Πρώτος επίσημος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας από την πρεσβεία της Σλοβενίας και την APIVITA

Μία βασίλισσα και δέκα χιλιάδες ακόλουθοί της ήταν οι «επίτιμοι καλεσμένοι» στην εκδήλωση για τον πρώτο επίσημο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μέλισσας που οργάνωσε η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελλάδα και η APIVITA. Οι «επίτιμοι καλεσμένοι», δεν ήταν άλλοι από μέλισσες οι οποίες βρίσκονταν στον φυσικό τους χώρο, μια κερήθρα τοποθετημένη στο βήμα της εκδήλωσης.

Η γυάλινη πρόσοψη της κερήθρας επέτρεπε στους παριστάμενους στην εκδήλωση – μεταξύ των οποίων ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Απόστολου και Γιάννης Τσιρώνης αντίστοιχα, καθώς και οι πρέσβεις από πολλές χώρες όπως των ΗΠΑ, της Σλοβακίας, της Ισπανίας, της Λετονίας, της Πολωνίας, του Ισραήλ, του Μεξικό, του Καναδά, της Ιαπωνίας κ.α. – να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την εργατικότητα των μελισσών και την υπερδραστηριότητα της κοινωνίας τους, την ώρα που οι ομιλητές ανέλυαν τη σημασία της Ημέρας της Μέλισσας και τα οφέλη των μελισσών για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή του καθώς και η σημαντικότητά της παγκοσμίως, ήταν δύο από τους λόγους, που οδήγησαν την Ένωση των Σλοβένων Μελισσοκόμων να εισηγηθούν στον ΟΗΕ, την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως παγκόσμια μέρα της Μέλισσας, όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελλάδα, Ανίτα Πίπαν.

«Γνωρίζετε» είπε, «πως ο Αϊνστάιν είπε πως “αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια”», και συμπλήρωσε ότι συνολικά «151 κράτη υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, μεταξύ αυτών και η ελληνική δημοκρατία, που γνωρίζω πως έχει μια καταπληκτική ιστορία, μια καταπληκτική σχέση με τη μέλισσα και τους μελισσοκόμους».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την APIVITA για τη μεταξύ τους συνεργασία, την οποία χαρακτήρισε “win-win”, και η οποία θα βοηθήσει όλους «να μάθουμε περισσότερα για τις μέλισσες και το πόσο σημαντικές είναι για την ανθρωπότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς, είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «ήταν αυτονόητο να αγκαλιάσουμε αυτές τις εκδηλώσεις» και πρόσθεσε «για αυτό δημιουργήσαμε μια εβδομάδα μέλισσας, μέχρι τις 20 Μαΐου όπου και είναι η παγκόσμια ημέρας της μέλισσας».

Ανέφερε ότι «χωρίς τη μέλισσα δεν θα υπήρχε αυτή η βιοποικιλότητα που έχουμε σήμερα» και υπογράμμισε ότι η APIVITA «θέλει χρόνια τώρα η μέλισσα να έχει κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά και να της δοθεί η κατάλληλη αναγνώριση της προσφοράς της στην κοινωνία» αλλά και μέσω της μέλισσας να μπορέσει να διαμορφωθεί «μια κοινωνία και μια επιχειρηματικότητα διαφορετική», όπως είπε σχετικά.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσιανάς εξέφρασε την χαρά του που μαζί με την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελλάδα διοργάνωσαν αυτή την εκδήλωση, που όπως είπε έγινε «για να τιμήσουμε τη μέλισσα και να την αγαπήσουμε περισσότερο».

Για τον κλάδο της μελισσοκομίας «που συμβάλει αποφασιστικά στην αειφορία και στην ασφάλεια των τροφίμων» μίλησε ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. Υπογράμμισε ότι από την πλευρά του υπουργείου έχει αναδειχθεί στρατηγικό σχέδιο για τη μελισσοκομία και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του κλάδου.

Κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες να βάλουν το μέλι στο τραπέζι τους, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης. Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που πραγματικά πρωτοπορεί στο μέλι, είμαστε από τις καλύτερες παραγωγές χώρες» καθώς όπως τόνισε «τα δικά μας εδάφη έχουν άνθη και αρωματικά φυτά που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο».

Τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης ευχαρίστησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Βασίλης Ντούρας. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «σαν ομοσπονδία εμείς ήμασταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συναδέρφων μας από τη Σλοβενία» σχετικά με την πρότασή τους προς τον ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρας της Μέλισσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: