Ξεκίνησε η εφαρμογή του Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου στη Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου Δάσους «Δαδιάς–Λευκίμμης-Σουφλίου»

του Δρ. Δημητρίου Βασιλάκη*

Το Δασαρχείο Σουφλίου από τις αρχές του Σεπτέμβρη ξεκίνησε την εφαρμογή του 2ου Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου (ΕΔΣ) που συνέταξαν ειδικοί Δασολόγοι της Διεύθυνσης Δασών Ν. Έβρου. Το ΕΔΣ αφορά την Ζώνη Α´ του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς χαρακτηρισμένη ως περιοχή προστασίας της φύσης κατά την έννοια του άρθρου 19 παρ. 2 του Ν. 1650/86.

Σκοπός του ΕΔΣ είναι προστασία του δασικού οικοσυστήματος, ως ολότητας, από οποιεσδήποτε απειλές καταστροφής και υποβάθμισης (φωτιά, ομογενοποιήσεις, κλιματική αλλαγή), η διατήρηση και αναβάθμιση του πληθυσμού των αρπακτικών πουλιών, τόσο από πλευράς ειδών όσο και από πλευράς αριθμού ατόμων που συγκροτούν τους σημερινούς πληθυσμούς, η διατήρηση της βιοποικιλότητας (διαειδική ποικιλότητα, ποικιλότητα τοπιών, οικοσυστημική ποικιλότητα), η διατήρηση της ετερογένειας των ενδιαιτημάτων και των τοπίων. Το  δεύτερο ΕΔΣ θα εφαρμοστή στη διάρκεια των αμέσως προσεχών δέκα (10) ετών, δηλ. από το 2017 μέχρι το έτος 2026.

Τα μέτρα διαχείρισης που θα εφαρμοστούν, ενσωματώνουν γενικές απαγορεύσεις, ρυθμίσεις και περιορισμούς, οργανώνουν την αντιπυρική προστασία, ευνοούν το προστατευτέο αντικείμενο της περιοχής (αρπακτικά) και την βιοποικιλότητα εν γένει, αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προκρίνουν την διατήρηση των διακένων, εξυπηρετούν τον οικοτουρισμό και καθορίζουν τη διαχείριση των συστάδων και μερικώς δασοσκεπών εκτάσεων.

Το Δασαρχείο Σουφλίου εφαρμόζοντας οικολογική δασική διαχείριση στην περιφερική ζώνη του Εθνικού Πάρκου, υλοποιώντας την εγκεκριμένη δεκαετή διαχειριστική μελέτη της περιόδου 2015-2024, αναμένεται να αυξήσει την συνολική δεκαετή παραγωγή του σε ξυλώδη προϊόντα κατά 98% (παράγοντας συνολικά περισσότερα από 175.936,50 κ.μ.) σε σχέση με την τακτική παραγωγή της προηγούμενης δεκαετίας (2005-2014).

Στην παραπάνω παραγωγή με την εφαρμογή του Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για την δεκαετία 2017-2026 έρχονται να προστεθούν 51.167,64 κ.μ. ξυλωδών προϊόντων επιπλέον, αυξάνοντας περαιτέρω κατά 29% την παραγωγή της τρέχουσας δεκαετίας.

Η δασική διαχείριση στο Εθνικό Πάρκο Δάσους «Δαδιάς–Λευκίμμης-Σουφλίου», διαχειριζόμενο στο σύνολό του από την Δασική Υπηρεσία, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα υποδειγματικής οικολογικής δασικής διαχείρισης για τον άνθρωπο και τα αρπακτικά πουλιά, αυξάνοντας το εισόδημα της τοπικής κοινωνίας (υλοτόμων, μεταφορέων, βενζινάδων κ.τ.λ) από την μία και διατηρώντας ένα ανεκτίμητης οικολογικής αξίας δασικό οικοσύστημα από την άλλη.


* Ο Δρ. Βασιλάκης είναι  Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ., Ειδικός Διατήρησης – Διαχείρισης Άγριας Πανίδας & Χωρικού Σχεδιασμού, Διδάκτωρ του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Πατρών, με MSc. Περιβαλλοντικής πολιτικής & Διαχείρισης του Τμήματός Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου και υπηρετεί στο Δασαρχείο Σουφλίου.

Σχετικά άρθρα: Εγκρίθηκε το Ειδικό Διαχειριστικό Σχέδιο του Εθνικού Πάρκου Δάσους «Δαδιάς–Λευκίμμης-Σουφλίου» (Ζώνη Α)ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασικά Οικοσυστήματα, Δασική Υπηρεσία, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: