Βγήκε η αλεπού στο παζάρι… της ψήφου

Ο «Hunting Act» είναι ο νόμος που απαγορεύει «το κυνήγι της αλεπούς, του ελαφιού και του λαγού με τη βοήθεια άνω των 3 κυνηγόσκυλων σε Αγγλία και Ουαλία».

Συντάκτης: Ισαάκ Καριπίδης | Πηγή: www.efsyn.gr

Ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2004 και τέθηκε σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο του 2005 με στόχο να βάλει τέλος σε μια βάρβαρη βρετανική παράδοση που έχει τις ρίζες της στον 16ο αιώνα.

Στη Σκωτία ο εν λόγω νόμος εφαρμόζεται από το 2002, ενώ αντίθετα στη βόρεια Ιρλανδία ακόμη επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς.

Το νέο μανιφέστο των Συντηρητικών υπόσχεται να κινήσει διαδικασίες για την άρση της απαγόρευσης.

Αν η Τερέζα Μέι είναι η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας έχει δεσμευτεί πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή και θα αφήσει ελεύθερους όλους τους βουλευτές να αποφασίσουν αν πρέπει να καταργηθεί ο νόμος και έτσι να επιστρέψει η χώρα στην πρότερη κατάσταση.

«Πάντα ήμουν υπέρ του κυνηγιού της αλεπούς», δήλωσε η ίδια, θυμίζοντας ότι και ο προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε υποσχεθεί πως θα το πράξει, αλλά τον πρόλαβαν οι εξελίξεις του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Το ιδιόμορφο αυτό σπορ παραμένει μια ανοιχτή πληγή για τη βρετανική αριστοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2000, όταν η τότε κυβέρνηση είχε εκφράσει την επιθυμία να φέρει το θέμα προς ψήφιση, πάνω από 400.000 άτομα, κυρίως μέλη κυνηγετικών συλλόγων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Τη μεγαλύτερη των τελευταίων 150 χρόνων», όπως υπογράμμιζαν οι εφημερίδες της εποχής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τον Φεβρουάριο του 2005 μέχρι και σήμερα έχουν καταδικαστεί για παραβίαση του νόμου περισσότεροι από 430 άνθρωποι.

Νούμερο εξαιρετικά μεγάλο αν το συγκρίνει κάποιος με το γεγονός ότι κανένας Βρετανός πολίτης δεν έχει παραβιάσει τον νόμο της απαγόρευσης του καπνίσματος, που στο κάτω κάτω είναι μια συνήθεια που πολύ δύσκολα κόβεις.

Οπως επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ο δρ Μάρκος Παπαδόπουλος, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Politics First, «δεν είναι μόνο οι πολίτες της Βρετανίας και κυρίως οι ευάλωτοι που θα επηρεαστούν σοβαρά αν εφαρμοστεί το μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος αλλά και η άγρια φύση.

Οι Τόρηδες με τη δέσμευσή τους να επιτρέψουν ξανά το κυνήγι της αλεπούς, του ελαφιού και του λαγού επαναφέρουν στο προσκήνιο μία από τις χειρότερες μορφές κακοποίησης ζώων.

Για το ίδιο θέμα:
Κόντρα για το κυνήγι της αλεπούς με πολιτικές προεκτάσεις.
Πολιτικοί μπελάδες στη Βρετανία απ’ το κυνήγι αλεπούς

Αν και πάνω από το 80% των Βρετανών υποστηρίζει την απαγόρευση του κυνηγιού με σκύλους, η Τερέζα Μέι αγνοεί την κοινή γνώμη για να ικανοποιήσει την κυνηγετική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή όμως αποτελεί λιγότερο από το 1% του βρετανικού πληθυσμού -αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του Συντηρητικού Κόμματος· κομμάτι το οποίο δωρίζει εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο στους Τόρηδες.ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: