Προτάσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών των δασικών χαρτών

Προτάσεις που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες σύνταξης ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, αλλά παράλληλα θα διευκολύνουν και τον πολίτη με «όρους κοινωνικής δικαιοσύνης», κατέθεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μετά από σχετική συζήτηση.

Ταυτόχρονα ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον παριστάμενο αναπλ. υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, «να παρθούν γενναίες και συνδυαστικές αποφάσεις, επιτάχυνσης των διαδικασιών σύνταξης των δασικών χαρτών, πάντα στο πνεύμα των συνταγματικών επιταγών της προστασίας του περιβάλλοντος, της κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας, και της βιώσιμης ανάπτυξης με όρους αειφορίας».

Από την πλευρά του, ο κ Φάμελλος ζήτησε την συνεργασία της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών. «‘Έπρεπε οι δήμοι να έχουν αποστείλει στο υπουργείο τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, από τον Μάιο του 2016», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής και μετά από δύο παρατάσεις, ανταποκρίθηκε μόνο το 40% των δήμων. Σε σύσκεψη μάλιστα, που είχε συγκαλέσει με τους δημάρχους της Αττικής, στα όρια των δήμων των οποίων βρίσκονται δασικές περιοχές, ανταποκρίθηκαν μόνο τα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Στις προτάσεις που ανέπτυξε στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο αντιπεριφερειάρχης για το Περιβάλλον, Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

– Η περαιτέρω απλοποίηση του συστήματος ανάρτησης των δασικών χαρτών, με παράλληλη ανάρτηση όλων των σχετικών βοηθητικών χαρτών που διαθέτουν οι υπηρεσίες (Δασαρχεία, ΟΠΕΚΕΠΕ, Δ/νση Τοπογραφικών Εφαρμογών του ΥΠΕΝ κλπ), ώστε ο πολίτης να μην ανατρέχει στις υπηρεσίες αυτές με ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

– Η υποστήριξη όλου αυτού του πολυδαίδαλου δικτύου υπηρεσιών, ενεργοποιώντας όλο το υφιστάμενο αλλά «εν υπνώσει» δίκτυο των «ΚΟΣΕ» (Κομβικών Σημείων Επαφής) επιτελώντας το ρόλο τους, ως διαρκείς συντονιστικές επιτροπές.

– Η διερεύνηση των δυνατοτήτων του Εθνικού Τυπογραφείου, το οποίο δημοσιεύει πράξεις της διοίκησης, σχεδιαγράμματα ή πίνακες, έτσι ώστε ο πολίτης, εκτός της απλής ανάγνωσης για ενημέρωση, να λαμβάνει το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο κάθε σχεδιαγράμματος σε πλήρη και καλώς αναγνώσιμη μορφή.

– Η διερεύνηση στο βαθμό που είναι δυνατό και στα πλαίσια επιτάχυνσης των διαδικασιών, της δυνατότητας συμμετοχής μηχανικών και δασολόγων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους κλαδικούς συλλόγους τους, για την δημιουργία ειδικού σώματος τεχνικών, που θα υποβοηθούν τις δασικές υπηρεσίες.

– Η συνεργασία όλων των βαθμών διοίκησης σε ισότιμη βάση με το επιστημονικό, παραγωγικό, κοινωνικό δυναμικό της χώρας, «γιατί θέλει δουλειά και παραγωγή ιδεών για τα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, κατά την εκδίκαση των αντιρρήσεων αλλά κυρίως τι θα γίνει μετά την κύρωση τους».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος, επεσήμανε ότι «με τα προβλήματα που ανακύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη ένταξης των αρμοδιοτήτων του παλαιού ΟΡΣΑ και νυν Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας-Αττικής του ΥΠΕΝ στην Περιφέρεια Αττικής ως Περιφέρειας με καθαρά μητροπολιτικά χαρακτηριστικά. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς» κατέληξε.

https://left.gr

 

 ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: