Υπηρεσία Θέασης Καμένων Εκτάσεων ΕΠαΔαΠ

Η καμένη έκταση στον Ωρωπό Αττικής (πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 13/08/2017) σύμφωνα με την υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ).

Στο πλαίσιο του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) αναπτύχθηκε υπηρεσία θέασης των καμένων εκτάσεων, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος http://epadap.web.auth.gr/

Το ΕΠαΔαΠ έχει ιδρυθεί από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθ. Ιωάννη Ζ. Γήτα), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και διανύει τον τρίτο χρόνο υλοποίησής του.

Μεταξύ των δράσεων του προγράμματος, έχει αναπτυχθεί αυτοματοποιημένη υπηρεσία άμεσης χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων (NOFFi-OBAM), η οποία βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα και αξιοποιεί σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης εικόνας. Η υπηρεσία στοχεύει στην αποτύπωση της καμένης έκτασης σε σύντομο χρονικό διάστημα από την κατάσβεση της πυρκαγιάς (κατά μέσο όρο 6–7 ημέρες μετά την έναρξή της) και με την μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια. Για αυτό το λόγο αξιοποιεί κυρίως δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης Sentinel-2, που παρέχονται χωρίς χρέωση στα κράτη-μέλη της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency, ESA) στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus. Οι δορυφόροι Sentinel-2 έχουν δυνατότητα κάλυψης μιας περιοχής κάθε πέντε ημέρες, παρέχοντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας (μέγεθος εικονοστοιχείου 10m για τους πλέον σημαντικούς διαύλους και 20m για τους υπόλοιπους).

Η υπηρεσία NOFFi-OBAM εφαρμόζεται συστηματικά για δεύτερη συνεχή αντιπυρική περίοδο, έχοντας ήδη (έως τις 25/10/2017) χαρτογραφήσει τις καμένες εκτάσεις από 76 πυρκαγιές, με συνολική καμένη έκταση 205.038,1 στρέμματα. Το μεγαλύτερο μέρος των καμένων εκτάσεων εντοπίστηκαν στη Ζάκυνθο (32.184,6 καμένα στρέμματα από 17 πυρκαγιές που χαρτογραφήθηκαν), στον Ωρωπό Αττικής (28.885,2 στρέμματα), στα Κύθηρα (25.644,7 στρέμματα) και στην Άρλα Αχαΐας (19.098,4). Ενημερωτικά, κατά την αντιπυρική περίοδο του 2016 χαρτογραφήθηκαν 30 πυρκαγιές στην Ελλάδα με συνολική καμένη έκταση 256.837 στρέμματα, καθώς και οι δύο μεγάλες πυρκαγιές της Κύπρου.

Το χαρτογραφικό υλικό γνωστοποιείται σε διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς όπως η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.ά.

Τέλος, έχει δημιουργηθεί δίκτυο συνεργατών με αντιπρόσωπο από κάθε δασαρχείο της χώρας, έτσι ώστε το ΑΠΘ να παρέχει τα δεδομένα χαρτογράφησης των καμένων εκτάσεων απευθείας στο εκάστοτε δασαρχείο αμέσως μετά τη χαρτογράφηση πυρκαγιών που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ευθύνης του.

Οι καμένες εκτάσεις στη Ζάκυνθο καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο του 2017 (17 πυρκαγιές με συνολική καμένη έκταση 32.184,6 στρέμματα), σύμφωνα με την υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ).

Η καμένη έκταση στην Άρλα Αχαΐας (πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 11/09/2017) σύμφωνα με την υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ).



ΚατηγορίεςΓεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading