Σημαντικές απώλειες στα μελίσσια του Έβρου εξαιτίας παρατεταμένης ξηρασίας και παγωνιάς

melissokomia

Μέχρι την 24η Φεβρουαρίου μπορούν να δηλώσουν στον ΕΛΓΑ οι μελισσοτρόφοι του Έβρου τη ζημία που υπέστησαν τα μελίσσια τους εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

«Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις των απωλειών και να γίνουν οι καταγραφές για να γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθος, ωστόσο η εικόνα που έχουμε από μεμονωμένα μεγάλα μελισσοκομία μας δείχνει ζημία που ξεπερνά το 80%», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου κεντρικού Έβρου «Η Κυψέλη», Πασχάλης Χριστοδούλου.

Χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση που αντίκρισαν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ επισκεπτόμενοι κάποια μελισσοκομία μετά από πρόσκληση του συλλόγου. «Όταν οι γεωπόνοι άνοιξαν τις κυψέλες διαπίστωσαν την ύπαρξη κολλώδους ουσίας από τα μελίσσια που πέθαναν όχι από την παγωνιά αλλά από το παρατεταμένο κλείσιμο μέσα στην κυψέλη και την αδυναμία να κάνουν έστω και μία πτήση για να καθαριστούν», περιγράφει ο κ. Χριστοδούλου.

Αποδίδει τις απώλειες αφενός στην παρατεταμένη ξηρασία, εξαιτίας της οποίας οι μελισσοκόμοι δεν είχαν ανανεώσει τον πληθυσμό τους το φθινόπωρο καθώς δεν υπήρχαν έξω στη φύση ανθοφορίες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τη διαχείμαση με πολύ γερασμένο πληθυσμό και αφετέρου στην παρατεταμένη παγωνιά που κράτησε για περισσότερους από δύο μήνες τα μελίσσια κλεισμένα, χωρίς να μπορούν να βγουν να καθαριστούν και «ένας πολύ μεγάλος αριθμός να πεθάνουν μέσα στις κυψέλες».

Ανησυχεί πως οι απώλειες θα συνεχιστούν, παρά τη βελτίωση του καιρού, «γιατί ο πολύ γερασμένος πληθυσμός που βρίσκεται μέσα στις κυψέλες δεν είναι σε θέση να εκθρέψει καινούριο γόνο, να τον ταΐσει βασιλικό πολτό, να τον ζεστάνει και στη συνέχεια να έχουμε ανανέωση του πληθυσμού». Εκτιμά πως «η παραγωγή μελιού τη νέα σεζόν θα είναι κατά πολύ μειωμένη, ενώ οι μελισσοκόμοι θα υποβληθούν σε πολλά έξοδα αντικατάστασης του πληθυσμού με καινούριες βασίλισσες που θα πρέπει να αγοράσουν από βασιλοτρόφους προκειμένου να μπορέσουν να βγουν κάποια μελίσσια στην καινούρια περίοδο».

ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: