ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: «Οικιστικές πυκνώσεις»

ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: «Οικιστικές πυκνώσεις»

Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Το όλο ζήτημα των «οικιστικών πυκνώσεων» αποτελεί πεδίο εφαρμογής μιας διαδικασίας που εξελίσσεται μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας (ακριβέστερα τμήματος αυτής, που εκπροσωπείται από το αρμόδιο υπουργείο) και της δικαστικής εξουσίας ( όπως αυτή εκπροσωπείται από τον ΑΠ και το ΣτΕ). Η διαδικασία αυτή προσομοιάζει προς τη διαλεκτική μέθοδο επιστημονικής εργασίας, εν προκειμένω της νομικής επιστήμης. Βέβαια, υπάρχουν διαφορές. Όμως, κατά τη γνώμη μου, σε τελευταία ανάλυση, η μια άποψη τάσσεται – επανειλημμένως- υπέρ της λύσης των οικιστικών πυκνώσεων, ενώ η άλλη αντιτίθεται σε αυτήν. Ο λόγος της αντιθέσεως βρίσκεται στη προσβολή που επιφέρουν οι ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις στο Σύνταγμα. Και αυτός είναι ένα πάρα πολύ σημαντικός λόγος για τα δάση και το περιβάλλον, ώστε να παρακαμφθεί.

Σε σχέση με τις οικιστικές πυκνώσεις το Υπουργείο επιμένει στην εισαγόμενη ρύθμιση. Ξεπερνάει το σκόπελο της υπουργικής αποφάσεως, παρακάμπτει τη δυνατότητα που έχει για έκδοση Προεδρικού διατάγματος, και προστρέχει στο επίπεδο του νόμου. Πρόκειται να εκδοθεί νόμος – μάλιστα εντοπίζουμε και το συγκεκριμένο νόμο- που να ρυθμίζει το όλο ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων.

Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο εμμένει στην αρχική βασική επιλογή του. Αναφέρεται μάλιστα στην απόφαση ΣτΕ 1942/2017, χωρίς αυτή να είναι επισήμως αναρτημένη -το γε νυν έχον- στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εάν στη συνεχιζόμενη ιδιόμορφη διαλεκτική λαμβάνεται ή όχι υπόψη το Σύνταγμα, εάν οι οικιστικές πυκνώσεις κατά τη συγκεκριμένη ρύθμισή τους, είναι αντίθετες στα άρθρα 24 και 117, παρ. 3, Συντ, εάν το περιβάλλον και ιδιαίτερα το δασικό περιβάλλον προσβάλλεται, εάν τα αυθαίρετα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις νομιμοποιούνται αντισυνταγματικά, εάν όλοι όσοι αυθαιρετούν θα αποκτήσουν ένα επικίνδυνο για τις μέλλουσες γενιές «εύγε» (έστω και καλυμμένο, πάντως σίγουρα αποτελεσματικό), ένα «εύγε» αντίθετο προς την αρχή της αειφορίας, όλα αυτά δεν είναι επαρκή για να βάλλει το Υπουργείο ένα τέρμα σε μια αναποτελεσματική διαλεκτική.


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 07.09.2017

.


Διαβάστε επίσης:
–  Η συνεχιζόμενη ιδέα των πυκνώσεων
–  ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ
ΔΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΡ 2017 (I) – Συστηματική παρουσίαση και λίγες παρατηρήσεις
ΔΑΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΡ 2017 (II) – Συστηματική παρουσίαση και λίγες παρατηρήσεις
Στην «κοσμογονία» των δασικών χαρτών: Και πάλι βελτιώσεις
Επανακαθορισμοί στους δασικούς χάρτες
Αναρτήσεις δασικών χαρτών
Τάξη στα δάση και έννομη τάξηΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , , ,

3 replies

 1. Νομίζω ότι είναι όλο λάθος. Δεν έχουμε δει “άλλη άποψη από τον ΑΠ και το ΣτΕ” η οποία δείχνει ότι “αντιτίθενται στη λύση των οικιστικών πυκνώσεων”. Αυτό που κατά τη γνώμη μου έχουμε δει είναι μια κρίση ότι “το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό συνταγματικά, που δεν μπορείτε να το λύσετε απλώς με μία Υ.Α.” Έχει τεράστια διαφορά.

 2. Διαλεκτικής συνέχεια,
  Με ένα νομικά ίσως αφελές, αλλά κατά την επιστήμη της Δασολογίας κρίσιμο ερώτημα, προς τον κ.Παπαστερίου, για το οποίο θα τον παρακαλούσα να διατυπώσει την γνώμη του με πνεύμα και όχι γράμμα Δικαίου:

  *Εάν ένα αυθαίρετο σπίτι είναι κτισμένο επάνω σε αναδασωμένο χωράφι, που αυθαιρέτως η Πολιτεία θεωρεί δημόσιο δάσος, το Δίκαιο είναι με το μέρος του πολίτη ή με το μέρος της Πολιτείας;*

  Δρ Αντώνης Παπαγιαννόπουλος
  τ. Ερευνητής Α’ του ΕΘΙΑΓΕ στο Ινστ. Δασ. Ερευνών Θεσσ/κης

 3. Πολύ σωστά ειπωμένα!!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: