πάλι αναζητώντας τροφή. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στους πρόποδες του βουνού απ΄ όπου κατεβαίνουν, στην άκρη της Καστοριάς, υπάρχει μια παιδική χαρά που τα αρκουδάκια τρελαίνονται να παίζουν με τα όργανα, ειδικά με την τραμπάλα και τα παιχνίδια με το ελατήριο!» καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πληροφορίες: www.kathimerini.gr & Nikos Panagiotopoulos

15032215_1326532587358413_2661644544235816726_nΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

2 replies

  1. δώστε κι άλλα φράγκα στον αρκτούρο να τις μαζέψει!!!!

  2. Γράφψ αυτό το σχόλιο με βάση και το προηγούμενο άρθρο σας όσον αφορά τους λύκους στην Πάρνηθα και επανεμφάνιση αυτών. Κάπου μέσα εκεί αναφέρετε / αι περί μη εισαγωγής ζώων απο διάφορες οργανώσεις κτλ. Είναι γηγενή ζώα , είναι το φυσικό τους περιβάλλον στην Ελλάδα, με δική μας παρέμβαση εφτασαν στο χείλος της εξαφάνισης αλλά έχω μια τεράστια επιφύλαξη όσον αφορά το πόσο ανεξερτητοποιημένα είναι τα ζώα ”απελευθέρωσης” απο τους ανθρώπους.Είναι μαθημένα ζώα με τους ανθρώπους. Ακόμη και η ”προσομοίωση” που έχω δει στον Αρκτούρο να κάνουν όσον αφορά την τροφή , νομίζω δεν είναι αρκετό με αποτέλεσμα τις όλο και πιο συχνές συναντήσεις ζώων με ανθρώπους. Επειδή είναι παντού στην Ελλάδα χωριουδάκια κτλ , υπάρχει πολύ πυκνό οδικό δίκτυο είναι δεδομένο ότι θα ερθουμε σε επαφή…. με ότι αυτό συνεπάγεται *συνήθως στο 99 % των περιπτώσεων είναι σε βάρος της αγριας ζωής.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: